Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

БЪРЗО СРЕЩУ ИНСУЛТА

Как да разпознаем първите симптоми на инсулта и какво да предприемем, за да получим навременна медицинска помощ и да избегнем инвалидизация?

На тези важни въпроси отговаря кампанията „Действай бързо! Инсултът не чака!“, която се организира от Българското дружество по неврология (БДН) съвместно с фармацевтична компания Boehringer Ingelheim-България.

В социалните мрежи и сайтовете на болници, специализирани в лечението на мозъчно-съдови инциденти, вече се промотира 2-минутно информационно видео, разкриващо симптоматиката при инсулт. То се основава на приетия в световен мащаб подход F.A.S.T., който БДН адаптира на български.

„БЪРЗО“ е лесен начин за запомняне на стъпките за разпознаване на белезите на инсулта и действията, които да бъдат предприети. А именно:

Бързо разпознай симптомите с помощта на лесен тест

  • Ъгли на устата – Може ли болният да се усмихне? Има ли изкривяване на устните ъгли?
  • Ръце – Може ли болният да вдигне двете си ръце едновременно и да ги задържи?
  • Затруднения в речта – Може ли болният да повтори просто изречение? Има ли разбъркване на думите?

Обади се на тел. 112, ако забележиш тези симптоми, или транспортирай болния до най-близката болница за лечение на инсулти!

„Посланици“ на кампанията са Ивет Лалова, Ицо Хазарта, Владо Пенев и д-р Неделя Щонова, както и блогърите Мама Нинджа и Татко Калоян, които споделят информация в профилите си в социалните мрежи. Каузата е подкрепена и от Националната пациентска организация (НПО).

„Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 мозъчни клетки, т.е. за 1 минута приблизително 1,9 млн. клетки губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, но все още могат да бъдат възстановени напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение.

Това определя понятието „терапевтичен прозорец” от 0 до 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта“, коментира акад. проф. д-р Иван Миланов, дмн, председател на Българското дружество по неврология. „Ако лечението започне навреме, процесът на „умиране“ на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен и да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки последствия.

Обществеността трябва да е наясно, че при инсулт опасността за пациента произтича от закъснялото постъпване в специализирано звено за лечение на инсулти. Затова мотото на настоящата информационна кампания е „Действай бързо! Инсултът не чака!“, категоричен е проф. Миланов.

БРОХНОЛОЗИТЕ ОТ ВМА ВДИГАТ НИВОТО

В топотделение, оборудвано с последно поколение апаратура, посрещат пациентите си вече бронхолозите от Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Звеното е изцяло реновирано – от покритието на стените до новите системи за флексибилна и ригидна бронхоскопия. „Бих казала с гордост и благодарност, че това е най-модерно оборудваното отделение по интервенционална пулмология в България, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия във ВМА.

В отделението се извършват рутинно флексибилна и ригидна бронхоскопия, дигностични процедури – всички видове бронхоскопски биопсии (четкова, щипкова, иглена), включително криобиопсии за диагноза на интерстициални болести и терапевтични процедури – дезобструкция на дихателните пътища чрез лазер, електро- и криорезекция, стентиране на трахеобронхиалното дърво при бенигнени и малигнени стенози.

Бронхолозите от ВМА вече разполагат и с нов апарат за ендобронхиален ултразвук (ЕБУС). „Стадирането на белодробен карцином чрез биопсии на всички вериги лимфни възли от около 20 г. е стандарт в международните онкологични практики.

До момента българските пациенти бяха лишени от този съвременен метод на диагностика. Сега имаме възможност да диагностицираме все по-ранни стадии на белодробен карцином и да прецизираме стадия чрез ЕБУС, който да комбинираме с ендоезофагеален ултразвук, с който разполага Клиниката по гастроентерология на болницата“, изтъква още доц. Енчева.

„Пълната промяна“ за отделението ще позволи на ВМА да стане база за обучение на бъдещи бронхолози и да организира курсове, съвместно с Европейската и Световната асоциации по бронхология. „Надявам се да имаме шанса да създадем работеща мрежа от бронхологични центрове в България“, пожелава си доц. Енчева.

В УМБАЛ-ПЛОВДИВ: ЕХОГРАФ ВМЕСТО БИОПСИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Нов премиум ехограф може да спести биопсията на пациентите в Отделението по гастроентерология на УМБАЛ-Пловдив.

Resona 7 работи с революционна технология, която позволява на образите да се появяват 10 пъти по-бързо и прави мултипараметрично ултразвуково изследване на всички вътрешни органи с много качествен образ, цветен доплер, контраст и еластография, похвалиха се от болницата.

С помощта му могат да се диагностицират находки, които с друга техника може да бъдат пропуснати, разясняват още специалистите от Пловдив. Уредът позволява да се разграничат дифузни и огнищни чернодробни заболявания – омазняване, цироза, доброкачествени и злокачествени образувания на черния дроб, при това без лъчево натоварване за пациента и с намаляване на нуждата от инвазивно изследване, каквото е биопсията.

Изключително подходящ е при наблюдение на болни с хроничен хепатит В и С, автоимунни хепатити, цироза. Всички пациенти на Отделението по гастроентерология на 100% се наблюдават с този ехограф, поясниха още от УМБАЛ-Пловдив.

Лекарите отчитат две неблагоприятни тенденции от началото на пандемията – ръст на онкологичните заболявания при около 10% от преминалите болни, а също и подмладяване на болестта – тя вече засяга 30-40-годишните. Най-честата локализация е на дебело черво. Тя е свързана предимно с нездравословния начин на живот и наследствени фактори.

КУПУВАМЕ 10 000 ЕДНОДОЗОВИ ВАКСИНИ НА SANOFI

Нова ваксина срещу COVID-19 ще бъде на разположение на българските пациенти. Тя е еднодозова, антигенна и е разработена от Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA. Министерски съвет прие решение първоначално да закупи 10 000 дози от нея.

На този етап се очаква препаратът да не се използва за първична имунизация, а при преболедували пациенти или при ваксинирани с друга ваксина срещу COVID-19.

Разработката на Sanofi е алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини. Съхранява се в обикновен хладилник при температура между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.