Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ДЕЦАТА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ С ПЪРВИ ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ЦЕНТЪР У НАС

Първият в България възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания е разположен в община Костинброд между селата Опицвет и Безден и е третият подобен център в Европа след Норвегия и Италия.

Изграждането му се реализира по идея и от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ и започва през 2018 г., като за целта са предоставени 3 млн. и 700 хил. лв. по Програмата за развитие на селските райони. Получена е и безвъзмездна помощ от община Костинброд в размер на 750 хил. лв.

Устойчивостта на проекта е гарантирана и благодарение на финансиране по линия на Норвежката програма. Центърът включва седем къщички, в които ще се настаняват семейства, разполага още с хотелска част, спортен център, столова, кухня и зали за занимания. Общият капацитет е за 40 души. В базата е изграден и параклис.

СТОЛИЧНО УЧИЛИЩЕ С ДЕЗИНФЕКЦИРАЩИ UV-C ЛАМПИ

Тази година столичното 28-мо СУ „Алеко Константинов“ посрещна възпитаниците си с дезинфекциращи лампи във всички класни стаи.

Поставените в учебното заведение уреди са от последно поколение, чиято светлина излъчва с дължина на вълната 254 nm и доказано убива 99,9 % бактерии и вируси. Те не произвеждат озон (OZONE-FREE), който в по-големи концентрации е отровен за здравето на хората.

Лампите работят с осветителни UV-C пури на световно признат производител и имат протоколи от изпитания, доказващи тяхната ефективност, издадени от „Национален център по заразни и паразитни болести“ в София.

Директорът на гимназията г-жа Станимира Стоева споделя, че още през месец юли е взето решението за поставяне на UV-C лампи за дезинфекция на въздух и повърхности в класните стаи. Ръководството на училището е преценило, че инвестицията си струва не само заради пандемията от коронавирус, но и заради сезонния грип, както и другите вирусни и бактериални инфекции, които са неизбежни при струпване на толкова деца и учители на едно място.

НОВА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ИНОВАЦИИТЕ У НАС

Държавна агенция за научни изследвания и иновации ще бъде специализиран орган към МС. Тя ще отговаря за разработване и изпълнение на политиката по научни изследвания, иновации и трансфер на технологии в България. До ноември правителството трябва да приеме и Устройствен правилник на новата структура.

Според последната класация за развитието на иновациите и научната дейност на Innovation Scoreboard за 2019 г. България се нарежда на 27-мо място от 28 държави членки в ЕС. Очаква се новата агенция да обедини и концентрира усилията на българските институции в области като приложни научни изследвания да осъществи подкрепа на иновациите и иновационната инфраструктура и осигури взаимодействие между науката и реалните сектори.

COVID-19 УВЕЛИЧАВА С 30% ЗАПЛАТИТЕ НА ПОСЛНИЦИТЕ

С до 30% по-високо заплащане ще получават българските дипломати, аташета и посланици, ако са натоварени с дейности, свързани с превенция на разпространението на вируса и ограничение на последствията от пандемията.

Допълнителните разходи са разпределени по бюджета на Министерство на външните работи за 2020 г.

С до 30% ще се увеличат и парите на служителите в Националния институт за недвижимо културно наследство. По-високите надници ще са за тези, които пряко работят с хора и има риск от заразяване с COVID-19. Сред тях са служители в музеи и паметници на културата. За целта ресорното министерство ще получи още 102 хил. лв.