Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ТЕСТВАТ ТРИ ЛЕКАРСТВА ЗА COVID-19

Три лекарства са включени в клиничното изпитване на Световната здравна организация (СЗО) Solidarity PLUS, в което се тества ефектът на противовъзпалителни медикаменти в терапията срещу COVID-19.

„Артесунат, иматиниб и инфликсимаб бяха избрани от независима експертна група поради техния потенциал за намаляване на риска от смърт при хоспитализирани пациенти с коронавирус“, коментираха от пресслужбата на СЗО.

И трите медикамента са се наложили в клиничната практика при лечението на различни заболявания. Артенусат например се използва при тежка малария. Иматиниб е прицелна терапия срещу някои видове рак като хронична миелоидна левкемия. А инфликсимаб се предписва на пациенти с автоимунни заболявания – например ревматоиден артрит и болест на Крон.

Първоначалното проучване SOLIDARITY се проведе през 2020 г. и в него бяха тествани четири медикамента – ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир/ритонавир и интерферон. Резултатите показаха, че тези препарати имат малък или никакъв ефект при пациенти с COVID-19.

В рамките на Solidarity PLUS артенсунат ще се влива венозно в продължение на седмица в стандартната доза, препоръчвана при тежка малария. Иматиниб ще се прилага в най-ниската възможна доза – по една таблетка дневно, за две седмици. Инфликсимаб ще се приема интравенозно като единична доза – както се процедира в терапията на пациенти с болестта на Крон.

В проучването на СЗО са ангажирани 600 болници в 52 държави – страните са 16 повече в сравнение с участвалите в първото изпитване миналата година.

БЕЗПЛАТНО НА КАРДИОЛОГ, ПУЛМОЛОГ, ЕНДОКРИНОЛОГ, НЕВРОЛОГ И ПЕДИАТЪР

Шанс за безплатна консултация с кардиолог, ендокринолог, невролог, пулмолог и педиатър дават от столичната Втора МБАЛ. Специалистите ще преглеждат през целия месец септември при следния график:

Кардиология

На партера в Приемно-консултативен кабинет за кардиологични заболявания, 12.00-14.00 часа.

Дати: 2, 9, 16, 23 и 30 септември 2021 г.

Ендокринология и болести на обмяната

На партера в Приемно-консултативен кабинет за вътрешни заболявания, 11.00-13.00 часа.

Дати: 1, 8, 15 и 29 септември 2021 г.

Пневмология и фтизиатрия

На партера в Приемно-консултативен кабинет за вътрешни заболявания, 11.00-13.00 часа.

Дати: 7, 14, 21 и 28 септември 2021 г.

Нервни болести

На партера в Приемно-консултативен кабинет за нервни болести, 11.00-13.00 часа.

Дати: 1, 8, 15 и 29 септември 2021 г.

Педиатрия

На партера в Приемно-консултативен кабинет за детски болести, 11.00-13.00 часа.

Дати: 1, 8, 15 и 29 септември 2021 г.

Консултациите ще се извършват след предварително записване на телефона на болничната регистратура 02/91 58 500 от 14.00 до 16.00 ч. всеки работен ден, уточняват от Втора МБАЛ-София.

ПРЕПРОДАВАМЕ ВАКСИНИ, ЗА ДА НЕ ГИ ИЗХВЪРЛИМ

Близо 750 000 дози ваксини срещу COVID-19 ще препродаде и дари България, за да не ги изхвърли. Заради бавния темп на имунизация, има риск част от препаратите, с които държавата ни се е запасила, да бъдат унищожени.

Затова ще дарим 50 000 дози AstraZeneca на Босна и Херцеговина и 51 000 Pfizer – на Северна Македония, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Паралелно с това, ще препродадем 100 000 дози от Moderna на Норвегия, както и 546 000 от Pfizer на Португалия. Преди месец страната ни вече дари 172 000 дози AstraZeneca на Бутан.

Общо 13 909 963 дози ваксини е заявила страната ни за 2021 г., близо половината вече са доставени. Въпреки това напълно имунизираните срещу COVID-19 на този етап са малко над 1 млн. българи.

Мярка в подкрепа на ваксинираните предлагат и от синдиката КТ „Подкрепа“. Идеята им е на работещите на трудов договор и на държавните служители да се полага 1 ден платен отпуск след всяка доза срещу вируса.

Синдикатите правят аналогия с кръводаряването, след което се полага подобна компенсация. А аргументът им е, че част от ваксинираните се оплакват от леко неразположение след имунизацията – като болка в ръката, умора, главоболие и т.н. И вместо да си вземат болничен, биха могли да разчитат на ден платен отдих у дома.

НОМИНИРАТ НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ НА 2021 Г. ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА

Номинации за най-добрите лекари на 2021 г. събират от Българския лекарски съюз (БЛС) до края на месеца. По традиция наградите се връчват навръх Деня на българския лекар – 19 октомври. А тази година церемонията ще е още по-тържествена, тъй като БЛС чества 120 години от основаването си и 31 години от възстановяването си.

Категориите, в които се номинират медиците, са:

  1. „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“.
  2. „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“.
  3. „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България.
  4. „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“.
  5. „Лекар на годината 2021 г.“.

Срокът за предложения е 30 септември 2021 г. на специално създаден за целта e-mail: lekarnagodinata2021@blsbg.com.

Номинации могат да подават регионалните лекарски колегии (РЛК), дружества по специалност, лечебни заведения, отделения, отделни лекари и пациенти, припомнят от БЛС.

Изискванията за подаване на предложения са: упоменаване за коя от посочените категории е кандидатурата и представяне на кратка професионална биография на номинирания лекар (особени заслуги в областта на медицината, международни изя-ви на кандидата (ако има такива) и т. н.

Комисия, включваща представители на ръководството на съсловната организация, ще разгледа предложенията и ще открои победителите. Регламентът предвижда с най-голяма тежест при отличаването на лекарите да са номинациите, подадени от РЛК. След тях се нареждат: дружествата по специалност, лечебните заведения, отделенията и т.н.