Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ВАКСИНАТА НА PFIZER – 100% ЕФЕКТИВНА ПРИ ДЕЦА

Ваксината на Pfizer/BioNtech е 100% ефективна при деца, сочи анализ на института „Роберт Кох“, анонсиран от Министерство на здравеопазването. Резултатите от проведени клинични проучвания показват, че Comirnaty е подходяща при лица на 12 и повече години.

Анализът на данните сочи, че при юноши на възраст между 12 и 15 г. eфикасността ú е 100%. Става ясно още, че имунният отговор на Comirnaty в тази възрастова група е сравним с онзи при групата от 16 до 25 г. (измерен чрез нивото на антитела срещу SARS-CoV-2).

Ефикасността на Comirnaty е изчислена при близо 2000 лица на възраст от 12 до 15 г., при които няма признаци за предишна инфекция. Те получават или ваксина, или плацебо.

Резултатът: от 1005 имунизирани деца нито едно не се заразява с COVID-19. При другата група – с плацебото – от общо 978 деца с коронавируса се заразяват 16. Последното доказва, че ваксината има 100% ефикасност.

Най-честите нежелани реакции при 12-15-годишните са сходни с тези при останалите възрастови групи: болка на мястото на инжектиране (>90%), умора и главоболие (>70%), мускулна болка и втрисане (>40%), болки в ставите и лека треска (>20%).

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) стартира и оценка на данните от клинично изпитване с ваксината на Moderna срещу COVID-19 при юноши между 12 и 17 г. Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА ще извърши ускорена оценка на данните, като резултатите се очакват в края на юни.

Междувременно в средата на юни в Китай разрешиха децата между 3- и 17-годишна възраст да бъдат имунизирани срещу COVID-19 с инактивирани ваксини. В страната широко се използват препаратите на местните компании „Синовак“ и „Синофарм“.

ИСКАТ КАСАТА ДА ПЛАЩА ДОМАШНОТО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

България е единствената страна в Европейския съюз, в която не се реимбурсира домашното лечение при атопичен дерматит.

Терапията за атопичен дерматит да се покрива напълно или частично от Здравната каса (НЗОК). Около този призив се обединиха специалисти по дерматология и представители на пациентски организации при старта на информационната кампания „Свободни в своята кожа“.

Организатори са Българското дерматологично дружество, Българската асоциация за закрила на пациентите и федерация „Български пациентски форум“.

У нас с диагнозата живеят 200 хиляди възрастни. Същевременно страната ни е единствената в Европейския съюз, в която атопичният дерматит не е сред социалнозначимите заболявания, чието домашно лечение се реимбурсира от здравните фондове. Пациентите заплащат всичко – средният годишен разход само за лекарства и медицинска козметика е 2043 лв. на човек.

Симптомите при умерена и тежка форма на заболяването са сериозни и продължителни. 85% от пациентите се оплакват от сърбеж, като при 61% той се описва като тежък и непоносим, а при 42% продължава над 18 часа на ден. Той се засилва през нощта. Кожата е суха по рождение и се образуват сквами (люспи).

При 77% от хората с атопичен дерматит е налице силна болка или дискомфорт. Отсъствие от работа по повод на заболяването се налага при 57% от болните, сочи проучване в западноевропейски страни. Част от пациентите развиват съпътстващи заболявания на дихателната, сърдечносъдовата, костната система и др.

„Затова гледаме на атопичния дерматит като на системно заболяване, не бива да се приема като просто един сърбеж“, изтъква  проф. Снежина Василева, началник направление по автоимунни кожни заболявания в Клиниката по дерматология в УМБАЛ „Александровска“, член на УС на Българското дерматологично дружество.

„През 2021 г. имаме ново оръжие срещу средна и тежка форма на атопичния дерматит – биологични лекарства, някои вече са на разположение в Европа. Българските пациенти обаче нямат достъп до иновативните терапии, тъй като заболяването не е в списъка на НЗОК на заболяванията, за чието домашно лечение тя заплаща напълно или частично“, коментира доц. д-р Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска”, член на УС на Българското дерматологично дружество.

„По отношение на реимбурсацията искаме да я има за терапиите, с които се работи в Европа, да сме европейци докрай. Нищо повече от това“, категорична е тя.

НОВА ТЕРАПИЯ ЗА ОСТРА МИЕЛОИДНА ЛЕВКЕМИЯ ДАВА ШАНС НА ПАЦИЕНТИТЕ

Нова комбинирана терапия за лечение на остра миелоидна левкемия (ОМЛ) одобри Европейската комисия. Лечението е в таблетна форма и е подходящо за новодиагностицирани възрастни пациенти, които не отговарят на условията за интензивна химиотерапия. Одобрението е валидно във всички 27 държави членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

ОМЛ е най-честата остра левкемия в света. В момента около 160 000 души живеят с болестта в световен мащаб. Процентът на новите случаи е 4,3 на 100 000 мъже и жени годишно. Заболяването е сред най-трудните за лечение видове рак на кръвта. Почти половината от пациентите не преживяват дори една година след поставяне на диагнозата.

Прогнозата обикновено се влошава бързо. Поради възрастта и съпътстващите заболявания не всички пациенти могат да понасят интензивна химиотерапия, затова новата комбинирана терапия на „АбВи“ може да е основната възможност за адекватно лечение за много от болните.

В България медикаментът ще започне да се реимбурсира най-рано в началото на следващата година, тъй като трябва да премине през редица локални административни процедури, независимо че вече има одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

ДАРЯВАМЕ КРЪВ ПО-ЛЕСНО С МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Кръводаряването вече е по-лесно с изцяло обновената и подобрена версия на мобилното приложение „Дари кръв“. То е разработено от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) в партньорство с технологичната компания „Аксидиа“.

Приложението предоставя възможност на потребителите да потърсят помощ чрез спешен призив за набиране на кръводарители; да се регистрират като доброволни кръводарители и да окажат помощ; да получават известия както за спешни призиви, така и за кампании за доброволно кръводаряване, или да се свържат с БОДК.

Целият процес се администрира от доброволци на сдружението и чрез иновативната технология се осигурява много по-добра комуникация и бързина. За по-малко от година през „Дари кръв“ са проведени повече от 280 успешни акции за спешна нужда от кръводарители, от които около 35% с търсене на конкретна кръвна група.

Мобилното приложение е разработено безвъзмездно и позволява регистрация на кръводарител или нуждаещ се напълно безплатно в цялата страна. Налично е за всички мобилни устройства с операционна система iOS и Android и може да бъде свалено от https://bgblood.org/mobile/static-pages/mobile-store-links/