Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

УНИКАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ В „МАЙЧИН ДОМ“
Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени генетични заболявания на плода отвори врати в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом” в София. Създадена е с подкрепата на Министерството на здравеопазването и ще работи съвместно с първия самостоятелен Медицински център към болницата, който предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ, в това число офис хистероскопия, вагинално подмладяване, спектрален скрининг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата, фетална морфология, женска консултация и други. Новата лаборатория, под ръководството на проф. Алексей Савов, разполага с последно поколение апаратура в областта на ДНК анализа и дава възможност за прилагане на най-модерните методи за молекулярна диагностика, които позволяват откриване и мониторинг на наследствените заболявания, както и персонализиран подход в областта на фармакогенетиката и онкологията.

ИНОВАТИВЕН АНТИЕЙДЖ МЕТОД – ПАТЕНТ НА БЪЛГАРСКИ ДЕРМАТОЛОГ
Биофилър от собствени кръвни клетки, който не само забавя процесите на хроностареене и признаците на фотоувреждане, но и възстановява изгубения обем на лицето, е революционно откритие, дело на българския дерматолог д-р Мария Тончева от столичната болница ВИТА. Той идва като резултат от задълбочено 10-годишно изучаване на плазмотерапията и представлява иновативна алтернатива на филърите от хиалуронова киселина. Патентованият метод, „Ускорена автоложна тъканна регенерация” съчетава възможностите за биостимулация на стволовите клетки чрез растежни фактори, съдържащи се в тромбоцитите (PRP), и фибрин (FRP). И двата материала се извличат от собствената кръв, различни са техниката на центрофугиране и използваните епруветки. А ефектът от т.нар. персонализирани биофилъри е двоен – освен че запълват гънките и хлътванията, забавят и процесите на стареене, като форсират фиброгенезата и синтеза на собствена хиалуронова киселина. Така тъканите сами се възстановяват по естествен начин, а кожата изглежда стегната, свежа, плътна и хидратирана. Иновативният биофилър се възприема идеално от организма и не предизвиква странични реакции. Процедурата се прилага на три сесии с интервал от четири седмици, а ефектът трае около година и половина.

РЕКОРДНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА БОЛЕН ОТ ЛИМФОМ
Компания Monsanto ще трябва да изплати обезщетение в размер на 290 милиона долара на мъж, болен от неходжкинов лимфом (вид рак на кръвта), който е използвал в работата си произвеждани от нея хербициди. 46-годишният американец бил диагностициран с рак на лимфната система преди четири години. Той работил като градинар на училищни имоти в Сан Франциско и редовно пръскал с големи количества от съдържащите глифозат пестициди „Раундъп” и „Рейнджър про”. Спорът, дали глифозатът е вреден, се води от години. Според официалното изявление на германския фармацевтичен концерн Bayer, който придоби Monsanto, той е безопасен. През 2015 г. Световната здравна организация (СЗО) го класифицира като вероятно канцерогенен, но година по-късно Европейската агенция за безопасност на храните не подкрепи това становище. През ноември миналата година Европейската комисия разреши използването му за срок от още 5 години.

ЕВРОФОРУМ СЪБИРА ЛЕКАРСКИЯ ЕЛИТ
Югоизточноевропейският медицински форум (ЮЕМФ), който за девети пореден път ще събере медицинския елит на Европа, ще се проведе между 6 и 9 септември в Босна, Херцеговина и Република Сръбска. На фокус ще бъдат поставени приоритетните теми за Европа като репродуктивното здраве, сърдечносъдовите заболявания, онкология, диабет, детска хирургия, неврология и психиатрия и други масови незаразни болести и спешни състояния. Сред гостите ще бъдат представители на над 20 медицински асоциации от Европа, лекарски камари и съюзи, директори и мениджъри на здравни заведения, представители на академичната и научната общност и др. Българското участие във форума също ще бъде силно застъпено – с над 150 лекари и специалисти, ръководството на Българския лекарски съюз, представители на лечебни заведения и други.