Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

МОДЕРНИЗИРАТ БОЛНИЦА „СВЕТА ЕКАТЕРИНА“
Държавата ще отпусне допълнителни 20 млн. лева на университетска болница „Св. Екатерина”. Те ще бъдат използвани за модернизиране на болницата и за завършване на изграждането на новата сграда, която се намира в
съседство. По план в нея ще бъде преместена Клиниката по съдова хирургия и ще бъде изграден модерен център за лечение на сърдечносъдови заболявания и инсулти (ССЗ). В него ще се помещава и учебен център за следдипломна квалификация в областта на ССЗ. По всяка вероятност ще бъде закупен и робот „Да винчи”, с който се правят съвременни операции в областите гинекология, неврология, сърдечна и обща хирургия. Амбицията на болницата още е да изгради модерен трансплантационен център, в който да се извършват сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни трансплантации.

УЧЕНИ ГРАБНАХА НАГРАДАТА „ОЛБЪНИ“
Новите носители на престижната награда на Медицинския център в Олбъни, САЩ, за изследване на имунната система, довели до иновативни лечения на рака, са д-р Джеймс Алисън от Медицинския раков център „Андерсън” на Тексаския университет в Хюстън, д-р Карл Джун от Медицинското училище „Пърлман” към Университета на Филаделфия, Пенсилвания и д-р Стивън Родънбърг от Националния раков институт. Наградата на стойност 500 хиляди долара им се присъжда за иновативни имунологични изследвания, направили възможно намирането на нови ефективни терапии на някои злокачествени заболявания, считани за нелечими в напреднал стадий – метастатичен меланом, рак на белия дроб, левкимия. Отличието на Медицинския център в Олбъни е учредено през 2000 г. от филантропа Марти Силвърмън, който заедно със съпругата си основава фондация с награден фонд 50 милиона долара. По тяхната воля наградата трябва да бъде присъждана в продължение на 100 години на изследователи, чиято работа е допринесла за обществото, а резултатите от нея са променили развитието на науката.

УМБАЛ БУРГАС С НОВ 24-ЧАСОВ СЕКТОР
В спешното отделение на УМБАЛ Бургас ще бъде открит нов сектор за 24-часово наблюдение, в който ще се лекуват пациенти с неуточнени състояния. Създаването му е в съответствие с новия стандарт по Спешна медицина, а звеното ще бъде оборудвано с всичко необходимо както за прегледи, така и за 24-часов престой на пациентите. В него ще могат да остават и хора, чието състояние не налага болничен престой, но които се нуждаят от медицинска помощ. Досега такива пациенти са били приемани в различни отделения, за да бъдат обслужени. Дежурният екип на спешното отделение ще решава кои пациенти да бъдат оставени за 24-часово наблюдение и кои да бъдат приети в болницата.

ИЗБИРАТ „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА“ ПО НОВИ ПРАВИЛА
На 19 октомври за осми пореден път Българският лекарски съюз ще избере Лекар на годината. Тази година обаче номинациите за престижния приз ще се определят не само от страна на регионалните колегии, а от всички лечебни заведения. Това означава, че всеки лекар, независимо дали работи в СИМП (Специализирана извънболнична медицинска помощ) или ПИМП (Първична извънболнична медицинска помощ), ще има възможност да даде вота си. Предложенията ще могат да се изпращат на специално създаден за целта електронен адрес – lekarnagodinata2018@blsbg.com. в периода от 10 септември до 8 октомври. И тази година, категориите, в които ще се номинират заслужилите признание медици, са: „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност”; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники”; „Ти си нашето бъдеще” – награда за младите медицински надежди на България, „Мениджър на годината”; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация” и „Лекар на годината 2018”. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в Деня на българския лекар.