Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ДЪРЖАВАТА ОТПУСКА 3 МИЛИОНА ЗА ДЕТСКО ЗДРАВЕ
Сумата е предназначена за детското здравеопазване в болниците в страната. От тези средства на държавните и общински болници ще бъдат предоставени 500 хиляди лева за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация, а 750 хиляди ще бъдат използвани за осигуряването на 50 кувьоза.

С 1,7 млн. ще бъде подпомогната конкретно педиатрията в София – ще бъдат увеличени заплатите на медиците и ще бъде подобрено качеството на лечение в специализираната болница „Проф. д-р Иван Митов“. Вече стартираха и преговорите с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки, така че цените да бъдат завишени и да отговарят на реалните разходи, като приоритетно ще бъдат разгледани пътеките в педиатрията.

ДРОН ДОСТАВИ БЪБРЕК ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ В САЩ
Експериментът се оказал успешен, а очакванията са до няколко години това да се превърне в рутинна практика при пренасянето на органи за трансплантация. Дронът, който е излетял от Балтимор, е преминал успешно 4,5 километра и е кацнал на покрива на университетската болница в Мериленд. Полетът е продължил 10 минути, след което бъбрекът е бил присаден успешно на болна жена. Дронът е летял на височина 1230 м, а улиците, над които е преминал, са били затворени.

Към момента транспортирането на органи се осъществява с пътнически самолети или вертолети. Причината, поради която експертите се опитват да намерят по-бърз метод за транспортиране, е факторът време – органите могат да се съхраняват само определено време в лед, за да бъдат годни за трансплантация.

ПРИСАДИХА ТРИ ОРГАНА НА ДЕТЕ С МУКОВИСЦИДОЗА В МОСКВА
Лекари от Научния медицински изследователски център „Акад. В. Шумаков“ са извършили успешно присаждане на бели дробове и черен дроб на 9-годишно дете, страдащо от наследственото заболяване муковисцидоза. Трансплантацията е продължила 16 ч. и представлява уникална по вида си операция, която се прави за първи път на дете. До момента са описани три подобни интервенции при пациенти на възраст 25-30 г., които за съжаление са били неуспешни. Муковисцидозата поразява с чести инфекции най-вече белите дробове. Пациентите, страдащи от нея, приемат над 30 таблетки всеки ден, отделят над 3 часа за лечението си и правят близо 10 инхалации. Причината за заболяването са два дефекта в така наречения CFTR ген, унаследени от двамата родители.

Сложното в случая с момченцето в Москва е било намирането на донорски органи, тъй като детето е тежало едва 30 кг и е страдало от цироза. Към момента то се чувства добре, движи се само и е готово за изписване.

ДВЕ БОЛНИЦИ ЩЕ СЕ СЛЕЯТ В УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
Спешният институт разширява своята дейност, като в него ще се влеят две други болници – Ортопедията в Горна баня и Лицево-челюстната хирургия. Те ще бъдат бази за долекуване и гериатрия, а целта е вместо неработещите сектори да се закриват, да започнат да развиват дейност. „При всички случаи леглоденът ще е съвсем различен по стойност от този в болница за активно лечение, необходимата апаратура също няма да е толкова скъпа“, пояснява директорът на спешния институт. Процедурата по придобиване е сложна – лечебните заведения имат дългове, трябва да се направи оценка на активи и пасиви и едва след това да се влеят в „Пирогов“ с разрешение от регулаторните органи. Все пак придобиването на Лицево-челюстната хирургия се очаква скоро да бъде факт, докато за Ортопедията процедурата все още не е стартирала.