Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

EIT HEALTH INNOSTARS AWARDS
Шест европейски стартъпи в областта на здравеопазването продължават към финала на конкурса EIT Health InnoStars Awards, който ще се състои на 16 ноември в Будапеща. Сред отличените са интелигентен инхалатор, 3D-скенер и изкуствен интелект за предсказване на нивото на кръвната захар при диабетиците, а разработените иновативни продукти са дело на екипи от Италия, Литва, както и по два отбора от Унгария и Полша. Победителят в състезанието ще получи сумата от 25 хиляди евро, за второ място наградата е в размер на 20 хиляди евро, а за трето – 15 хиляди евро. EIT Health е една сред най-важните инициативи в световен мащаб в областта на здравеопазването, която се реализира с подкрепата на Европейския комитет и Европейския институт за иновации и технологии (EIT). С бюджет от 2 млрд. евро, през следващото десетилетие EIT Health планира да инвестира в най-добрите предприемачески таланти и творчески умове в Европа, с цел насърчаване на разработването и пускането на пазара на решения за „умни“ продукти и услуги в сектора на здравеопазването.

ИНОВАЦИЯ В ЛЕЧЕНИЕТО НА СРЕДНОТО УХО
Иновативен метод за реконструиране на слухови костици в ухото със специален високотехнологичен материал приложиха лекари и във варненската УМБАЛ „Св. Марина”. До момента при стандартната процедура при наличие на увреда на слуховата костица тя се отстранява и се слага протеза от титан, злато или други материали, които все пак представляват чуждо тяло. Новият материал (специален цимент) позволява микрокостицата да не се отстранява, а да бъде „гипсирана”, докато оздравее. Мащабите са миниатюрни, защото това са най-малките костици в човешкото тяло (от 3 до 6 мм), а прецизността е от съществено значение. Методът ще бъде прилаган при различни състояния и заболявания. Трите костици в ухото, които правят верига, по която се предава звукът, могат да бъдат нарушени от различни фактори – травми, възпалителни заболявания в областта на ухото, отосклероза.

НОВИ БЪЛГАРСКИ ДОБАВКИ ЗА ОНКОТЕРАПИИ
Национална програма „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина” предвижда български учени от БАН, МУ-София, МУ-Пловдив да разработват нови хранителни добавки, приложими при терапии на онкоболни пациенти. Бюджетът на проекта възлиза на стойност 5.9 милиона лева, а срокът за изпълнение е 4 години – до 2021 г. Целта е да бъдат разработени нови биологично активни вещества от природни източници като растения и бeзгръбначни животни с антиинфекциозен и противотуморен ефект, както и срещу нервнодегенеративни заболявания. Тези добавки ще се прилагат за преодоляването на страничните ефекти от химио- и лъчетерапия. Идеята е програмата да съдейства и за ориентиране на здравната система в посока на превантивна, прецизирана и персонализирана медицина.

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА 2018
Двама учени, открили метод за борба с рака чрез използването на имунната система, получават Нобеловата награда за физиология и медицина през 2018 г. Изследванията на д-р Джеймс Алисън от САЩ и д-р Тасуку Хонджо от Япония са довели до откриването на терапии за напреднал стадий на рак на кожата.
В продължение на години двамата поотделно са изучавали специфични протеини, които блокират имунната система и различни методи, чрез които могат да бъдат освободени, така че тя да бъде активирана срещу тумори.
Техните усилия са допринесли за навлизането на нов клас биологични лекарства, наречени „чек-пойнт” инхибитори, доказали своя терапевтичен ефект при напреднал рак на белия дроб и на пикочния мехур. Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 10 декември в Стокхолм, а д-р Алисън и д-р Хонджо ще си поделят наградата на стойност 1.01 млн. долара.