Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ФОНД „НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“ ЩЕ ФИНАНСИРА ДВА КОНКУРСА В ОБЛАСТТА НА МЕДИЦИНАТА

Първият е за инфекциозни болести, а вторият – за дигитално здравеопазване, а бюджетът на всеки един от тях е по 600 000 лв. или общо 1,2 млн. лв.

Става дума за съвместни конкурси с изследователи от други държави, като Фонд „Научни изследвания“(ФНИ) ще финансира участието на български научни колективи по програма Югоизточна Азия – Европа (Southeast Asia-Europe JFS)

Първият конкурс е в областта на инфекциозните заболявания и нанотехнологиите. Бюджетът от страна на ФНИ за предстоящата конкурсна сесия е в размер на 600 000 лв. С тази сума ще бъдат финансирани до 3 проекта с българско участие, с максимална сума за един до 200 000 лева и срок за изпълнение 3 години.

Освен България в конкурса участват още Белгия, Германия, Швейцария, Чехия, Тайланд, Чехия, Турция, Филипините и др. Крайният срок за подаване на проектни предложения за участие в първия етап от конкурса е 15 октомври 2020 г.

Вторият конкурс е в две направления – дигитално здраве и биоикономика.

Бюджетът отново е 600 хил. лв. и ще се финансират три проекта, за всеки по 200 000 лв. В конкурса участват още Чехия, Индонезия, Тайланд, Испания, Турция, Тайланд и др. Крайният срок за подаване на проектни предложения за участие е 16 ноември 2020 г.

НОВ ЯМР ОТ НАЙ-ВИСОК КЛАС В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В СОФИЯ

Модерният ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) предупреждава за опасността от болестта на Паркинсон още преди тя да се прояви. В Европа има само 9 такива машини, а основното му преимущество е, че притежава 3Т-Тесла сила на магнитното поле. Стандартните апарати в България са с 1,5 по тази скала. Това означава, че той вижда в по-голям детайл много по-малки структури от тези, които другите подобни машини установяват и различават.

От своя страна това дава възможност ходът на лечението да бъде повлиян в много по-благоприятна посока. Освен това иновативният ЯМР не само съкращава значително времето за сканиране на цялото тяло, но и не облъчва пациента.

Това го прави незаменим при оценка на терапията и проследяване на онкологично болните пациенти. Машината е специално конфигурирана за работа с деца и заредена с пълния пакет педиатрични програми за най-прецизна диагностика на всички видове заболявания при тях.

Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски монитор и апарат за обдишване, позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия и най-вече на малките пациенти. Подобен тип апарат ще даде и нов тласък на феталната морфология, позволявайки максимално точно и ясно сканиране на плода. В апарата са инсталирани и всички последен клас програми за изследване на гастроинтестиналната система.

Преимущество на новия ЯМР е и програмата за функционална диагностика на черния дроб за отлагане на мазнини и желязо, както и количествена оценка на фиброзата в него. Апаратурата позволява диагностика и проследяване на всички видове заболявания на пикочно-половата система при мъже и жени, като особено внимание е отделено на рака на простатната жлеза и шийката на матката.

Новата медицинска апаратура струва 6 млн. лева и е закупена със средства на самата болница. Пациентите не плащат изследването с нея, тъй като то се поема от НЗОК.

УЧЕНИ ОТ БАН СЪЗДАДОХА РОБОТ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ

Иновативната машина е дело на изследователите от Института по роботика на БАН съвместно с Центъра за компетентност QUASAR в рамките на дейнос-
тите за ликвидиране на пандемията COVID-19. Изобретението извършва автоматизирано биологично обеззаразяване на домашни и здравни помещения, детски градини и училища. Роботът дезинфекцира всички подови повърхности, заразени с резистентни бактерии и супербактерии, гъбички, спори и вируси.

Роботът е регистриран в Патентното ведомство и е приложим за всички зони, изискващи високи нива на обеззаразяване. Той съдържа система за задвижване, микросензорен блок, процесорен модул за управление с елементи на изкуствен интелект, а ключовият компонент е специализиран излъчвател на твърдо ултравиолетово UV-C лъчение. То е насочено директно само към пода на помещението, тъй като повече от 80% от COVID-19 заразата се локализира там.

UV-С лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина (РНК). Това води до генетично увреждане на клетките и до тяхната ликвидация.

Новият робот извършва обеззаразяване без течни химикали и дезинфектанти. Това го прави подходящ за хора с астма и алергии, както и за собствениците на домашни любимци. При използването му не са необходими предпазни очила. Изобретението съществено може да ограничи контакта между медиците на първа линия и зоната на зараза. Предвидена е и възможност за надграждане на допълнителни фукнции, като например такива за предоставяне на лекарства на пациентите.

С едно зареждане на акумулатора роботът функционира не по-малко от 4 часа.

БЪЛГАРСКИ ЕКИП С ПРИНОС В СВЕТОВНА РАЗРАБОТКА НА ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ ПОРФИРИЯ

Български екип стана част от мащабно клинично проучване, с което се даде зелена светлина на ново лекарство за облекчаване на симптомите при остра порфирия. Резултатите от изследването са публикувани в едно от най-престижните медицински списания в света – The New England Journal of Medicine, а в статията е отбелязан и приносът на Лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на вирусни чернодробни заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

В проучването, обхващащо 94 пациенти, са участвали и българи, а приемът на новия медикамент показал отлични резултати при 74% от приелите го. Той спомогнал за намаляване на тежестта на кризите и скъсил значително времето за възстановяване.

Порфирията е рядка болест, която засяга основно млади момичета на възраст малко след пубертета. Заболяването се причинява от дефектен ген, който се предава и на поколението.

Острата порфирична криза протича много тежко, с непоносими коремни болки, повръщане, ускорен пулс, мускулна слабост и червена урина. Ако не се лекува, заболяването води до хронифициране, трайно увреждане и смърт.

Медикаментът, който е разработка на Alnylam Pharmaceuticals, вече е регистриран в много от европейските държави и в САЩ. Предстои до една година той да бъде приет и в България. Това ще бъде първото лекарство за остра порфирия, което ще се прилага официално у нас.

Лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на вирусни чернодробни заболявания е асоцииран член на Европейската мрежа по порфирии.

България е една от малкото държави в нашия регион, която разполага с такъв експертен център. Затова много от съседните страни изпращат пациентите си за консултация и лечение у нас.

Като признание за приноса му към лечението на порфирията, българският център заслужи честта да бъде домакин на Световния конгрес по порфирии, който ще се проведе през септември 2021 г. в София. За първи път толкова висок форум ще бъде организиран в държава от Източна Европа.