Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

УСБАЛО С ЩЕДРО ДАРЕНИЕ ОТ КУВЕЙТ
Нов лазер за лечение на заболявания на простатата и пикочната система на стойност 130 хиляди евро получи Университетската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания като безвъзмездно дарение от Посолството на Кувейт в България. Апаратът е първият от толкова висок клас в Източна Европа и се използва както за отстраняване на доброкачествена простатна хиперплазия, разбиване на камъни в уретера и бъбречното легенче, така и за премахване на ракови тъкани при същите локализации. Операциите с него са изключително щадящи, защото са безкръвни, а най-голямото му предимство е, че може да се използва и при двата типа заболявания – доброкачествени и злокачествени. Апаратът е подходящ за лечението на пациенти с аденом на простата и камъни в пикочните пътища, които имат множество придружаващи заболявания като сърдечносъдови, на белите дробове, както и при трудно подвижни болни или с противопоказания за отворени операции. Екип от болницата премина обучение за работа с лазера в Германия, където вече има инсталиран подобен апарат.

МУ-СОФИЯ СЪС СВРЪХМОДЕРНА ИНТЕРАКТИВНА ЗАЛА
Новата интерактивна зала за обучение по анатомия и хистология на стойност 1.3 милиона лева отвори врати в Медицинския университет в София. Тя е оборудвана с 3D eкран и монитори, а всеки обучаващ се в нея студент има на разположение микроскоп от последно поколение. Специална сканираща микроскопска система позволява наблюдението на шест слайда едновременно, които могат да се записват на сървър и да се наблюдават дистанционно. Залата ще бъде особено ценна за студентите-първокурсници, които в началото на обучението си се притесняват от специфичните гледки, с които е свързано обучението по анатомия. Откриването предизвика огромен интерес от страна на преподаватели и студенти от Катедрата по анатомия, хистология и ембриология, които препълниха огромната зала.

ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА ВСЕ ПО-ДОСТЪПНА У НАС
Ново приложение позволява на пациентите от цялата страна за минута да се свързват и съветват със своя лекар или избран специалист, без да е нужно да чакат пред кабинетите в болничните заведения. С апликацията за медицински онлайн консултации Healee те могат да правят онлайн консултации с лекари от цялата страна, а за преглед – да резервират час онлайн чрез Superdoc.bg. Отличното дигитално взаимодействие на двете услуги дава бърз, лесен и навременен достъп до специализирана медицинска грижа. В зависимост от индивидуалния случай лекарят преценява дали пациентът да бъде консултиран онлайн, например ако се нуждае от вторичен преглед, разчитане на резултати от изследвания или проследяване на заболяване. А когато проблемът изисква посещение в кабинета, пациентът може да запази директно час през Superdoc.bg. Свързването с лекар в Healee става чрез персоналния код на специалиста, който той предоставя на своя пациент. А ако пациентът няма код, а просто се нуждае от консултация с лекар от дадена специалност, един от всички лекари от екипа на Healee поема случая. Благодарение на Superdoc.bg пациентите могат да намерят лекар по всяко време и на най-удобното място, както и да резервират час за преглед от мобилното си устройство.

МИКРОРОБОТ ПРЕНАСЯ ЛЕКАРСТВА В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
Учени от Градския университет в Хонконг създадоха уникален микроскопичен робот, който може да пълзи в човешкото тяло и да доставя лекарства до определени части на тялото. Той е разработен от силиций и има стотици крачета с дължина едва 1 мм. Те се придвижват с помощта на магнитни частици, които позволяват насочването на робота към определени органи. Той преминава лесно през всякакви препятствия – устойчиви повърхности и различни текстури на тъканите в човешкото тяло и пренася обекти с маса 100 пъти по-голяма от собственото му тегло. Благодарение на ефективното си придвижване роботът може да доставя лесно медикаменти до определени органи, преминавайки през храносмилателната система. В рамките на няколко години учените се надяват да създадат още по-съвършена форма на робота, който да се разгражда в човешкото тяло след като приключи мисията си.

„ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“ ОТЛИЧИ ИНФЕКЦИОНИСТ ОТ ВМА
Д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” на Военномедицинска академия (ВМА), е сред победителките в осмото издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката” в България, организирана от СУ „Св. Климент Охридски”, ЮНЕСКО и L‘Oréal. Инициативата е създадена преди 20 години с цел да отличава и насърчава таланта на жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието на науката. От основаването си досега програмата е отличила над 3100 жени учени от 117 държави. В България инициативата се провежда от 2011 г., а целта е на учените да бъдат предоставени стипендии в ключов момент от тяхното кариерно развитие. Стипендията на стойност 5000 евро, спечелена от д-р Баймакова, е за реализиране на проекта „Проучвания върху разпространението на Hepatitis E virus при кръвни донори в България”.