Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ НА БЪЛГАРСКИ УЧЕН В САЩ
Проф. Владимир Кефалов и екипът му са постигнали сериозен пробив в проучването и борбата със слепотата, а в научните среди го определят като звезда в изследването на ретината. От 2005 г. ученият ръководи собствена лаборатория във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. На базата на неговите проучвания вече са прилагани различни нови методи за лечение на очни болести – включително със стволови клетки и генна терапия. „Ако той стигне до формулата, която да генерира нервен импулс, за да стигне по зрителния нерв до зрителната кора, където мозъкът анализира това, което се вижда – това наистина ще бъде революция и проф. Кефалов ще е достоен за Нобелова награда“, коментира д-р Илиян Шандурков, председател на Българското дружество по офталмология. Междувременно по пътя към нови революционни октрития българският учен вече е отличен с една от най-престижните награди в офталмологията и зрителните науки – „Бреслър“.

ФОРУМ „ЗОНА ЗДРАВЕ“ – НАЙ-ЗНАЧИМОТО ЗДРАВНО СЪБИТИЕ В БУРГАС
Четвъртото издание на най-значимото здравно събитие в Бургас и региона – „Зона Здраве“, с акцент върху женското здраве и онкологичните заболявания, ще се проведе в МОЛ „Бургас плаза“ на 6 и 7 април. В тазгодишното издание на форума участие ще вземе и фондацията на Нана Гладуиш – „Една от 8“. Целта на събитието е да се популяризират чрез достъпен, лесен и забавен начин здравните услуги и грижата, която всеки трябва да полага за здравето си. На изложението се представят: здравни услуги от болници и медицински центрове, лаборатории, аптеки, фармацевтични и козметични компании и представителства. За поредна година посетителите на събитието ще имат възможността да се включат в образователни игри, да спечелят интересни награди и да получат безплатни прегледи.
Събитието се организира от Института за здравно образование – www.healthedu.eu

СТРОЯТ 14 НОВИ ЦЕНТЪРА ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ
Проектът е на стойност 6,05 милиона лева и се финансира по ОП „Региони в растеж“ – 2014-2020 г. Изграждането на новите центрове върви в унисон с програмата за закриване на домовете за постоянно настаняване. То ще започне тази година и трябва да приключи през август 2020 г. Министерството на здравеопазването вече е обявило и обществената поръчка за изграждането на центровете, които ще бъдат разположени в София, Бургас, Варна, Кърджали, Хасково, Враца, В. Търново и Плевен. Право на участие в нея ще имат строителни фирми, които за последните 5 години са изградили поне една сграда от минимум 400 кв. м. Също така трябва да разполагат със застраховка за професионален риск и с нужните кадри за тази дейност. Кандидатите за архитекти пък трябва да са проектирали и осъществявали авторски надзор на минимум една сграда. Оферти за участие се подават до 3 април, а отварянето им ще е на 4 април.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ В „ПИРОГОВ“
Лекарите от „Пирогов“ спасиха ръката на мъж, извършвайки сложна интервенция, която се прави за първи път в цяла Югоизточна Европа. Екипът на доц. д-р Людмил Симеонов, началник на Клиника по хирургия на ръката, успява да възстанови функциите на гривнената става на 37-годишен мъж, който не може да използва ръката си заради прекарано предишно заболяване. По време на продължителната операция увредената до крайна степен става на мъжа е сменена с нова. Досега всички пациенти, които се нуждаеха от смяна на гривнената става, се лекуваха в големите европейски градове или в САЩ.