Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС: ПОСТАВЯТ ИНЖЕКЦИЯ ЗА СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ
Три години след като лекарството за спинална мускулна атрофия бе одобрено, то вече е достъпно и в България. Преди броени дни у нас в УМБАЛ „Александровска“ бе поставена първата инжекция на 15-годишно момче от Русе. То е диагностицирано със спинална мускулна атрофия тип 3 и научава за заболяването си година по-рано. У нас скъпоструващата терапия ще се провежда в четири лечебни заведения. Борбата за достъп до лечението беше дълга, защото само първите 4 инжекции от лекарството струват 300 хиляди евро. Сега разходите се поемат от НЗОК за всички деца до 18-годишна възраст. Следващата стъпка е и пълнолетните пациенти да имат достъп до скъпата терапия.

ПЪРВА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА СРЕДНО УХО С 3D ТЕХНОЛОГИЯ
Първата по рода си трансплантация на средно ухо чрез 3D принтиране бе извършена успешно в държавна южноафриканска болница. Операцията е революционна, а първият пациент, който се е подложил на нея, е 35-годишен мъж с увреждане на вътрешното ухо в резултат на претърпяна автомобилна катастрофа. Използвайки 3D технология, лекарите са успели да възстановят ушните костици и да изградят вътрешното ухо отново.

Операцията е била ендоскопска, продължила е около час и половина и крие по-малко рискове, отколкото поставянето на протези чрез хирургическа намеса. За „принтирането“ се използва биосъвместим титан, а от трансплантацията могат да се възползват пациенти от всички възрасти, включително новородени. Южна Африка е държавата, в която през 1967 г. се извършва първата сърдечна трансплантация. Сега, след успешното присаждане на вътрешно ухо чрез 3D принтиране, медицинските постижения на страната стават с едно повече.

ПРИЛОЖЕНИЕ ОКАЗВА ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ИЗГАРЯНЕ
Иновативното мобилно приложение е дело на екип от „Пирогов“ и се нарича „Какво да правим при изгаряне?“. Негов главен откривател е д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на „Пирогов“ вече трета година. След инсталация то предоставя висококачествена и удобна за употреба информация, която потребителите могат лесно да разберат и приложат без необходимост от интернет връзка. Към момента приложението е без аналог в България. На този етап е налично за Android смартфони и може да бъде инсталирано от Google Play напълно безплатно и без реклами. Следващата стъпка е създаване на версия за операционната система на Apple-iOs.

ВМА С НОВИ ЗАЛИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИ
След няколкомесечен ремонт екипът на проф. Никола Владов и колегите му вече ще работят с напълно обновени, ултрамодерни зали, които са оборудвани с последно поколение апаратура. Новите помещения са облицовани с панели от неръждаема стомана, което ги прави лесни за поддръжка и ревизия. В тези зали на болницата са извършени първите трансплантации на черен дроб. Наесен новите операционни ще бъдат домакин на традиционното международно „училище за хирурзи“, което проф. Владов организира. Темата на курса, който тази година ще се проведе между 13 и 15 ноември, е „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази при колоректален карцином“.