Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

В ПЪРВАТА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ЗА 2022 Г.: 52-ГОДИШЕН ПОЛУЧИ НОВ ЧЕРЕН ДРОБ ВЪВ ВМА

52-годишен мъж получи нов черен дроб при първата трансплантация за 2022 г., извършена от екип специалисти на Военномедицинската академия (ВМА) в София. Операцията е продължила цели 7 часа. Пациентът е бил в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът е 63-годишен.

„Наш екип излетя със самолет C-27J Spartan от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до Варна, където бе донорската ситуация. В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, с подобряващи се показатели“, коментира след успешната операция проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказа своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са избрали да дарят живот.

„Благодарим и на колегите от УМБАЛ „Св. Марина”-Варна за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите. Признателни сме от сърце и на екипажа на ВВС: капитан Георги Пъшев – командир, капитан Николай Георгиев – помощник-командир, и капитан Пламен Пехливанов – борден инженер, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия“, не пропусна да отбележи проф. Владов.

Над 1000 тежко болни българи чакат за нов орган у нас, но за жалост донорските ситуации през миналата година са били едва 23, а извършените трансплантации – 48.

СПАСИХА С „ДА ВИНЧИ“ ПАЦИЕНТКА С РЯДЪК ТУМОР

Пациентка с рядък тумор бе спасена след щадяща операция с робота „Да Винчи“ в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“. Само за 40 минути доц. Цветан Минчев, началник на Клиниката по гръдна хирургия, и екипът му са успели да отстранят образуванието в хранопровода на 58-годишната Анелия.

„Случаят беше изключително подходящ за роботизирана хирургия с „Да Винчи“. Операцията представлява ендоклеация на тумора от стената на хранопровода, без да се нарушава лигавицата му. С робота работим през три дупки по 8 милиметра, възстановяването е много бързо. Прави се изключително прецизно.

Ако се извърши отворена торакотомия, разрезът е 25 см, възстановяването е по-трудно и болко свързаните усложнения са значително повече, отколкото с „Да Винчи“. Пациентите се възстановяват физически за три дни, а до седмица възстановяват напълно и храненето си“, сподели доц. Минчев след успешната операция.

Анелия пък признава, че години наред е имала проблеми при преглъщане, но след прекаран COVID-19 болките ú са се засилили. След гастроскопия специалистите от „Токуда“ са открили гастроинтестиналния стромален тумор. Три дена след операцията Анелия вече се храни, без да изпитва никаква болка и дискомфорт. „Чувствам се идеално. Много съм доволна и щастлива.  Доц. Минчев има златни ръце и сърце! Дай, Боже, да има повече такива специалисти“, благодарна е пациентката.

ХАЙ-ТЕК ОПЕРАЦИОННА В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“

Хай-тек операционна заработи в столичната МБАЛ „Надежда“. Апаратурата и оборудването от ново поколение дават възможност за изключително прецизна хирургия и гарантират по-малко оперативно време и по-бързо възстановяване на пациентите. От болницата са доволни от новата операционна и изреждат предимствата ú:

  • 4K технологията Olympus се стреми да направи лапароскопската видимост дори по-добра от отворената хирургия, като добавя функции Ultra High Definition за по-широка цветова гама и увеличена визуализация, съответно операцията е по-прецизна, по-щадяща и с по-малко кръвозагуба.
  • NBI (Narow Band Imaging) – функция за по-лесно откриване на злокачествени образувания – иновативни системи за филтриране на светлина прави възможно откриването на ранните етапи на лезии.
  • Full HD камера, вградена в операционната лампа, дава възможност за щадящи гинекологични операции.

Могат да бъдат извършвани едновременно две различни операции при един пациент – лапароскопска и хистероскопска.

Множество допълнителни технологични нововъведения, които улесняват многократно работата на операционния екип: 16-аксиално регулиране на цветната фаза (по-точна настройка на цвета според предпочитанията на хирурга); подобрена функция за автоматична експозиция; сензорният панел позволява настройки по време на процедурата; видеосистема VISERA ELITE II комбинира LED източник на светлина и процесора в една кутия, определяйки нов начин на простота в операционната; интуитивният сензорен панел позволява лесно и бързо управление без прекъсване на процедурата; специално светлинно наблюдение; IR наблюдение; LCD сензорен панел; LED източник на светлина.