Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА
Тази година единственият по рода си фестивал на науката в България ще се състои от 10 до 13 май в София Тех Парк. Фестивалът се организира от Британския съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Събитията ще се провеждат едновременно в пет зали, където посетителите ще могат да гледат различните презентации, да се включат в научните дискусии и да участват в практическите работилници. Фестивалът ще има и няколко изложбени зони с голямо разнообразие от щандове, където ще се провеждат различни експерименти и демонстрации. Сред здравните събития на фестивала се открояват:

*Детската хирургия и вдъхновението – със специален гост британският лекар и консултант по детска хирургия Рос Фишър.

*Наномедицина – за нанотехнологиите и най-новите нанолекарства на фармацевтичните гиганти, с лектор проф. дфн Ана Пройкова от СУ „Св. Климент Охридски“.

*Здраве от бъдещето – Боги Елиасен, асоцииран член на Копенхагенския институт по футуристични науки и консултант в публичния и частния сектор, ще говори за предизвикателствата пред здравеопазването на бъдещето, свързани с технологичния прогрес.

*С микроб ми нарисувай – Росица Ташкова ще представи Агар арт – техниката, при която се използват микроорганизми за рисуване върху хранителна среда за отглеждане на бактерии.

*Как работи мозъкът? – д-р Дейдри Робъртсън от Отдела по поведенчески изследвания към Института за икономически и социални проучвания в Ирландия ще демонстрира как поведенческата наука се използва за подобряване на човешкото здраве и опазване на околната среда.

*100 години състезание с грипа – доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел „Вирусология” и ръководител на Референтната лаборатория по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести, ще отговаря на всички въпроси, свързани с коварните грипни заболявания.

ЛЕКА РАНИЦА – ЗДРАВ ГРЪБНАЧЕН СТЪЛБ
Един от наболелите проблеми в българското образование ще бъде разрешен още през следващата учебна година. Правителството взе решение да отпусне допълнителни средства, за да осигури достъп до електронно четими учебници за всички ученици от I до VII клас. Целта е да се намали тежестта на ученическите раници, за да не получават децата гръбначни изкривявания. За да не се уврежда костната структура, тежестта на раницата не бива да надвишава 10% от теглото на ученика. Електронните варианти на учебниците ще имат идентично съдържание с одобрените печатни издания за съответните училища. Допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас и 8% върху нормативите за учебниците за II–VII клас, чиято продължителност на ползване е три учебни години.

РОБЕРТА – РОБОТЪТ „ПЕДАГОГ“
Хуманоидният робот Роберта, закупен от Института по роботика във Франция, има важна мисия – да помага на децата със специални образователни потребности и с аутизъм у нас да научават по-бързо уроците си и да общуват по-лесно със съучениците си. Покупката е част от дългосрочния проект на Института по роботика към БАН – „Киберфизични системи за педагогическа рехабилитация в специалното образование“ към „Хоризонт 2020“. Целта на учените от БАН е да анализират взаимодействието между хората и роботите посредством игри, педагогически задачи и упражнения и да помогнат на учителите да спечелят по-лесно вниманието на децата и да ги въвеждат по-бързо в учебния процес. Изследванията ще се провеждат паралелно в Испания, Гърция, Франция, Чили, Мароко и Япония. Роберта е вторият робот, дошъл у нас от Франция. Брат ù Роби от две години помага на учените и децата в три центъра за деца – в София, Банско и Гоце Делчев. Роберта пее песни, разказва приказки, дори може да играе баскетбол.

„ПРЕДИ ОБЕД“ ОСИГУРЯВА ТЕРАПИЯ ЗА ЗАВИСИМ ЧОВЕК В НОВОТО ИЗДАНИЕ НА ПОРЕДИЦАТА „НЕ/ЗАВИСИМИТЕ“
Екипът на предаването „Преди обед“ по bTV търси своя нов герой, който е готов да вземе живота си в ръце и да се отскубне от лапите на зависимостта. В новия сезон на „Не/зависимите“ един човек ще получи напълно безплатна терапия в една от най-добрите програми за лечение на зависимости в България. В първия сезон, който се излъчи миналото лято по bTV,  „Не/зависимите“ разказа историите на 12 човека, които са победили своята зависимост от наркотици, алкохол и хазарт, и в момента се радват на щастлив и нормален живот. Те и техните семейства трогнаха стотици хиляди зрители и послужиха за пример и вдъхновение на много борещи се със зависимости.
Освен изключително любопитните и позитивни за зрителите епизоди, поредицата има и силен ефект за повишаване на информираността за проблемите, свързани със зависимостите – усложнените отношения в семействата, липсата на адекватна държавна политика и финансиране на лечението, социалната стигма, срещу която се изправят жертвите на зависимостта и други.
„Обръщам се към близките на зависимите, защото знаете, че там е ключът. Не вярвам да има зависим, който сам да се обърне за помощ – не стигат силите, смелостта. Нека родителите, приятелите, роднините на зависимите да видят този шанс и да го използват сега, за да помогнат на своя близък“, призова авторът на поредицата Ралица Стефанова.

Желаещите за участие в експеримента могат да пишат на prediobed@btv.bg или да оставят лично съобщение на страницата на „Преди обед“ във Фейсбук: www.facebook.com/prediobed/.

БЪЛГАРИЯ В ПРОЕКТА MEGA
България ще вземе участие в проекта „Съюз за милион европейски геноми“ (MEGA), който цели създаването на база данни от поне 1 милион геноми за клинични и научни цели. Присъединяването на страната ни към инициативата се случва посредством подписване на съвместна декларация – „Достъп до най-малко един милион геноми в Европейския съюз”, а целта на амбициозния проект е да се постигне сериозен напредък в персонализираната медицина, а впоследствие – икономически растеж и подобряване на демографското положение в Европа чрез ранна диагностика, по-добро лечение и превенция на заболяванията.

БАН РАЗРАБОТВА УНИВЕРСАЛНА ВАКСИНА
Учени от Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН) са си поставили изключително амбициозна цел – създаването на универсална противогрипна ваксина, базирана на ДНК. Те разработват т.нар. ДНК серум, който да бъде ефективен срещу всички грипни щамове и който да се поставя еднократно. Имайки предвид изменчивостта на грипните вируси и бързата им мутация, подобна ДНК ваксина би била истинска революция на световно ниво. Освен изследванията върху ваксините в различните департаменти на Института по микробиология към БАН се изучават причинителите на различни заболявания – ентеровируси, полиовируси, човешки папиломни вируси и други.