Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

„ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“

Българският лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и „Байер България“ стартират националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи – „Зрението е всичко! Прегледай се!“,  която ще се проведе в периода от 10 май до 16 юли.

Целта на инициативата е да диагностицира навреме най-честите социалнозначими очни заболявания и да акцентира върху важната роля на профилактиката в грижата за очното здраве, обхващайки най-уязвимите групи от населението – децата и хората около и над 50-годишна възраст.

В рамките на кампанията мобилен очен кабинет ще посети 42 населени места в страната, а специалисти в областта на офталмологията ще извършат безплатни очни прегледи от 9 сутринта до 16 часа следобед, с възможност времето за прегледи да бъде удължено при голям интерес.

Повече информация за организацията на кампанията в различните градове и начините за записване на час в отделните населени места може да бъде намерена в съответната община и в местните медии.

„БЪЛГАРИЯ СЕ ВАКСИНИРА – ИНФОРМИРАЙ СЕ, ВАКСИНИРАЙ СЕ, ПРЕГЪРНИ ЖИВОТА!“

Българското представителство на Европейската комисия стартира кампания в подкрепа на ваксинацията срещу COVID-19, която ще премине под мотото: „България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“

Целта е гражданите, които все още изпитват колебания относно ваксинирането, да бъдат информирани за ползите от имунизирането. Кампанията се реализира с подкрепата на Министерството на здравеопазването в партньорство с Българския лекарски съюз, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Национално сдружение на общините в България и други партньорски организации.

В рамките й ще бъде публикувана вярна и надеждна информация за ваксините на сайта на Европейската комисия, ще бъдат излъчвани видеоклипове, радиопослания и други комуникационни материали. Повече информация може да бъде открита на следния адрес: https://ec.europa.eu/bulgaria/events/vaccination-campaign_bg и на страницата на ЕК във Facebook.

MOSQUITO ALERT – НОВОТО ПРИЛОЖЕНИЕ, КОЕТО ПРОСЛЕДЯВА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОМАРИ В ЕВРОПА

Приложението, което вече е достъпно в 18 европейски държави, позволява на гражданите да съобщават за пет различни вида комари, които пренасят болести, като изпратят снимка на комарите или запис на ухапванията. Информацията се изпраща до международен експертен екип от 50 ентомолози, включително учени от НЦЗПБ, който валидира наблюденията на гражданите.

Целта е да бъде създадена достъпна паневропейска система за систематично наблюдение на комарите, пренасящи заболявания, за да се предвижда и управлява разпространението и риска от предаването на вируси.

Различните видове комари разширяват географския си ареал, създавайки повишен риск от предаването на екзотични заболявания. Очаква се климатичните изменения допълнително да разширят разпространението им в Европа и да се повишат заплахите за общественото здраве.

Ето защо гражданският принос би бил особено полезен, а всеки, който желае, може да изтегли свободно приложението на мобилния си телефон и да изпрати снимки на комари, намерени вкъщи или навън, или да изпрати информация за ухапване.

Пилотният проект у нас е координиран от НЦЗПБ в комбинация с традиционните мерки за борба с комарите, провеждани в страната.