Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

СУТИЕН ОТКРИВА РАК
Впечатляващото изобретение е дело на 18-годишния студент от Мексико Хулиан Риос Канту. Специално разработеният сутиен открива първите признаци на рак на гърдата в толкова ранен етап, че повишава многократно шансовете за пълно излекуване. Студентът се вдъхновил за амбициозния проект след като майка му била подложена на двойна мастектомия. Заедно с трима състуденти създали компания, която използва биосензори в областта на медицината. В сутиена, който открива ранните симптоми на рак, има вградени 200 биосензора, които картографират повърхността на гърдите и отбелязват промените в температурата или размера им, което е доста по-точен метод от самооценката. Увеличаването на размера, промяната във формата или температурата на гърдата могат да бъдат показател за развитието на рак. За да бъдат засечени тези промени, е необходимо сутиенът да се носи около час и половина на седмица.

ИСТОРИЧЕСКА ОПЕРАЦИЯ В ТОКУДА
Уникална операция – субституция на трахеята, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки, извършиха лекари в „Аджъбадем Сити Клиник” МБАЛ Токуда. В 10-часовата интервенция участваха екипи от 4 специалности – по гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, кардиохирургия и УНГ. Хирурзите създават автотрансплантант, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рака трахея, и пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези. Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея – медиастинума, хранопровода, лимфни жлези. Имплантираната трахея е изградена с помощта на тъкани от ръката и хрущяли от ребрата на пациента.

НОВА ВАКСИНА БОРИ ГРИПА
Иновативна четиривалентна ваксина ще ни защитава от грипа през настоящия есенно-зимен сезон. Тя ще противодейства срещу щамове на четирите грипни вируса (A/Michigan, A/Hong Kong, B/Brisbane и B/Phuket). България е една от първите държави в Европа, които ще осигурят възможност населението да се ваксинира с новия продукт. У нас по данни на Националната референтна лаборатория по грип и Националния център по заразни и паразитни болести през последния грипен сезон – 2016/2017 г., от грип и остри респираторни заболявания са засегнати около 1 750 000 души. В същото време доброволната ваксинация обхваща всяка година едва 2% от хората. По данни на Световната здравна организация ежегодните грипни епидемии разболяват до 30% от децата и до 10% от възрастните. Ваксинопрофилактиката е важна за редуциране на употребата на антибиотици, към които в последно време се наблюдава резистентност в световен мащаб.

УНИКАЛНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Уникалната трансплантация на две ръце на американчето Зион Харви се оказа успешна. 18 месеца след хирургичната операция 10-годишният Зион може да се храни, да пише и да се облича сам. Трансплантацията, която продължава близо 10 часа, е извършена през юли 2015 г. от екип от 40 лекари в Педиатрията във Филаделфия, САЩ. Следват месеци на физиотерапия и рехабилитация, през които детето преживява големи трудности, свързани с агресивното лечение срещу отхвърлянията на присадките и с усилията, които му костват да започне да си служи с новите две ръце. Обнадеждаващите резултати от трансплантацията и последвалата рехабилитация са публикувани в престижното медицинско списание The Lancet, a всеки, който желае, може да види постиженията на малкия герой във видеоканала Youtube.

ЛЕКАРСТВА НА БЪДЕЩЕТО
Създаването на нов медикамент е дълъг, сложен и скъп процес, който отнема години, преди да стигне до клинични тестове. Това може да се промени, тъй като суперкомпютрите са достигнали степен на развитие, която им позволява да симулират по-голямата част от тези процеси, намалявайки значително цената и времето за разработка на нов медикамент. Това е и причината британският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline (GSK) да инвестира 43 милиона долара в шотландската компания за изкуствен интелект Exscientiа за разработването на нови лекарства. GSK ще предостави необходимите данни и различни задачи, а Exscientia ще използва системите си, за да симулира необходимите тестове. Главният изпълнителен директор на Exscientia Андрю Хопкинс твърди, че системата може да осигурява потенциални терапии с различни медикаменти четири пъти по-бързо и евтино от конвенционалните методи.