Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

„АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК“ С УНИКАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА

Първият по рода си болничен Център по клинична психология, психоонкология и психосоматика отвори врати в две от болниците на „Аджибадем Сити Клиник“ в София –  „Токуда“ и „Младост“. От безплатни консултации в него могат да се възползват както хоспитализираните пациенти, така и техните близки.

„Лечението на едно сериозно заболяване е не само физически процес. Човек неизбежно преминава и през сериозни психични промени, за които е важно да се погрижим с нужното внимание. Тази грижа трябва да бъде неизменна част от медицинското лечение и да започва още от момента на диагностицирането“, обясни д-р Маргарита Тарейн, клиничен психолог и завеждащ Центъра.

Към онкоболните пациенти и в двете болници е въведен нов подход. При постъпване за лечение в болницата всеки преминава през психосоциален скрининг. На разположение за съдействие на пациентите са пациентски консултант и социален работник. Пациентите могат да се възползват и от консултация с клиничен фармацевт относно назначената им терапия, възможните странични реакции, лекарствените взаимодействия и т.н.

Центърът предоставя още биофийдбек диагностика и тренинг, както и неврорелаксационни процедури. При тях без медикаменти, а с помощта на софтуерни програми и медицински устройства се постига регулиране на функциите на нервната система, нормализиране на мозъчната възбуда и неволевите процеси в тялото.

В световен мащаб процедурите намират широко приложение в лечението на симптоми като хронична болка, умора, безсъние, повишена тревожност, депресивност, хипертония, затруднения в познавателните функции, кондиционирано гадене и повръщане и други, обясняват от „Аджибадем Сити Клиник“.

Специалистите в центъра организират още групи за взаимопомощ за пациенти и близки, които позволяват на пациентите да споделят помежду си опит и преживявания и да получават подкрепа от други хора в сходна на тяхната ситуация.

„ПЪЛНА ПРОМЯНА“ ЗА КЛИНИКАТА ПО ИЗГАРЯНИЯ НА ВМА-ВАРНА

Преобразена по европейски модел, Клиниката по термична травма, пластично-възстановителна и естетична хирургия на МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия (ВМА) вече посреща пациентите си изцяло модернизирана след няколкомесечен ремонт.

„По здравна карта ние отговаряме за Североизточна България и Черноморието. В района няма друга такава специализирана клиника – не само за термична травма, но и за пластично-реконструктивна хирургия. Поемаме изгаряния от най-малък до най-висок процент, извършваме и редица реконструктивни операции“, коментира ръководителят на клиниката доц. Йоланда Папазова.

„При нас се работи абсолютно всичко в областта на пластичната хирургия, реконструкции и изгаряния, мекотъканни дефекти, рани. Изключение прави единствено естетичната хирургия“, допълва специалистът. Около 400 са високоспециализираните и големите операции, извършвани във варненската клиника на годишна база. Т.нар. малки процедури варират между 1000 – 1500, а „средните“ са около 700 – 800.

„Няма как да скрием удовлетворението си, че всичко е обновено до най-малкия детайл. Операционната зала е оборудвана с най-съвременна апаратура, асептичната и септична превързочни също са изцяло преоборудвани“, отчита доц. Папазова.

Модернизацията на варненската клиника по изгаряния е в унисон с цялостната концепция на ВМА, благодарение на която в последните 2 години бяха напълно обновени и оборудвани по световен стандарт десетки клиники на академията.

ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ ОСТ АНГИОГРАФ В ОЧНА БОЛНИЦА „ЗОРА“

Последно поколение OCT ангиограф на Zeiss – PlexElite 9000, ще заработи в столичната очна болница „Зора“. „Високотехнологичният апарат регистрира движението на еритроцитите в кръвоносните съдове и на база това движение се генерира триизмерен образ на ретинната и хороидна съдова мрежа“, обяснява създателят на болницата и дългогодишен национален консултант по офталмология проф. д-р Ива Петкова.

„Този метод на изследване има предимства пред класическата флуоресцеинова ангиография, а именно – че е неинвазивен, не изисква контрастно вещество и може да се прилага многократно. Така  можем да оценим точно, бързо и лесно хода на съдовите заболявания на очното дъно и тяхното повлияване от приложената терапия“, допълва проф. Петкова.

3D СИСТЕМА ЗА ДИАГНОСТИКА НА ТРАВМИ В УМБАЛ „СВ. АННА“

Първата у нас 3D мониторна система за диагностика на тежки и височинни травми и съдови изменения заработи в столичната УМБАЛ „Света Анна“. Стереоскопичната мониторна система – 3D PluraView, е произведена от Schneider Digital. Чрез нея се визуализират в 3D вариант данни от компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, ангиограф, ултразвукова диагностика и други апарати, работещи с триизмерни данни.

„Тази визуализация подпомага и подобрява диагностицирането на пациента, намалява шанса за допускане на лекарска грешка и дава възможност за по-добро планиране на съответната интервенция“, обясниха от болницата.