Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

УСБАЛО С РЕМОНТИРАНА КЛИНИКА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ
Преди реконструкцията на Клиниката по медицинска онкология на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология – София, за което Министерството на здравеопазването отпусна средства в размер на близо 1,4 млн. лв., етажите бяха неизползваеми. Понастоящем те са модерна база, която отговаря на европейските изисквания за съвременно лечение и безопасност на пациентите. В болницата ще бъде инсталиран и първият за България дигитален ПЕТ КТ (ПЕТ скенер), за чието закупуване министерството на здравеопазването предостави на лечебното заведение близо 5 млн. лв. Апаратът е от най-висок клас и е единствен по рода  си на Балканския полуостров.

ИНОВАЦИЯ В ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАРКИНСОН ВЪВ ВАРНА
Процедурата, наречена „дълбока мозъчна стимулация“, е въведена в УМБАЛ „Св. Марина“, а мултидисциплинарен екип от лекари вече извърши първите манипулации на пациенти с напреднал стадий на паркинсонова болест. Методът е подходящ за терапия на още две заболявания – дистония и есенциален тремор. Процедурата включва имплантиране на електроди в мозъка на болния, които се отвеждат подкожно до областта на подключицата, където се поставя пейсмейкър. Той е източник на електрически импулси с определена честота, които се подават към мозъчните структури, за да ги стимулират. По този начин веднага след оперативната намеса пациентът се чувства по–добре, оплакванията му намаляват и симптоматиката се подобрява. От 2 до 4 седмици след операцията пациентът се хоспитализира отново за програмиране и активиране на пейсмейкъра. Оперираният получава пациентски програматор, устройство за промяна на параметрите на електрическата стимулация и се обучава да работи с него в домашни условия. Ефектът на самото устройство може да бъде отчетен няколко седмици след активиране на пейсмейкъра. Методът е предпочитан, защото е успешен в определен етап от развитието на болестта, и рисковете са сведени до минимум.
От 2019 г. НЗОК покрива напълно скъпоструващите устройства за този вид лечение на всеки пациент с напреднал стадий на болест на Паркинсон и дистония.

МЕДСЕСТРИТЕ РЕГИСТРИРАТ СВОЙ СИНДИКАТ
В синдиката ще вземат участие и представители на други професии – акушерки, физиотерапевти и фелдшери. Новата структура се казва Синдикат на българските медицински специалисти, а целта ú ще бъде да защитава и да им даде представителност пред институциите. Синдикатът вече има своя структура в Сливен. Организацията си поставя за цел да достигне национална представителност, а сестрите ще продължат протестите си, докато не се направят реформи в здравеопазването и не се промени начинът на финансиране на лечебните заведения.

РАЗРАБОТВАТ ПЛАСТИР ЗА ДИАГНОСТИКА НА КОЖЕН РАК
Учени от университета в Малмьо в Швеция са в процес на разработване на пластир, с който ще могат да бъдат диагностицирани злокачествени бенки. Експертите работят с фармацевтични компании над изготвянето на пластири и компоненти, които могат да откриват ракови молекули. Иновативното откритие може да сложи край на традиционната биопсия, която често води до кръвотечения и повишава риска от заразяване на кръвта.