Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ВЕЧЕ И У НАС: ОПЕРИРАТ РАК НА ПРОСТАТАТА С НИСКОДОЗОВА БРАХИТЕРАПИЯ

И в България вече ще лекуват рак на простатата с щадящата нискодозова брахитерапия. Първата операция бе извършена успешно в столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от съвместен екип на български специалисти и колегите им от специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия, където тази процедура се практикува вече повече от 10 години.

Пациентът бе 60-годишен мъж от София. По време на близо 4-часовата интервенция в простатната жлеза на мъжа бяха имплантирани 82 миниатюрни зрънца йод 125 изотоп, които в следващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. По този начин бе избегнато оперативно премахване на жлезата.

От българска страна в иновативната операция взеха участие началникът на Клиниката по урология акад. проф. д-р Чавдар Славов, д-р Еленко Попов и м.с. Здравка Попова от същата клиника, началникът на КАИЛ доц. д-р Мая Белитова, физикът Галин Вълчев и лъчетерапевтът д-р Илия Габровски от Отделението по лъчелечение.

Начело на словашкия екип бе д-р Павол Лукашко, който е един от най-опитните специалисти в областта на брахитерапията в Европа. Гостът обясни, че за успеха на терапията е важен прецизният подбор на пациентите – те трябва да са в ранен стадий на болестта, със стойност на специфичния простатен маркер PSA не повече от 10. Ако тези условия са спазени, успехът от операцията е гарантиран в 96% от случаите.

Освен това методът може да се използва и при по-млади мъже, които, от една страна, ще запазят своята еректилна функция, а от друга – лечението няма да се отрази на възможността им да имат поколение.

Процедурата по брахитерапия ще се реимбурсира напълно от НЗОК, като се предвижда по около 40 мъже годишно да могат да се възползват от иновативната терапия.

НКБ С МОРЕДЕН АНГИОГРАФ ЗА 1,8 МЛН. ЛВ.

Модерен монопланов ангиограф вече е в помощ на специалистите от Националната кардиологична болница (НКБ). Апаратът е безценен при прилагането на най-съвременните методи за лечение на заболявания на сърдечносъдовата система като остър инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето, стенокардия, заболявания на аортата и др.

Ангиографът е с изключително високо качество на образа, съпроводено с много ниска лъчева доза – с цели 60% редукция на лъчевото натоварване, което го прави и изключително щадящ за пациентите и лекарите. Друга полза за пациентите е, че новият апарат спестява и количеството контрастно вещество, което е необходимо за процедурата.

С ARTIS Q могат да се правят 3D реконструкции в реално време, което допълнително улеснява специалистите и съкращава времето на процедурата. Допълнително предимство и иновация е, че ангиографът може да добавя образи от друга диагностична апаратура – например скенер.

Висококачественият и ясен образ се появява върху 55-инчов монитор, което позволява огромно увеличение на картината и висока прецизност в оценката на състоянието на съдовете от инвазивните специалисти. Инвестицията е на стойност 1,8 млн. лв. и е финансирана от Министерството на здравеопазването.

ДВА АПАРАТА ОТ ДАРИТЕЛИ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА В УМБАЛ-БУРГАС

Дарители зарадваха с два нови апарата Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас. Единият е осигурен от „Българската Коледа“, а другият е закупен със средства от рециклирани капачки и дарители. Първият е монитор, който следи  нивата на въглеродния двуокис в кръвта на децата, поставени в кувьоз.

Те показват доколко добре се кръвоснабдяват различните органи и системи в организма. Отделението редовно получава подкрепа от „Българската Коледа“ – от предишните издания на благотворителната инициатива са им осигурени ехографска система, мобилен рентген, апарати за обдишване, монитор за церебрална и соматична оксиметрия и др.

Вторият апарат – оксимиксер, е закупен със средства от рециклиране на пластмасови капачки и други дарители. „Той дозира и подава кислород на малките бебета, които имат дихателна недостатъчност в резултат на възпалителен процес и незрялост на белите дробове“, обясни началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова. Стойността на този апарат е близо 11 000 лева.

И двете дарения вече са инсталирани в залите на отделението и се използват при лечението на недоносените деца. Медиците отправят своята благодарност към всички дарители, защото благодарение най-вече на тях успяват да поддържат високо ниво на оборудване. Годишно в отделението се грижат за над 1600 бебета, като 20% от тях са недоносени.

ДЕФЕБРИЛАТОРИ В МЕТРОТО ОТ ФЕВРУАРИ

Дефибрилатори от най-ново поколение ще бъдат разположени на 5 от най-натоварените метростанции в София като „Люлин“, НДК и „Софийски университет“ от февруари. Пилотният проект за 40 хил. лв. е на Столична община. 240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до станциите е по-труден, посочи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. И допълни, че за работа с тях ще бъде обучен част от персонала на „Метрополитен“.

Зам.-председателят на СОС и известен кардиолог проф. д-р Петров напомни, че най-малко 4000 българи загиват заради внезапна сърдечна смърт. Затова и инсталирането на подобна животоспасяваща апаратура на обществени места е отдавнашна кауза на Дружеството на кардиолозите в България. По данни на „Метрополитен“ между 10 и 12 души всяка година, издъхват от внезапна смърт именно в метрото.

70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация, изтъкна проф. Петров. Кардиологът подчерта, че апаратурата е безопасна и спокойно може да бъде използвана от непрофесионалисти, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не.