Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

3D ИМПЛАНТИ ЗАМЕНЯТ СЧУПЕНИ ЧЕРЕПНИ КОСТИ
Иновативната технология за възстановяване на липсващи или счупени кости на черепа, която е все по-разпространена в световен мащаб, вече е достъпна и у нас в болница УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Индивидуалните 3D РЕЕК (polyetheretherketone) импланти заменят счупени или липсващи кости на черепа, а процедурата се прилага при пациенти, пострадали при катастрофи, височинни травми или тежки инфекции. Новата технология е въведена в болничното заведение от д-р Асен Хаджиянев от Клиниката по неврохирургия на болницата, който пояснява, че преди въвеждането и единствената алтернатива за болните е било покриването на дефекта с плоска титаниева мрежа, която в някои случаи не прилягала така точно, както индивидуален 3D PEEKимплант. За съжаление, не всички пациенти могат да се възползват от иновацията поради финансови причини, защото изделието е индивидуално, не се изработва в България, освен това не се реимбурсира от НЗОК. Това налага пациентите да се самофинансират или да използват допълнителните фондове за здравно осигуряване.

БЕЗКРЪВНИ ОПЕРАЦИИ В „МАЙЧИН ДОМ“ С DA VINCI X
Университетската АГ болница „Майчин дом“ вече разполага с най-съвременната технология за безкръвни операции в света – роботизираната хирургична система DaVinci, след като се сдоби с най-новия модел робот – Da Vinci Х. Инвестицията за закупуването му възлиза на стойност 6 милиона лева и се финансира съвместно от Майчин дом, Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София.

Освен надеждност и оптимална точност операциите с Da Vinci X позволяват много по-прецизна хирургична работа и по-леко възстановяване на пациентите. Достъпът се осъществява лапароскопски (без разрез), a интервенцията е бърза и щадяща поради значително по-ниската кръвозагуба. За разлика от операциите от отворен тип, роботизираната хирургия позволява по-лесно и бързо възстановяване, като оперираните са в състояние да се върнат към обичайния си начин на живот в рамките на няколко дни след манипулацията.

РЕМОНТ И НОВО ОБОРУДВАНЕ НА ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ
Националният център за обучение за спешна медицинска помощ вече разполага с 22 ремонтирани помещения и е оборудван със съвременна медицинска апаратура, набори за осигуряване на дихателни пътища, дефибрилатори и манекени. Ремонтните дейности на стойност близо 280 хил. лв. са по европроекта „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС). Националният център вече разполага с 10 самостоятелни зали за обучение на медицинския персонал, всяка с капацитет до 15 души. Отделно са обособени още 6 офиса и 6 склада, в които ще се съхранява медицинското оборудване, необходимо за предстоящите обучения. Проектът ПУЛС на обща стойност 7 милиона лева стартира на 28 февруари 2017 г., а срокът за изпълнението му е до края на 2019 година. Основната цел е подобряване качеството на медицинската грижа за хората. Затова са предвидени обучения за повишаване на знанията и уменията на персонала от системата за спешна помощ в цялата страна.

КЛИНИКАТА ПО НЕВРОХИРУРГИЯ НА „ПИРОГОВ“ С НОВ МИКТОИНСТРУМЕНТАРИУМ
Инструментариумът, с който лекарите ще могат да оперират деца и възрастни с тумори, съдови и гръбначни заболявания, е закупен с дарение на стойност 80 хиляди лева, направено от бизнесмен, който помолил гостите за рождения си ден, вместо подаръци, да дарят средства за клиниката. Специалният инструментариум е чудесно допълнение към модерната 3D апаратура, с която в клиниката работят от началото на годината. Според светилото в областта на неврохирургията проф. Николай Габровски това дарение разширява възможностите за по-прецизна и сигурна оперативна намеса.