Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

СУПЕРКОМПЮТЪР ПОМАГА НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ
Иновативната технология притежава специален софтуер, който се управлява само с поглед. По този начин, въпреки тежките си диагнози, децата ще могат да пишат, смятат и дори да рисуват заедно със съучениците си.

Технологията е адаптирана на български език благодарение на Фондация „Асист“ – полуфиналист в социалната инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА.

С подкрепата на „УНИЦЕФ България“ за втора поредна година в София бяха показани най-новите технологични постижения за хора с тежки увреждания.

БЪЛГАРСКИ СТАРТЪП СЕ БОРИ СЪС ЗАБОЛЯВАНИЯТА, СВЪРЗАНИ С РАБОТАТА ПРЕД КОМПЮТЪР
Български стартъп пуска чатбот, който се бори със заболяванията на опорно-двигателната система, свързани с работата пред компютър и застоялия начин на живот. Чатботът Stretchbit е разработен в партньорство с Rakuten Viber и ще бъде достъпен ексклузивно за потребителите в България.

Основната му цел е да помогне на хората да останат физически активни през работния ден, ограничавайки негативните ефекти от погрешната стойка и прекомерното заседяване. Комуникацията с чатбота е много лесна и ефективна – на всеки час Stretchbit подсеща потребителя да направи двуминутна почивка далеч от работното място и изпраща упражнение, подходящо за офис средата и за освобождаване на напрежението в тялото.

Интерактивното пътешествие в света на Stretchbit започва със свалянето на стикер пакета „Органчетата“. Стикерите са достъпни напълно безплатно в стикер пазара на Viber през следващите три месеца, а всеки, който ги свали, автоматично се абонира за чатбота, където започват и съществените упражнения извън дигиталната среда.

УНИКАЛНА МОЗЪЧНА ОПЕРАЦИЯ В УМБАЛ „ИВАН РИЛСКИ“
Неврохирурзите от столичната болница „Иван Рилски“ извършиха уникална мозъчна операция, отстранявайки тумор с тегло над килограм от главата на 41-годишен пациент.

Преди да бъде приет в болницата, мъжът е направил консултации със специалисти извън България, които установяват, че заболяването е в прекалено напреднал стадий, а рисковете от хирургично лечение прекалено големи.

Въпреки това специалистите от „Иван Рилски“ решават да се заемат със сложната операция, а мъжът се възстановява успешно в клиниката по Неврохирургия на болницата.

БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯТ БАЗАР НА МЕЖДУНАРОДЕН ЖЕНСКИ КЛУБ – СОФИЯ ПРАЗНУВА СВОЯ 25-ТИ ЮБИЛЕЙ
На 1 декември в Интер Експо Център тази година ще се състои 25-ото юбилейно издание на Ежегодния благотворителен базар на Международен женски клуб – София.

Освен 25-ия юбилей на базара, през 2019 г. клубът чества и своята 30-та годишнина. По този повод организацията подкрепи 30 социално значими каузи. Даренията се осъществиха благодарение на събраните средства от миналогодишното издание на събитието в размер на 389 000 лв.

За поредна година посетителите на събитието ще се съберат през първата неделя на месец декември, за да се запознаят с традиции и култури от цял свят. Oтделните държави ще представят своите ръчно изработени продукти, сувенири, шедьоври от националната им кухня, характерни облекла и разнообразни културни обичаи.

По традиция със средствата, събрани на Коледния базар, Международният женски клуб подкрепя важни каузи като лагери за деца с онкологични заболявания и деца със синдром на Даун; проекти за активен живот на хора с физически увреждания чрез култура и спорт; 5kmrun – в частта за бяганията на незрящи хора, онкоболни, инвалиди; каузи за подкрепа на жени, жертви на домашно насилие; проекти за арт терапия за деца с увреждания и много други.