Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ЕМА СЕ МЕСТИ В АМСТЕРДАМ
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се мести в Амстердам, след като Холандия спечели надпреварата за нов домакин на агенцията срещу Италия, Дания, Австрия и Португалия. Преместването се налага заради излизането на Англия от ЕС и трябва да бъде финализирано на 30 март 2019 г. На финалната права от състезанието Амстердам спечели срещу Милано на жребий, тъй като и двете държави кандидатки бяха събрали по 13 точки. В състезанието за нов дом на агенцията взеха участие общо 19 европейски столици, а засиленият интерес към конкурса бе провокиран от икономическите ползи за всяка държава домакин. В ЕМА работят 900 висококвалифицирани служители. Тя ползва експертния научен опит на 3700 експерти от целия ЕС, а на година има над 36 000 посетители – служители на национални компетентни органи, учени, пациенти, здравни специалисти и други. Сред държавите кандидатки беше и България, но на практика остана с минимални шансове за успех в надпреварата. Директорът на ЕМА Гуидо Раси поясни, че агенцията приветства решението за нова локация, и допълни, че столицата на Холандия удовлетворява голяма част от изискванията на агенцията.

„СВ. АННА“ ОТЛИЧЕНА С ДИАМАНТЕН СЕРТИФИКАТ
Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Анна“ бе удостоена с Диамантен сертификат на Европейската асоциация по инсултите (Еuropean Stroke Assotiation ESO). Той се връчва за постигнат най-висок стандарт в съвременното лечение на това тежко социалнозначимо заболяване. Диамантеният сертификат е третата, най-висока степен на отличието след златния и платинения сертификат и засега УМБАЛ „Св. Анна“ единствена у нас покрива високите критерии на ESO, които са условие за присъждането му. Сертификатът бе връчен на директора на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков и на началника на Клиниката по нервни болести д-р Росен Калпачки от председателя на Българското дружество по неврология акад. Иван Миланов.

„За нас е удовлетворение, че за съвсем кратко време центърът се утвърди като структура, която постигна много добри резултати. В същото време болницата ни е финансово стабилна, няма задължения. Отворихме вратите си за този симпозиум, за да бъдем полезни и на колегите от другите болници в страната“, коментира директорът на УМБАЛ „Св. Анна“.

РОБОТ ВСЕ ЛИЦЕНЗ ЗА ЛЕКАР
Роботът носи името Xiao Yi и е разработен от университета Цинхуа, като е преминал успешно изпита за Националния медицински лиценз на Китай. Той е получил 456 при максимални 600 и минимум необходими 96 точки, съобщава Китайската глобална телевизионна мрежа (CGTN). Xiao Yi е положил изпита едновременно с други изпитвани, но в отделна стая и под зоркия поглед на десет души от екипа, работил с него за изпита. За да получи добър резултат, подготовката на робота е започнала още през юни 2016 г., като изследователите постепенно въвеждали в „мозъка“ на хуманоида различни знания от медицински учебници.

За да може да се справя с разрешаването на реални проблеми, през февруари учените са поканили медицински специалисти, които да предадат клиничен опит на Xiao Yi и да го научат да диагностицира различни случаи. Въпреки това изследователите признават, че все още имат много дълъг път, преди Xiao Yi да стане квалифициран лекар.

ПЪРВОТО ЕЛЕКТРОННО ХАПЧЕ – ВЕЧЕ НА ПАЗАРА
Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) e разрешила продажбата на първото електронно хапче, което информира дали пациентът го е изпил. Сензорът на хапчето е направен от мед, магнезий и силициев двуокис и изпраща сигнал при контакт със стомашните сокове. Сигналът се улавя от специална лепенка, поставена на гърдите. Тя трябва да се подменя всяка седмица. Лепенката изпраща информация до приложение за мобилен телефон, което позволява на самите пациенти да проверяват дали са изпили лекарството си. Болните могат също да дадат достъп на лекаря си до системата чрез уебсайт. Електронното хапче Abilify MyCite ще се използва за лечение на пациенти с психични заболявания, уточнява агенцията.

НОВА ПЛАТФОРМА СЛЕДИ КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В ЕС
Европейски онлайн индекс ще показва какъв въздух дишат хората в градовете на страните членки. Информацията е налична онлайн след официалното пускане на новия индекс за определяне на качеството на въздуха в реално време. Платформата е създадена от Европейската агенция по околна среда и бе официално представена на Парижкия форум за чист въздух. Актуалните данни за всички европейски държави ще бъдат налични на официалния сайт на AQI – Air Quality Index. Замърсяването на въздуха е най-важният екологичен проблем за българите, сочи проучване на Евробарометър. Според данните у нас то достига до 59%, което означава, че повече от половината българи живеят в нездравословна среда. Ако новите правила на Европейския съюз за чистота на въздуха бъдат изцяло приложени, директните разходи за здравеопазване ще намалеят с 40%, твърди на свой ред Европейската комисия. Според изчисленията на експертите до 2030 г. това ще осигури спестявания от около 1.6 млрд. евро. Ще бъдат предотвратени и над 200 000 случая на преждевременна смърт заради мръсния въздух, който дишат европейците. Лошото качество на въздуха е причина за хроничните здравословни проблеми на милиони хора в ЕС, сред които астма, сърдечносъдови заболявания и рак на белите дробове. Това е и огромно икономическо бреме, което поглъща над 20 млрд. лв.