Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ИНОВАТИВЕН МЕДИКАМЕНТ ПАЗИ РОДИЛКИТЕ ОТ КРЪВОЗАГУБА
Ново лекарство, което предотвратява кръвозагубата след раждане, е напът да смени традиционните медикаменти, обяви СЗО. Клинично проучване сред 30 000 жени от 10 държави – Аржентина, Египет, Индия, Кения, Нигерия, Сингапур, Северна Африка, Тайланд, Уганда и Великобритания, показва, че една-единствена инжекция от т.нар. карбетоцин (carbetocin) е достатъчна, за да се справи с проблема. Алтернативното лекарство е също толкова безопасно, но се различава от използвания до момента окситоцин (oxytocin), с по-голямата си устойчивост на топлината. Това негово свойство е от съществено значение, особено за милионите жени, живеещи в държави с по-ниски доходи и без достъп до надеждно охлаждане. За разлика от окситоцина, който трябва да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса, карбетоцинът не изисква охлаждане и запазва ефективността си за период от три години при температури до 30 градуса и 75% влажност.

ПРЕДСТОЯЩИ СКРИНИНГОВИ ПРОГРАМИ В СОФИЯ
Кампанията стартира в началото на есента – 17 септември с програмата за скрининг на щитовидната жлеза. Тя се провежда за първи път в столицата и ще обхване педагогическия персонал на възраст между 20 и 45 години, работещ в общинските училища и детските градини. Скрининговите прегледи ще се провеждат в следните общински лечебни заведения – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Пета МБАЛ и 12-и Диагностично-консултативен център (ДКЦ). Възможно е на по-късен етап към програмата да се присъединят и други лечебни заведения. Скринингът включва ехографски преглед на щитовидната жлеза и лабораторно изследване на тиреостимулиращ хормон (TSH).

През септември скринингът за рак на млечната жлеза ще обхване нови целеви групи. Ще бъдат включени медицинските специалисти от училищните здравни кабинети, детските градини и самостоятелни ясли и кухни за детско хранене. Изследването ще се извършва чрез клиничен и ултразвуков преглед. Прегледите ще се провеждат в Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО), Военномедицинска академия (ВМА), Първа АГ „Света София“, Втора АГ болница „Шейново“, както и Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ и Пета МБАЛ.

„ОБУЧЕНИ“ КЛЕТКИ СРЕЩУ АВТОИМУННИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Иновативна техника за редактиране на гени разработиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Те използвали метода CRISPR/Cas9, който „научава“ клетките по-лесно да се борят срещу автоимунните и вирусните заболявания. По този начин имунните Т-клетки разпознават по-лесно и точно вирусите в тялото. Елиминира се и нуждата да се използват вируси, за да се прехвърля ДНК, която да атакува увредените клетки. Изследователите си служат с електрическо поле, което за кратко прави мембраните на Т-клетките по-приемливи към нова ДНК. Това улеснява внедряването на редактирана с CRISPR „правилна“ ДНК. Тъй като CRISPR позволява редактирането само на малки части от една нишка, това намалява риска от увреждане на клетките и може да се използва като по-специфична и насочена генна терапия. Техниката вече е показала успех в терапията на рядка, нелечима до момента имунна болест. Предстои да се проведат още много опити, преди новият метод да се приложи в реалната практика.

НОВА ИНВИТРО КЛИНИКА ОТВОРИ ВРАТИ В СОФИЯ
Нов Център за асистирана репродукция отвори врати в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. С него броят на инвитро клиниките в страната става 37. Центърът съчетава в себе си технологичните възможности и иновативните практики с уменията и опита на екип от водещи специалисти. Той ще разчита и на подкрепата на по-големите структури в семейството на Аджибадем – Аджибадем Лабмед и Аджибадем инвитро център – Истан-бул. Над 145 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. Причините за ненастъпването на бременност са разпределени поравно – в 1/3 от случаите става дума за мъжки фактор, при 1/3 – за женски, и при 1/3 – за комбинация от причини и при двамата партньори.

Бюджетът на Центъра за асистирана репродукция, който финансира с обществени средства дейността на клиниките за репродуктивно здраве, тази година е 20 млн. лв.
Общините също заделят пари по свои собствени програми за инвитро, също както и самите семейства, които не могат да имат деца по естествен път.