Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ПИРОГОВ С НОВО ДЕТСКО ОТДЕЛЕНИЕ
Клиниката по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца на „Пирогов” са напълно обновени. Те не са били ремонтирани от откриването им през 1964 г. Министерството на здравеопазването отпусна 2.5 млн. лв. за основен ремонт и ново медицинско оборудване. Парите за интериора и по-приветливата приказна обстановка са дарение от инициативата на Фондация „Америка за България” – „Малките герои”. Кампанията им събра 400 хил. лв., а болничната обстановка в момента е далеч по-цветна и уютна. Ремонтът продължи повече от година и половина, а на откриването на обновената клиника присъстваха лично министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Николай Петров и неговият заместник Мирослав Ненков, директорът на „Пирогов” професор Балтов, както и много официални лица. По-рано тази година болницата получи като дарение и първата у нас специализирана линейка за новородени и деца на стойност 150 хиляди лева, осигурена чрез четвъртата кампания „Да оставим следи” на сдружение „Кауза”.

ТРИМА С НОБЕЛ ЗА МЕДИЦИНА ПРЕЗ 2017
Американските учени Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг са носителите на тазгодишната Нобелова награда за медицина. Те са отличени заради работата си по изясняване на молекулярните механизми, които контролират циркадния ритъм, или т.нар. биологичен часовник, който има „огромни последици за нашето здраве и благополучие”, посочват от Нобеловия комитет на Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм. „Откритията им обясняват как растенията, животните и хората променят биологичния си ритъм така, че да го синхронизират с въртенето на Земята”, посочват от организацията, която връчва отличията за физиология или медицина. Благодарение на дейността на тримата учени хронобиологията – науката за биологичните часовници, в момента е разрастваща се област в научните изследвания. На базата на циркадните ритми днес учените търсят иновативни подходи в лечението, в това число и чрез определянето на най-подходящото време за прием на лекарства, като същевременно нараства и вниманието върху значението на здравословните навици за сън.

NATIONAL MEDICAL AWARDS 2017
14 български лекари и екипи получиха медицински „Оскари”. Церемонията се състоя в столичния хотел Best Western Premier Sofia Airport. Наградата „Иновации в медицината” беше връчена на доктор Станимир Сираков от Университетска болница „Св. Иван Рилски”. Награда за Клинично сътрудничество и работа в екип взе и министърът за здравеопазването проф. Николай Петров. Хирургът доц. д-р Радосвет Горнев стана „Доктор на годината”. Призът „Болница на годината” отиде при Университетска болница „Дева Мария” в Бургас. Награда за цялостен принос в развитието на медицината получи акад. д-р Богдан Петрунов, номиниран от Пациентски организации „Заедно с теб”. Третото издание на годишните награди National Medical Awards 2017 ще подкрепи и националната кампания „Не на насилието”. Тя възникна по инициатива на Българския лекарски съюз (БЛС) в отговор на зачестилата агресия срещу лекари в цялата страна. От съсловната организация са отправили покана към омбудсмана Мая Манолова да бъде патрон на кампанията срещу юмручното правосъдие в болниците.

„СТИПЕНДИАНТИ НА АМДЖЕН“ – ОТВОРЕНА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ
За четвърта поредна година българските студенти по медицина, фармация и природни науки имат възможност да участват в лятна студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии на Фондация „Амджен”. Програмата дава възможност на избрани студенти да получат стипендия и да придобият опит чрез практическа научноизследователска работа в някои от водещите образователни институции в Европа. Понастоящем европейските университети, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са: University of Cambridge, Великобритания; Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universität München, Германия; ETH Zurih, Швейцария, и Institut Pasteur, Франция. Всеки от университетите има собствена процедура за кандидатстване, но приемът на документи стартира от 01.11.2017 г., като крайният срок е 01.02.2018 г. Кандидатстващите за програмата „Стипендианти на Амджен – Европа” трябва да са студенти, които учат в колежи или университети в Европа, и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен преди участието си в тази програма. Необходимо е също да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в докторска степен. Повече информация за програмата може да откриете на: www.amgenscholars.eu

БЪЛГАРСКИЯТ МЪЖ ЖИВЕЕ НАЙ-НЕЗДРАВОСЛОВНО В ЕС
Нов анализ на Евростат, посветен на хранителните и здравословни навици на мъжете и жените на Стария континент, отчита стряскащи резултати – българските мъже живеят най-нездравословно сред представителите на силния пол в ЕС. Българите са с най-висок процент наднормено тегло, пушат и пият над средните показатели в ЕС и консумират малко здравословни храни, алармира докладът. Около 60% от българските мъже са с наднормено тегло и индекс на телесната маса над 25, което е предпоследна фаза преди затлъстяването, сочат данните от анализа. Освен това едва 15 на сто от мъжете у нас отделят поне 2 часа седмично за спорт или друга физическа активност. Около 30% от българските мъже – или почти всеки трети българин, консумират поне веднъж седмично алкохол, а около 40 на сто от представителите на силния пол у нас пушат цигари всеки ден.