Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ИНОВАТИВНА СИСТЕМА ЗА ДИАГНОСТИКА НА РАКА НА ГЪРДАТА
Здравните специалисти от Медицински център ПСАГБАЛ „Света София“ стартират прегледи с последно поколение уред за ранна диагностика на рак на гърдата – Braster Pro. Иновативната полска технология позволява профилактични прегледи на млечните жлези при жени на възраст под 50 години, включително, ако имат корекция на бюста със силикон. Диагностиката се основава на контактна термография с течни кристали, която е напълно безвреден метод за първоначален скрининг, който се характеризира с изключителна точност и бързина, без да причинява облъчване, болка или дискомфорт за пациента. Уредът, който е подходящ за жени във всякаква възраст, „заснема“ млечната жлеза, като улавя дори най-малките промени в температурата на тъканта. Изследването се провежда за няколко минути, а резултатите, които се анализират от изкуствен интелект, позволяват да бъдат откривани образувания в млечната жлеза в най-ранен стадий на развитие и с размер от едва 3 мм. Професионалната версия Braster Pro позволява изследването на пациенти, които досега на са претърпели лечение на рак на млечните жлези. Предстои в бъдеще уредът да бъде разработен и във версия, подходяща за изследване на хора, преминали курс на лечение.

ПИСАТЕЛКА ДАРЯВА КУВЬОЗ НА БОЛНИЦАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА
Екипът на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица получи щедро дарение – нов транспортен кувьоз на стойност 18 642 лв. Средствата за него са част от благотворителна кампания „Десислава Николова-Подари щастие“ и са осигурени от продажбата на книгата „Щастлива и красива бременност като моята” на писателката Десислава Николова и от дарения на българи от страната и чужбина. Скоро предстои предоставяне на същото дарение и в МБАЛ „Иван Скендеров“ в град Гоце Делчев. През 2017 г. Десислава Николова съвместно с Фондация „Капачки за бъдеще“ и частни дарители осигуриха нов кувьоз за болницата в Червен бряг. Благородната инициатива на младата писателка се развива много успешно – само за 2018 г. са продадени над 2300 книги, а събраните средства от кампанията са над 40 хиляди лева. В книгата авторката споделя своите най-незабравими 9 месеца с идеята да повлияе положително на стотици бъдещи майки да заченат, да имат по-спокойна бременност и по-леко раждане. С всяка закупена книга читателите допринасят за подобряването на средата в неонатологичните отделения в страната, работещи с остаряла апаратура, която създава риск от непълноценно развитие и трайни увреждания при недоносените бебета.

МЕДИЦИНСКОТО БИЖУ НА МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ“
Повече от 200 гости и представители на всички организации в здравната сфера присъстваха на тържественото откриване на най-новата перла в короната на МБАЛ „Света София“ – Корпус 2. Масивната 8-етажна сграда е естествено продължение на работещата близо 13 години болница и се намира в непосредствена близост до нея. Гостите имаха възможност да разгледат супермодерно обзаведените 7 операционни зали, реанимация, стоматология, диагностично-консултативния център. Най-новото медицинско бижу разполага още с хемодиализен център, хоспис за възрастни хора, конферентна и лекционни зали и база с 393 болнични легла. На покрива на Корпус 2 е разположен енергиен център, който включва всички съоръжения за дейности, свързани с климатизация, вентилация и топлопроизводство, като за целта се използват газови термопомпи. „Зелената“ болница разполага и с 10 места за електроавтомобили със станции за зареждане.

НОИ С НОВА ЕЛЕКТРОННА УСЛУГА
На интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) в рубриката „Е-услуги“/„Справки“ /„Справки със свободен достъп“ вече е достъпна нова електронна справка за „изчисляване на отпуски за временна неработоспособност, бременност и раждане по болнични листове и по заявления декларации“. Услугата ще послужи и за определяне на начална и крайна дата на отпуските, броя работни или календарни дни за определен период по зададени различни параметри. Въпреки че е разработена основно, за да подпомага органите на медицинската експертиза при издаването на болнични листове, новата справка е със свободен достъп и може да бъде използвана от всички граждани.