Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

MEDICHOME – ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ
Мобилно приложение осигурява бърз персонален достъп до медицински специалисти директно през телефона. Целта на приложението на MedicHome е да осигури на потребителите в България и по света по всяко време бърз персонален онлайн достъп до съвет или препоръка от квалифицирано медицинско лице по различни здравни въпроси, спестявайки по този начин време, усилия и средства. Технологията ще бъде от полза и за медицинските специалисти, защото ще им предостави иновативен дигитален опит в здравното обслужване и качественото консултиране на много по-голям брой пациенти за едно и също време. Приложението стартира тестово в началото на тази година и е инсталирано повече от 5000 пъти, над половината от които извън столицата, а броят на извършените онлайн консултации надхвърля 1000. Приложението ще бъде безплатно за ограничен период от време, като за в бъдеще потребителите ще могат да избират между различни пакети с предплатени консултации и абонамент според собствените си възможности. С платформата вече са проявили интерес да работят над 220 лекари с различни специалности – невролози, кардиолози, ендокринолози, педиатри, ортопеди, дерматолози и други. Над 90% от тях от населени места извън София.  Основен инвеститор в MedicHome е швейцарският предприемач Филип Баерфус, чиято амбиция е да съкрати времето за достъп до медицински специалисти в България от средно 7–10 дни, колкото е сега, на броени минути.
В кратък срок се планира да бъдат добавени още две функционалности в приложението – възможност за конферентна видеовръзка с медицински специалист и организиране на посещение от лекар на удобно за пациентите място.
Повече информация може да откриете на: www.medichome.com

UBER HEALTH – НОВА ЗДРАВНА ПЛАТФОРМА ЗА ТРАНСПОРТ
С приложението Uber Health световният технологичен гигант Uber навлиза и в здравния бизнес. Услугата, която предлага новата платформа, е предназначена за болници, клиники и здравни организации, които ще могат да поръчват пътувания за своите служители и пациенти. Чрез новото приложение здравните заведения ще могат да планират пътуванията на пациентите до един месец предварително, за да бъдат спокойни, че ще получат необходимата грижа. Целта на Uber е да се превърне в качествена и достъпна алтернатива на приложенията за превоз, които болниците ползват, за да транспортират пациентите. Различното при Uber Health e, че то работи с текстови съобщения, без необходимостта да се използва смартфон. Над 100 организации в САЩ, болници, центрове за рехабилитация и центрове за възрастни хора вече използват бета версия на програмата.

MEDICAL PARK С ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО И У НАС
Световната верига болници Medical Park стъпи у нас с официално представителство в София. Турската болнична група обединява 30 болници в 17 града по света и работи по международни стандарти, като използва най-съвременните методи и практики в медицината. В офиса в София ще гостуват различни медицински специалисти, които ще изнасят лекции и ще консултират безплатно пациентите, които планират лечение в Турция. В бъдещите планове на Medical Park е заложено изграждането на филиал на болничната верига в страната. С 25-годишна история, Medical Park e най-широко разпространената болнична мрежа в Турция, която обслужва пациенти от 90 държави и около 10% от населението на южната ни съседка.

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ ОТЛИЧЕНИ В САЩ
Проф. Теньо Попминчев и проф. Людмил Александров от университета в Сан Диего са отличени от фондацията „Алфред Б. Слоун“ като обещаващи млади учени. Те са сред избраните 126 учени от Канада и САЩ, които ще получат стипендии за подкрепа на развитието на научния им потенциал. Финансирането от 65 хиляди долара се отпуска за период от две години, а средствата са предназначени за продължаване на научните изследвания. Проф. Теньо Попминчев създава първия компактен рентгенов лазер, който може да снима свръхбързи процеси в свръхмалки мащаби – известни и неизвестни природни процеси, доближаващи лимита на времето и пространството.
Проф. Людмил Александров се занимава с изследване на мутациите в раковите клетки, а работата му е насочена към превенцията на онкологичните заболявания. Стипендиите на фондация „Слоун“ се присъждат от 1955 г. До момента организацията е подкрепила над 5000 талантливи млади изследователи. Пълният списък на отличените млади учени е публикуван във вестник The New York Times.

„ОТЛИЧЕН 6“ ЗА УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Една от най-добрите болници в София и в страната получи от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев акредитационна оценка „Отличен 6“. Лечебното заведение заслужи високото признание за цялостната медицинска дейност, която развива през последните пет години, а също така и за практическото обучение на студенти, специализанти и докторанти на Медицинския университет в София. Университетската болница ще трябва да защити отново високата си оценка си през 2023 г.