Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ДЕЦА В ПОМОЩ НА „ПИРОГОВ“
Деца от град Троян дариха на УМБАЛСМ „Пирогов” нова апаратура – специален хирургически нож, който комбинира две технологии – ток и ултразвук. С негова помощ се скъсяват времето за провеждане на операцията и възстановителният период за пациента. За да съберат средствата за закупуването на ценната апаратура, през месец март децата успяват да направят и продадат повече от 10 хиляди мартеници. За поредна година тяхната кауза „Заедно в доброто” е подкрепена от много хора с добри сърца, които имат желание да помогнат на Специализирания детски комплекс в „Пирогов”.

ИЗСЛЕДВАТ ДАРЕНАТА КРЪВ С НОВА ТЕХНОЛОГИЯ
Проект за пилотно въвеждане на съвременната NAT технология в Националния център по трансфузионна хематология и в държавното дружество „Бул Био” подготвя здравното министерство. NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции. Към момента кръвта се изследва по така наречения „серологичен метод”.
Освен по-високата чувствителност и прецизност на получените резултати, NAT технологията обхваща т.нар. прозоречен период – когато има инфекция, но тя е без клинична проява и не може да бъде установена. Този период е в рамките на няколко дни, докато при серологичните изследвания продължава близо месец. Предвижда се закупуване на апаратурата за извършване на NAT диагностика на дарената кръв, с необходимите за нея реактиви и софтуерно осигуряване и провеждане на обучение на специалистите, които ще работят с високотехнологичната апаратура. Индикативната стойност на проекта е два милиона лева.

30 ГОДИНИ ИНВИТРО В БЪЛГАРИЯ
За 13-а поредна година сдружение „Зачатие” организира най-голямото събитие за двойките с репродуктивни проблеми в България. То ще се проведе на 9 юни от 11:00 ч. в сградата на Областна администрация Плевен. Тази година се навършват 30 години от раждането на първото инвитро бебе у нас, затова събитието ще премине под мотото „30 години инвитро в България”.
Програмата на Деня на репродуктивното здраве 2018 включва информационна сесия с презентации, дискусия с пациенти и Експо алея на репродуктивните клиники в България. Основната тема на информационната сесия тази година е „Асистираната репродукция в България – минало, настояще и бъдеще”.
Петима от гостите на събитието ще получат ваучер от сдружение „Зачатие” на стойност 500 лева за диагностика и лечение на стерилитет. Имената на печелившите ще бъдат изтеглени с жребий в края на информационната сесия.

ЖЪЛТ ЛАЗЕР СПАСЯВА ОТ СЛЕПОТА
Революционна терапия спасява зрението на пациенти с диабетна ретинопатия. Тя се прилага за първи път у нас в очна клиника Vision с най-модерния микропулс лазер, т.нар. жълт лазер EasyRet. Освен че е 10 пъти по-бърз от конвенционалния „зелен” лазер, той е и в пъти по-щадящ, защото е селективен и не засяга околните тъкани. Най-модерният микропулс лазер работи с дължина на вълната от 577 nm. Тя не се абсорбира от пигмента на макулата (централната част на ретината) – ксантофил. Ето защо, няма никакъв риск лъчът да увреди зрението на пациентите, страдащи от диабетна ретинопатия. Намаляването на отока на ретината и ефектът от процедурата се наблюдава постепенно – между 6 и 8 седмици след терапията. Процедурата трае няколко минути, повтаряема е и е абсолютно безболезнена.