Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ЕВРОПА
Университетската болница „Дева Мария“ в Бургас е първата болница в Европа, в която се извършват гинекологични операции с хелий. Иновативната технология с плазмен лазер позволява максимална прецизност и скъсява времето за възстановяване на пациентите. Първите операции с апарата J-plasma на американската компания Bovie Medical ще се извършват от известния гинеколог и главен консултант на отделението по акушерство и гинекология в болницата д-р Георги Хубчев, който внедрява уреда в практиката си. Плазменият лазер съчетава студена хелиева плазма с радиочестотна енергия и дава възможност за широкообхватна и щадяща оперативна дейност. Наскоро д-р Хубчев извърши първата вагинална хистеректомия с плазмения лазер в България и съответно в Европа.

НОВ САЙТ ЗА ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА
Пациентски организации са се заели с амбициозната задача да създадат нов сайт, където да бъдат събирани сигнали за липсващи по аптеките животоспасяващи лекарства. Предвижда се новата интернет платформа да бъде готова до два месеца. Тя ще бъде от полза и за Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), защото сигналите, подавани на сайта, ще бъдат обработвани и изпращани до нея. Целта е чрез платформата постоянно да има обмен на информация за това, кои лекарства липсват в страната. Личните данни на пациентите ще бъдат защитени и тази информация ще бъде публикувана, само с тяхно позволение. Редовно обаче ще бъде изнасяна актуална статистика за това, в кои градове кои лекарства липсват.

ИНОВАТИВНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА БЪДЕЩИ МАЙКИ
Мобилното приложение FEIA Бременност e специално разработено от екип италиански и български лекари, фармацевти и специалисти и е първото от поредица апликации в помощ на бъдещите родители на български език. То съдържа полезна информация за майката и детето, разпределена по гестационни седмици и разполага с богат речник с обяснения на медицинската терминология и с множество статии с полезни съвети и споделен опит. Във FEIA Бременност бъдещите майки ще могат да следят прегледите, които им предстоят, и да маркират въпросите, които искат да зададат на своя лекар. Приложението разполага с всички закони и формуляри, които имат отношение към бременните. Апликацията е достъпна за операционните системи IOS и Android. В рамките на няколко месеца тя е инсталирана над 15 000 пъти и е с постоянна активност от 6500 потребители месечно. Второто приложение от поредицата – FEIA Детско развитие, също е факт, а скоро предстои пускане на апликациите за Родители, Захранване и Диети.

ЗДРАВНАТА КАСА ПЛАЩА ЗА ТРИ НОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Тази година здравната каса включва три нови редки заболявания в списъка с болести, лечението на които се заплаща напълно или частично. Това са идиопатична белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст. Улеснена е и процедурата по получаване на лекарствата за хронични и някои редки заболявания. Пациентите могат да купуват скъпоструващите лекарства от всяка аптека, а не от тази, която им се пада по район. Здравната каса заплаща напълно или частично общо 1714 лекарства, с които се лекуват 282 заболявания. През 2018 г. се очаква здравната каса да спести от отстъпки от лекарства около 172 млн. лв.