Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

И В „СОФИЯМЕД“ ЩЕ ОПЕРИРАТ С „ДА ВИНЧИ“

С четвърто поколение робот „Да Винчи“ вече могат да се похвалят и от университетската болница „Софиямед“. Това е осмата роботизирана хирургична система, инсталирана в България.

Благодарение на „Да Винчи“ специалистите ще извършват по възможно най-атравматичния начин операции на пациенти с АГ, онкологични, урологични заболявания, както и други състояния, изискващи миниинвазивна хирургична намеса.

„Екипите от лечебното заведение, които ще могат да се възползват от предимствата на техниката, ще бъдат по направление обща, коремна и гръдна хирургия, акушерство и гинекология, урология“, уточняват от болницата.

Досега в света са инсталирани 5000 робота „Да Винчи“, които помагат на специалисти и пациенти в 64 страни.

ХИРУРЗИТЕ ОТ МУ-ПЛЕВЕН ОТЛИЧНИЦИ В ИНОВАЦИИТЕ

Екипът на проф. Добромир Димитров от Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен грабна първата награда в Четвъртия конкурс за иновации и добри практики в здравния сектор на в. „Капитал“ и биофармацевтичната компания „АбВи“.

За приза се състезаваха 46 кандидатури от цялата страна, но статуетката отиде в ръцете на хирурзите от Медицинския университет в Плевен за проекта „Вакуум-асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза“. Методът е въведен през 2020 г. Освен изключително точен, е минимално травматичен, с много добър козметичен резултат, а при някои пациенти освен диагностичен, се превръща и в лечебен метод, обясни проф. Димитров.

Такъв тип интервенции не се осъществяват на друго място в страната, което спомага за създаване на алгоритъм за работа, който да улесни бъдещото му внедряване и в други клиники.

Втора награда бе присъдена на Центъра по молекулна медицина на Медицинския университет в София за проекта „Молекулярно–генетични изследвания при фамилен рак на гърдата и яйчника в България“. Третата награда в категория „Медицина“ взе неонатологът Радка Масларска от „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ за „Лечение на хемангиоми при новородени“.

Наградата за дигитален проект бе присъдена на Център „Тацитус“ за „Интерактивен метроном в полза на децата с аутизъм“. А последният приз – за пациентска разработка – отиде при Федерацията за адаптирана физическа активност за „Програмата за адаптирана физическа активност на деца със специални потребности“, която донесе на България общо 32 медала от европейски състезания по плуване, лека атлетика, волейбол.

ЛЕКАРИ, ПОЛИТИЦИ И АРТИСТИ С ПОСЛНИЕ „ЗА“ ВАКСИНИТЕ

„Бъди отговорен!“ – това призовават лекари, артисти, журналисти, политици и доброволци в информационна кампания на Българския червен кръст (БЧК) в социалните мрежи. В кратките видеа – до 50 секунди – те споделят личните си послания и причините си да се ваксинират срещу COVID-19.

Сред първите известни българи, застанали зад кампанията, са председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, директорът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, вирусологът проф. Радка Аргирова, проф. Тодор Кантарджиев, председателят на БЧК акад. Христо Григоров и генералният директор проф. Красимир Гигов, директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев, управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, журналистът Георги Тошев, актрисите Мария Статулова и Мартина Вачкова, председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, евродепутатите Андрей Новаков, Радан Кънев, Петър Витанов, Илхан Кючюк.

„Бъди отговорен!“ за всички, които биха искали да изпратят личните си послания и да дадат пример. Достатъчно е да запишат видео до 50 секунди, в което да разкрият защо са избрали да се ваксинират. „Ние ще споделим всички клипове, които са в унисон с червенокръстките принципи, не съдържат обиди и квалификации и не накърняват човешкото достойнство на нашата Фейсбук страница и в Instagram профила ни“, обещават от БЧК.

МОДЕРНА ДИАГНОСТИКА НА ОСТЕОПОРОЗА В УМБАЛ-ПЛОВДИВ

Модерен апарат за измерване на костната плътност вече работи в Отделението по ревматология на УМБАЛ-Пловдив. Lunar Prodigy Primo DEXA e последно поколение технология. Прави точни анализи на костната минерална плътност при ниска доза радиация, улеснява диагностиката и лечението на пациенти с остеопороза, обяснява началникът на отделението д-р Иван Горанов.

И допълва, че това е едно от най-честите ревматологични заболявания, което засяга около 10-12% от населението в цял свят, предимно възрастни хора над 60 години.

Наричат остеопорозата „тихият крадец“, защото дълго време загубата на костно вещество протича без симптоми и диагнозата идва едва след първата сериозна фрактура. Ето защо е ключово хората в рисковите групи да проверяват костния си статус редовно.

„Жените след менопаузата или онези, които от една година нямат менструация, е редно по 1 път на година да се проверяват на апарат DEXA, който е единственият утвърден метод. Мъжете след 70 г. също е добре да се изследват“, препоръчва д-р Горанов.