Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

MICROCHIPS – НОВИЯТ МИКРОКОНТРАЦЕПТИВ
Специалисти от Технологичния институт в Масачузетс изненадаха света с поредното си революционно изобретение. Те разработват и създават уникален по рода си контрацептивен имплант, с размери едва 20 мм, който се поставя под кожата на корема, ръката или хълбока. Към него има специален бутон, с който устройството може да се включва и изключва. Иновативното средство за предпазване от нежелана бременност има собствена батерия и резервоарче, което съдържа 30 микрограма левеноргестрол. Когато пожелае да го използва, жената включва бутона на импланта, а веществото, което е съставка в голяма част от таблетките антибебе, преминава в тялото. Изобретението може да работи безотказно и без презареждане на батерията в продължение на 16 години. То ще бъде пуснато в продажба на американския пазар през 2018 г. и ще носи името MicroCHIPS. Изработването му е финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

РЕНТГЕНОЛОГ ЛЕКУВА МОЗЪКА ПРЕЗ ВЕНА НА КРАКА
Уникална мозъчна операция на 10-годишно дете бе извършена в столичната болница „Св. Иван Рилски“. Екипът на д-р Сираков достига до мозъка на момиченцето, без да отваря черепа, а през вена на крака. Подобни операции се извършват у нас от три години, но за първи път случаят е толкова сложен. До момента д-р Сираков е оперирал успешно 60 деца. „тези процедури са алтернатива на класическата хирургия. Работим под рентгенов контрол, който в по-голямата част от света се извършва от интервенционални рентгенолози. Чрез този метод се осъществява лечението на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза – споделя д-р Сираков. – лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а вече ги въвеждаме и у нас.” Рентгенологът е номиниран за третото издание на годишните награди national medical awards. Медицинските оскари се присъждат за най-значимите постижения на български лекари и екипи.

ДРЕХИ ПАЗЯТ ОТ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ
Всяко трето дете по света страда от атопичен дерматит. Вдъхновени от историята на болно момиченце, българи създават уникални дрешки, които да облекчат състоянието му. Те получават признание не само от родителите му, но и от цяла Европа. Целта на Деси Янкова, колегата й Димитър Тонов и екипът им е да създават детски дрешки, които да не се различават на вид от обикновените, но да са със специално действие срещу атопичния дерматит и други кожни неразположения. Дрешките са ушити от два слоя – външният е цветен, а долният е от лиосел – материя с антибактериален ефект, която облекчава сърбежите от заболяването. Облеклата са обработени и със специален препарат, направен от мидени черупки, който убива стафилококите – основните причинители на атопичния дерматит. Липсват и излишните шевове, които допълнително дразнят бебешката кожа. А доброто дело получава първа награда за иновации в текстила на най-голямото изложение за детски стоки в Германия.

РЯДКА ОФТАЛМОЛОГИЧНА ОПЕРАЦИЯ В МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ“
Извънредно рядка сложна очно-реконструктивна операция направиха офталмолози в столичната болница МБАЛ „Св. София”. Тя е извършена от гост-оперaтор д-р мария михайлова от франция, специалист по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачите и слъзните пътища, и доц. Христина Благоева – началник-клиника по офталмология на болницата. Пациентката, която е диагностицирана с тумор на слъзния канал на долния клепач, е насочена за лъчетерапия след направена биопсия. Изключително деликатната локация на тумора и назначените процедури обаче крият сериозен риск от намаляване на секрецията и увреждане на слъзния канал, при което сълзите, вместо да достигат до носа, изтичат навън. Офталмолозите от МБАЛ „Св. София” отстраняват тумора под обща анестезия, а слъзният канал е запазен чрез вграждане на фина тръбичка, която е назабележима с просто око. Впоследствие специалистите правят на пациентката и пластика на клепача. „за успешен резултат при разрешаването на толкова сложен случай е необходим сериозен професионален опит”, споделят от болницата.

ПИСАЛКА ОТКРИВА РАК ЗА 10 СЕКУНДИ
Революционен по рода си инструмент, който може да диагностицира онкологично заболяване за 10 секунди, са разработили учени от Тексаския университет в Остин, САЩ. Устройството, което носи името MasSpec Pen, прилича на писалка и идентифицира раковите клетки чрез допир с над 96% точност. Необходимо е да се докосне засегнатата тъкан с върха на писалката, за да установи специалистът дали тя е ракова или не. При допира устройството прави молекулярен анализ на тъканта и помага на лекарите да отстранят единствено изцяло засегнатата тъкан. Преди изобретяването на иновативната писалка диагностицирането между здравата и раковата тъкан отнема на експертите над 30 минути, и то за тестването на всяка отделна проба.