Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ТЕХНО ИНОВАЦИЯ В ПОМОЩ НА ВЪЗРАСТНИТЕ
Високотехнологична модулна система, разработена в рамките на европейски проект, финансиран с близо 4 млн. евро по Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, цели да осигури на възрастните хора условия за активен и самостоятелен живот, като запази доброто им физическо и емоционално състояние и социални контакти след навършване на 60-годишна възраст. В проекта, чийто координатор е Балканският институт по труда и социалната политика, участват партньори от пет европейски държави, включително водещи университети и технологични компании. Т.нар. виртуален асистент ще помага на притежателя си да се чувства комфортно, като събира данни за състоянието му чрез сензори, интелигентни модули и софтуерни приложения. Ето защо в началото на февруари международният консорциум, който го разработва, започна проучване в три държави – България, Австрия и Словения. Възрастните хора ще попълват въпросник, който събира информация за тяхната физическа и социална активност и за ролята на съвременните технологии във всекидневието им. Участието им ще бъде напълно доброволно и с писмена декларация за информирано съгласие. Очаква се резултатите от изследването да бъдат обобщени до края на март 2018 г.

ОАЕ ИЗГРАЖДА КОСМИЧЕСКА БОЛНИЦА
Проектът е част от националната космическа програма на Обединените арабски емирства. Първото лечебно заведение в Космоса ще носи името Emirates Space Hospital и ще оказва медицинско лечение на космонавти с помощта на нанотех-нологии, контролирани от Земята. По този начин телемедицината ще се използва и в Космоса. Амбициозният проект ще бъде тестван на Земята и стартиран едновременно с началото на мисията на ОАЕ на Марс през 2020 година.

ЛЕПЕНКА ЩЕ НИ ПАЗИ ОТ ГРИП
През 2018 г. се очаква да бъдат произведени първите пластири за ваксина срещу грип. Те ще бъдат снабдени с миниатюрни иглички, които при поставяне на лепенката вкарват безболезнено в кожата ваксината и се разтварят без остатък. Иновативната разработка е съобразена както с комфорта на пациентите, така и с особеностите на човешката имунна система. Като важен орган на имунната система кожата лесно открива патогените и изработва бърз имунен отговор срещу тях. Затова ваксината под формата на лепенка е ново и обещаващо направление в профилактиката срещу епидемичните заболявания.

НОВИ ЦЕНИ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Промяна в цените на 116 клинични пътеки у нас ще влезе в сила от 1 април след окончателното подписване на договора от Българския лекарски съюз и здравната каса. Завишението ще се осъществи в рамките на увеличението от 148 милиона лева на бюджета за болнична помощ. То ще засегне основно цените на пътеките за майчино и детско здравеопазване.

Средно цените на пътеките ще се вдигнат с 10%. Увеличението обаче ще бъде диференцирано. По-висока ще е и стойността на пътеките за долекуване след прекарани инсулти, инфаркти и операции, като цената ще се увеличи почти двойно – от 35 на 60 лв. на ден.

ФОРУМ БРЕМЕННОСТ И ДЕТСКО ЗДРАВЕ
31 март – 1 април 2018
Sofia Event Center

Емблематичното събитие за настоящи и бъдещи родители, организирано за поредна година от Puls.bg, обещава да бъде по-полезно, интересно и вълнуващо от всякога. Водещи български специалисти ще споделят своите знания, умения и опит и ще предоставят по достъпен и интересен начин ценна информация и практически съвети, свързани с бременността, раждането, правилните грижи за отглеждането на бебето и укрепването на здравето му. И понеже здравословното състояние е резултат не само от физическото, но и от емоционалното здраве, организаторите са подготвили специален панел, насочен към психология на семейството.

Форум бременност и детско здраве ще изненада посетителите си с томболи с награди, изложение на детски стоки, детски кът с аниматори за децата, но и с нещо ново… специална среща с любими лица от екрана!

По време на форума е предвидена и церемония по награждаване на отличените медици в провежданата от Puls.bg класация „Специалистите, на които имам доверие“, и на победителите от фотоконкурса „Мама, татко и аз“.