Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

NATIONAL MEDICAL AWARDS 2019
Петото издание на годишните награди, които отличават хуманизма и постиженията на лекари, болници, екипи и клиники, ще се състои на 10 май от 20.00 ч. в балната зала на хотел „Маринела“ в София. Номинации ще бъдат правени от браншови организации, специализирани медии и ресорни журналисти. Лекари, болници, клиники и медицински екипи могат да кандидатстват за медицинските „оскари“, ако притежават валидни лицензи за съответната медицинска дейност. Инициатор на събитието е агенцията за публични комуникации VIP Communication PR, организатор на десетки престижни събития. В категория GRAN PRI – Голямата награда за значими постижения в медицината и дългогодишна дейност, носители стават светилата на родната медицина. Отличия ще бъдат раздадени и в категориите „Професионално развитие“, „Медицински иновации“, „Best Consulting“, „Професионализъм в медицината“, „Постижения в областта на качеството и безопасността“, „Доктор на годината“, „Болница на годината“, „Клинично сътрудничество и работа в екип“, „Социална отговорност и човешки ресурси в медицината“, „Международно признание“.

УНИКАЛНА ЧЕРНОДРОБНА ОПЕРАЦИЯ ВЪВ ВМА
Лекарите от ВМА присадиха черен дроб на пациент с различна кръвна група от тази на донора. 4-часовата операция беше извършена от екипа на проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Трансплантацията е преминала без кръвозагуба и без преливане на кръв.

Различното в случая е, че реципиентът и донорът са кръвно групово съвместими, но не и идентични. А такава чернодробна трансплантация се прави за първи път в България. Реципиентът е 40-годишен мъж с крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът 28-годишен, изпаднал в мозъчна смърт след кръвоизлив в мозъка. Предстои да бъдат трансплантирани и бъбреците на донора, като двама души ще бъдат спасени в болница „Лозенец“. Това е едва втората донорска ситуация през тази година, като при предишната беше присаден само черният дроб. В същото време за нов орган у нас чакат над 1200 души.

БЕБЕ С РЯДКА АНОМАЛИЯ – СПАСЕНО В УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
Сложната интервенция, извършена на световно ниво, е дело на д-р Стоян Пеев, шеф на детската урология, и проф. Диян Енчев, шеф на травматологията. Аномалията, от която страда детето, се нарича екстрофия на пикочния мехур и е най-тежката такава в детската урология. Означава, че детето се ражда без предна коремна област. Липсва и предната част на пикочния мехур. Травматологичната част на аномалията се състои в това, че тазовият пръстен на детето е отворен, което пречи на стабилната походка. Практиката е деца с такива аномалии да бъдат оперирани на втория месец след раждането им, като се изгражда коремна стена и пикочен мехур. Операцията на детето, което е на 11-месечна възраст, е продължила 12 часа. Предстоят му още няколко интервенции.

НОВО ХАПЧЕ ЗА ДИАБЕТ ТИП 2 ВМЕСТО ИНЖЕКЦИЯ
Учени от датската компания „Ново Нордиск“ са разработили уникален медикамент с еднократен прием на ден, който стимулира производството на инсулин. Компанията е започнала процедура в САЩ за одобрение на лекарството, което ще замени досегашната инжекционна терапия за пациентите, страдащи от диабет тип 2. По думите на главния научен директор на компанията Мадс Крогсгаард Томсън много хора не обичат да се бодат с игла, защото това ги кара да се чувстват по-болни и да изглеждат такива в очите на околните. Компанията е подала заявление към Американската агенция по лекарствата за ускорено разглеждане на новата терапия. Очаква се тя да излезе със становище до 6 месеца.