Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ С НОВИ СЪРДЕЧНИ ОПЕРАЦИИ

Два вида нови сърдечни операции се извършват в отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Първият метод се нарича имплантиране на системи за ресинхронизираща терапия (CRT) и се прилага при пациенти със сърдечна недостатъчност. Хирургичната процедура се поема изцяло от НЗОК и е безплатна за пациентите. Сред тях подходящи са само онези, които имат ниска помпена функция на сърцето и ляв бедрен блок.

Операцията се извършва с местна анестезия, а предимството на този вид терапия пред обикновените пейсмейкъри е, че не влошава функцията на сърцето и дори я подобрява. Затова експертите препоръчват при пациенти със сърдечна недостатъчност, които са показани за пейсмейкър, да се имплантира система за ресинхронизираща терапия.

Изисква се при приема в отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ да се представят резултати от ехокардиография, ЕКГ и клинични изследвания от евентуално предшестващо пролежаване в болница. Възстановяването на пациентите е бързо, а престоят в болницата е 2 денонощия, като на третия ден те се изписват за раздвижване. Това важи и за втория вид операция, която в Плов-див се извършва също само в отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“.

Подобно на системите за ресинхронизираща терапия (ICD) се прилага при пациенти със сърдечна недостатъчност, както и при пациенти след миокарден инфаркт. Покрива се частично от НЗОК, като за устройството се доплащат между 2 и 4 хиляди лева.

При този метод водещият ефект е спасяването на живота на пациента. Според кардиолозите най-ефективно е устройството, комбиниращо системата за ресинхронизираща терапия и кардиовертер-дефибрилатора (CRT-D). То едновременно подпомага функцията на сърцето и предпазва пациента от животозастрашаващи аритмии.

ДВЕ ДАМИ С НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ГЕНЕТИЧНА НОЖИЦА

Две дами са отличени с Нобелова награда за откриването на
т. нар. генетична ножица. Боравенето с нея дава възможност да се промени кодът на живота за броени дни. Кралската шведска академия на науките даде наградите за химия за 2020 г. на французойката Еманюел Шарпантие от института „Макс Планк“ за изследване на патогените в Берлин, Германия, и американката Дженифър А. Даудна от университета на Калифорния, Бъркли, САЩ, за „разработване на метод за редактиране на генома“.

Еманюел Шарпантие и Дженифър Даудна откриват един от най-острите инструменти в генетичните технологии – генетичната ножица CRISPR/Cas9 (КРИСПР/Кас9)“, Шарпантие открива молекулата tracrRNA, използвана от някои бактерии за защита чрез разделяне на заразна ДНК. След това тя обединява усилия с Даудна за пресъздаване на тази дейност, подобна на отрязване с ножица.

„Тази технология има революционно въздействие върху науките за живота, тя допринася за разработването на нови терапии срещу рака и може да осъществи мечтата за лечение на наследствените заболявания“, каза проф. Пернила Витунг Стафсхеде, член на Кралската шведска академия и на Нобеловия комитет по химия. „Възможността да срежем ДНК, където искаме, направи революция в природните науки“, категорична е тя.

„Този генетичен инструмент притежава огромна сила, която засяга всички“, казва Клаус Густафсон, председател на Нобеловия комитет по химия. „Той предизвика революция не само във фундаменталната наука, но доведе до създаването на нови видове посеви и ще доведе до иновативни нови методи за лечение“, допълва той.

По думите му огромната мощ на тази технология означава, че трябва да бъде използвана много внимателно, тъй като предоставя невероятни възможности на човечеството.

Използването на генетичната ножица позволява да се промени кодът на живота за броени дни. КРИСПР/Кас9 може да се използва например за отделяне на вируса ХИВ от заразените Т-лимфоцити, при лечение на диабет и шизофрения.

С Даудна и Шарпантие жените, удостоени с Нобелова награда по химия, стават седем.

БОЛНИЦИТЕ С АНТИКОВИД ЧАШИ

Чаши със специално покритие против разпространение на коронавирус ще произвежда турската компания „Шишеджам“ в завода на фирмата у нас, а болниците в страната ще получават безплатно от продукцията.

Производството ще бъде в заводите в Турция, както и в този в Търговище. След започване на масовото производство от компанията ще доставят безплатно за болничните заведения в страната произвежданите продукти от стъкло.

Компанията планира да реализира продукцията си и за износ, като вече има разрешителни за производство и лиценз от две сертифицирани лаборатории в Турция. На срещата е било обсъдено и съдействието от българска страна за бърз процес и изпитване и в сертифицирани лаборатории за ЕС. От компанията обсъдиха с министъра на икономиката и плановете им за нова инвестиция в страната ни в размер на 25 милиона евро.

ПЛОВДИВЧАНКА Е АКУШЕРКА № 1 В ЕВРОПА

Акушерката Петя Запрянова бе отличена за най-добър професионалист, вдъхновяваща работа и състрадателна грижа в международния конкурс Kate Granger Awards 2020. Тя работи в Родилно отделение в Клиниката по АГ на Университетска болница „Свети Георги“. До престижното признание се стига след номинирането ú от Алианса на българските акушерки (АБА). А поводът е обявяването от СЗО на 2020-а за Международна година на медицинската сестра и акушерката.

В номинацията Петя Запрянова е определена като висококвалифициран специалист с много качества. В атестацията за нея е акцентирано върху отдадеността й на професията. В своята видеопрезентация с разказ за дейността си през последните години Петя Запрянова впечатлява силно журито на конкурса.

Сертификатът в категория „Акушерство“ за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа ú бе връчен от Крис Пойнтън (Великобритания), който е съосновател на кампанията и съпруг на д-р Кейт Грейнджар, английски лекар и инициатор на кампания насърчаваща по-добрите грижи за пациентите.