Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

СОФИЯ – ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА НЕВРОХИРУРГИЯТА ПРЕЗ 2020
След оспорвана битка София бе избрана за домакин на конгреса на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS) през 2020 г. Столицата ни спечели престижното председателство за първи път, като изпревари сериозната конкуренция в лицето на Барселона и Тел Авив. В рамките на научното медицинско събитие у нас ще пристигнат най-изявените неврохирурзи от цял свят, които ще представят новостите и напредъка в опознаването на най-сложната част от човешкото тяло – мозъка. Европейската асоциация на неврохирургичните дружества е сред най-престижните научни формации в света. Освен ежегоден конгрес EANS организира обучителни курсове, които завършват с изпит за европейска диплома по неврохирургия.

ИНОВАТИВНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ У НАС
България е сред първите 14 държави в света, възприели иновативен подход за тълкуване на резултатите от изследването на антинуклеарните антитела (ANA), стана ясно по време на традиционния световен научен форум в Дрезден, посветен на имунодиагностиката на автоимунните заболявания. Наличието на тези антитела обикновено е знак за съществуване на автоимунно заболяване. От правилното им тълкуване обаче зависи да се разбере с точност какво е то и да бъде проведено подходящо лечение. За разлика от други методи, при които резултатите се получават под формата на цифра, тук крайният резултат включва и образ. Различните образи са групирани в 29 типа, като всеки дава конкретна информация. Новият революционен подход е въведен в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ преди две години, а за използването му е необходима специална подготовка на лекарите. Заболяванията, при които могат да се установят ANA, включват: ревматоиден артрит, системен лупус, системна склероза, различните видове васкулити, склеродермия, дерматомиозит, полимиозит, синдром на Сьогрен, тиреоидит на Хашимото, белодробна фиброза, някои форми на захарен диабет, първична билиарна цироза, автоимунен хепатит, глумеронефрити, инфекции, злокачествени заболявания и др.

КОИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА 2019?
Трима учени, открили как клетките възприемат и се адаптират към променящите се равнища на кислород, са носители на Нобеловата награда за медицина за 2019 г. Изследванията на британеца сър Питър Радклиф и на американците Уилям Каелин и Грег Семенца „проправят пътя за обещаващи нови стратегии за борба с анемията, рака и много други болести“. Нобеловите награди ще бъдат връчени на тържествена церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември – деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел, а тримата учени ще си поделят наградата от 9 млн. шведски крони.

ВМА СЪС СВРЪХМОЩЕН ЛАЗЕР ЗА РАЗБИВАНЕ НА КАМЪНИ
Последното поколение Holmium лазер на Lumenis се намира в Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на Военномедицинска академия (ВМА) и позволява извършването на голям брой минимално инвазивни операции – разбиване на камъни в бъбреците и пикочните пътища, отстраняване на тумори на пикочния мехур и лазерна енуклеация и вапоризация на простатата при доброкачествена простатна хиперплазия. Свръхмодерният апарат се отличава с усъвършенствани технически възможности, които повишават неговата безопасност и ефективност. Освен това е оборудван с иновативната технология Moses, която е ключова при литотрипсията. Holmium лазер ще се използва активно при т.нар. енуклеация на простатата и при отстраняването на различни по размер тумори на уретера, бъбречното легенче или пикочния мехур.