Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

КОНКУРС ЗА ИНОВАЦИИ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР
За втора година вестник „Капитал“ и биофармацевтичната компания „АбВи“ търсят най-добрите примери, които демонстрират иновации и добри практики в здравния сектор в България. Всички, желаещи да кандидатстват със своите проекти, могат да го направят до 15 октомври, а най-добрите ще бъдат отличени по време на Шестата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“ на 12 ноември 2019 г. Проектите трябва да показват какви са ползите за пациентите и как дадената практика е подобрила или спасила техния живот. Журито на конкурса се състои от представители на всички здравни институции, пациентски организации, директори на най-големите болници, медицински и фармацевтични сдружения. Победителят ще вземе голямата награда от 5 хиляди лева, проектът, класирал се на второ място, 3 хиляди лева, а този на трето – 1000 лв. Предвидени са и две специални награди – за проект на пациентска организация и за проект в сферата на дигиталното здравеопазване.

ТЕСТВАТ КИТАЙСКО ИЗКУСТВЕНО СЪРЦЕ
Китайски учени са разработили изкуствено сърце с помощта на космически технологии, като до края на годината ще започнат клинични изпитвания. Очаква се то да помогне на милиони хора, страдащи от сърдечна недостатъчност. Изкуственото сърце се нарича HeartCon, тежи 180 грама и е по-малко от юмрук. След като се имплантира ще изпълнява ролята на помпа, която доставя кръв на цялото тяло. Учените работят по проекта от 2009 г., сърцето е тествано върху животни, а през март тази година е имплантирано и в хора – мъж и жена.

110 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО БЕЛОДРОБНО ДРУЖЕСТВО
Тази година на 18 октомври с юбилейна конференция в Старосел ще бъде отбелязана годишнината на Българското белодробно дружество. На научния форум лекции ще изнесат най-уважаваните експерти в областта на белодробните болести. А симпозиуми ще запознаят колегията с новостите в лечението на ХОББ, астма, туберкулоза, интерстициални фибрози. Освен пулмологичната общност събитието ще уважат и водещи имена от различни клонове на медицината у нас, както и гост-лектори от чужбина, които ще запознаят българските си колеги със своите нови постижения.

КИТАЙСКИ ГЕЛ ПОПРАВЯ ЗЪБНИЯ ЕМАЙЛ
За разлика от традиционните материали като метал, керамика и смола, използвани за изграждането на пломби, иновативният продукт, разработен от екип китайски учени, съдържа калций и фосфат – градивните елементи на истинския зъбен емайл, а целта е зъбите да се самовъзстановят. Гелът стимулира растежа на нов емайл, като през микроскоп се вижда, че има същото подредено разположение на кристали от калций и фосфат като обикновения емайл. Продуктът може да спаси хората от развитие на кариеси и необходимостта от поставяне на пломби, но преди да влезе в употреба, учените трябва да се уверят, че е напълно безвреден за здравето.