Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

„АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА“ С НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА РАК

Новото изследване се извършва при пациенти с простатен карцином и невроендокринни тумори.

То е безболезнено и се поема изцяло от НЗОК. Осъществява се с ПЕТ-КТ скенера на Клиниката по нуклеарна медицина – апарат от последно поколение, с висока чувствителност и с възможност за намаляване на дозата на инжектирания радиоактивен материал, както и времето на изследване.

Резултатът позволява да се получи едновременно функционален и анатомичен образ на органите и структурите, като позволява изобразяване не само на структурните болестни промени, но и на функционалните промени – водещ фактор за ранното откриване и оценката на терапевтичния ефект.

Изследването е подходящо за пациенти с невроендокринни тумори (НЕТ). Те включват хетерогенна група от новообразувания, които възникват от ендокринни клетки в различни жлези (надбъбречна медула, хипофиза, паращитовидна жлеза) или от ендокринни острови в щитовидната жлеза, панкреаса или дихателния и стомашно-чревния тракт.

На повърхността на клетките на тези тумори във всички стадии на заболяването се появяват рецептори, с които се свързва инжектираното вещество. Така се създава възможност за точна диагностика и визуализация на тези тумори.

ПРОФ. НИКОЛАЙ ГАБРОВСКИ – СЪАВТОР В КНИГА, ПОСВЕТЕНА НА ХИРУРГИЯТА НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Авторският труд на началника на неврохирургията в УМБАЛСМ „Пирогов“ и председател на Българското дружество по неврохирургия проф. Николай Габровски, дмн, бе включен в книгата Nontraumatic cervical myelopathy, посветена на важен проблем – дегенеративните промени на шийния гръбнак, които водят до стеснение на гръбначномозъчния канал и притискане на гръбначния мозък и гръбначномозъчните нерви.

Проф. Н. Габровски е автор на главата,  посветена на едни от най-често прилаганите хирургични техники за лечение на шийни дискови хернии и остеохондротични промени на шията или т.нар. шипове.

Редактор на изданието е едно от водещите имена в гръбначната хирургия – проф. Еял Ицайек – началник на отделението по хирургия на гръбначния стълб, а преди това на медицински център „Хадаса“ в Йерусалим.

Съавтори в настолния труд са световноизвестни специалисти, създали съвременния облик на гръбначната хирургия като Петър Варга, Едуард Бензел и Александър Вакаро.

Новата медицинска апаратура струва 6 млн. лева и е закупена със средства на самата болница. Пациентите не плащат изследването с нея, тъй като то се поема от НЗОК.

УНИКАЛНА СЪРДЕЧНА ОПЕРАЦИЯ В УМБАЛ „СВ. ЕКАТЕРИНА“

Иновативната операция бе извършена за първи път в България от директора на лечебното заведение проф. Генчо Начев. Безшевна аортна клапна протеза бе поставена на двама високорискови пациенти – на 75 и 80-годишна възраст с помощта на минимално инвазивен достъп.

Методът се явява алтернатива на транскатетърното аортно клапно протезиране. Пациентите са в добро общо състояние и се възстановяват в отделението за интензивни грижи за сърдечно оперирани пациенти в болницата.

ПЪРВИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ СЛЕД ПАНДЕМИЯТА

Първите трансплантации след паузата от няколко месеца заради пандемията от коронавирус бяха извършени в университетските болници „Св. Екатерина“ и „Лозенец“. Лекарите присадиха успешно сърце и черен дроб на двама пациенти – 49-годишен мъж и 18-годишно момиче. И двете трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.