Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ПЪРВИЯТ БИОПРИНТЕР В БЪЛГАРИЯ ЗАРАБОТИ В МУ-ПЛОВДИВ
Биопринтерът, който заработи в Катедрата по медицинска биология на учебното заведение, позволява създаване под компютърен контрол на 3-D обекти чрез наслагването на синтетични и/или биологични материали в няколко слоя. Иновативната технология ще бъде представена на студентите в рамките на свободноизбираемия курс по молекулна, персонализирана и регенеративна медицина. 3-D биопринтирането намира широко приложение в тъканното инженерство и регенеративната медицина за разработването на сложни тъканни структури, които имитират естествените органи и тъкани. Използват се специални биомастила, съдържащи живи клетки, и биоматериал, който запазва клетъчната функция и жизненост и осигурява междуклетъчната комуникация. С изолирани от пациенти туморни клетки могат да се конструират индивидуални 3-D туморни модели, върху които безопасно да се изпробват различни методи на лечение според специфичното състояние на всеки конкретен пациент.

ОНКОБОЛНИТЕ У НАС ЗАПАЗВАТ КОСАТА СИ С PAXMAN
Пациентите с онкологични заболявания у нас вече имат достъп до метод за съхраняване на косата при лечение с химиотерапия. Първият апарат по иновативната технология въздейства на космените фоликули чрез охлаждане на скалпа и по този начин позволява косата на пациента да бъде запазена по време на лечението.

Технологията Paxman, наречена на своя създател Глен Паксман, стартира пилотно у нас в клиниката по химио-
терапия към МБАЛ „Сердика“ в София. Досега с нея са лекувани повече от
100 000 пациенти в 35 държави. По данни на производителя около 75% от пациентите запазват напълно или частично косата си, така че да не им се налага да носят перука или кърпа за глава.
Успеваемостта на метода е различна при различните лекарствени режими. При антрациклиновите препарати, които се ползват за лечение на хематологични ракови форми (левкемии и лимфоми), е около 45%, а при таксаните (ползвани за лечение на туморни заболявания като рак на дебелото черво, ректума, гърдата, белите дробове) – над 70%.

НОВ АПАРАТ ОТКРИВА РАК В НАЙ-РАНЕН СТАДИЙ
Уредът се намира в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска“, а с него могат да се изследват и деца. Последното поколение ПЕТ/КТ апарат е уникален, защото има специфична детекторна система за получаване на качествени образи – показва кристален образ при това с 50% по-малко лъчево натоварване. 32-детекторната система, която притежава уредът, го прави на практика единствен от този вид хибридни апарати у нас. Изследването е по НЗОК със средна продължителност от 25 минути и е изключително щадящо за пациентите. Всеки ден с него могат да бъдат прегледани 25 пациенти. Апаратурата е снабдена със система, наречена Q.Clear, която дава възможност да се откриват и виждат ясно дори най-малките лезии на белия и на черния дроб.

КОЛЦЕНТЪР ЗА СПЕШНИ КОНСУЛТАЦИИ СВЪРЗВА СОФИЯ И САНДАНСКИ
УМБАЛСМ „Пирогов“ и МБАЛ „Югозападна“ в Сандански изграждат първия в България съвместен колцентър, който се очаква да заработи най-късно до месец май тази година. Той ще позволи на лекарите да имат достъп в реално време до всички направени изследвания на пациентите. Болницата в Сандански ще разполага с връзка с „Пирогов“ денонощно. Когато лекарите от МБАЛ „Югозападна“ не разполагат със съответната техника за навременна реакция, те ще могат да поискат помощ от колегите си от София. Заради недостига на педиатри в цялата страна приоритет ще бъде детското здраве, но няма да бъдат отказвани консултации и за други спешни случаи. Следващият етап на развитие на проекта е създаването на т.нар. телемедицина – видеоконферентна връзка, чрез която в реално време лекарите ще могат да провеждат консултации на живо.