Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

ПРОФ. НИКОЛА ВЛАДОВ – НАГРАДЕН С ОРДЕН „СТАРА ПЛАНИНА“ – ПЪРВА СТЕПЕН

Хирургът проф. Георги Тодоров и офталмологът доц. д-р Александър Оскар също бяха отличени с ордени.

Началникът на отделението по чернодробна и панкреатична хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия проф. Никола Владов бе отличен от Министерството на отбраната, заради значимия си принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия, за прилагане на интраоперативна ехография, за въвеждане за първи път в България на лапароскопската хирургия на черен дроб и панкреас, за цялостната му дейност в областта на военномедицинското дело за издигане на престижа на здравните ни органи в страната и чужбина.

Проф. Владов извършва първата лапароскопска резекция на черен дроб и на панкреас през 2006 г., три години по-късно осъществява първата трансплантация на черен дроб от жив донор, а през 2013 г. прави и първата ретрансплантация. Носител е на множество престижни награди и отличния. Специализирал е лапароскопска чернодробна хирургия във Франция и е почетен член на Френската академия по хирургия.

Един от пионерите в българската лапароскопска хирургия, основоположник на съвременната ендокринна хирургия и дългогодишен преподавател в Катедрата по хирургия към Медицинския университет – проф. д-р Георги Тодоров, също бе отличен с орден „Стара планина“ – първа степен, от президента Румен Радев.

Изявеният офталмолог и носител на титлата „Лекар на годината“ 2020 – доц. д-р Александър Оскар, получи орден „За гражданска заслуга“, първа степен, заради значимата си дейност за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции, защитата на правата и свободите на гражданите в България.

УНИКАЛНА ОРТОПЕДИЧНА ОПЕРАЦИЯ СПАСЯВА КРАКА НА ДЕТЕ У НАС

Лекари от Болницата по ортопедия в Горна Баня извършиха за първи път у нас операция на 13-годишно момиче с диагноза сарком на Юинг, обхващащ цялото протежение на лявото бедро.

След проведена предоперативна химиотерапия в Детска клиника по онкохематология  в Пловдив, екип на клиниката по ортопедия, ръководен от д-р Кирчо Патриков – гл.асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия, премахва тумора заедно с цялата бедрена кост, която е заменена с модулна мегапротеза, включваща бедрено стъбло, ендопротези на тазобедрената и коленните стави.

Поради факта, че туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, участие в операцията има и съдов хирург – специалистът от отделението по съдова хирургия към болница „Св. Екатерина“ д-р Николай Величков.

Уникалното в операцията е фактът, че за първи път се осъществява от изцяло български лекарски екип. По-рано подобна операция на възрастен пациент е била правена в друга болница под ръководството на словенски хирург.

Модулната протеза е изработена в Германия, съобразно размерите на костите на пациентката. Особеното при нея е възможността с израстването на детето да се подменят модулите, от които се състои. Стойността на протезата от 37 700 лв. е поета изцяло от Здравната каса.

СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ С АВТОМАТИЧЕН ДЕФИБРИЛАТОР ЗА СПЕШНА ПОМОЩ

Апаратът се намира във Физическия факултет, тъй като в него е базиран университетският спасителен отряд, в който обучените доброволци знаят как да си служат с подобен уред.

Медицинската техника е дарение от Фондация „Първите три минути“, чиято идея е да оборудва всички сгради на учебното заведение, а също така да обучи преподаватели и студенти да си служат с нея. Освен това от фондацията са си поставили за цел да сложат апарати и на оживените места в столицата.

Автоматичният дефибрилатор във Физическия факултет е закупен със средства, събрани от върнати стари автомобилни акумулатори. За набавянето на още апарати неправителствената организация стартира кампания „Върни акумулатор, купи дефибрилатор“. Има осигурена и фирма, която ги изкупува.

Освен в Софийския университет фондацията, е осигурила дефибрилатор и в сградата на БЧК.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО С НОВ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
/20 февруари – 20 ноември 2021/

XIII издание на конкурса „Посланици на здравето“ е насочено към здравословния начин на живот на младите хора, а целта е превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене,  ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол, тютюнопушене и други.

Конкурсът ще се проведе в три възрастови групи: 1-4 клас; 5-7 клас и 8-12 клас за учениците от цялата страна. В проектите могат да участват учители в една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.

Първата от двете фази на конкурса ще се състои между 20 февруари и 10 април, период, в който участниците трябва да изпратят до МЗ своите проекти в областта на превенцията на хроничните незаразни болести.

Втората е от 15 април до 15 ноември, когато ще протече реализацията на здравеопазването и на институциите и организациите партньори на проектите и отчитането на извършената дейност.

Експертна комисия от представители на министерството ще извърши класирането до 20 ноември, а резултатите ще бъдат обявени на интернет страниците на партньорите. Официалното награждаване ще се състои през месец декември.

Инициативата е на МЗ в партньорство с МОН, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Регионалния офис на СЗО в България и Български младежки червен кръст. Всяко от министерствата партньори осигурява предметни награди на 12-те най-добри проекта.

Пълна информация за регламента на конкурса – условия за кандидатстване, изисквания към съдържанието на проектите, критерии за оценка, етапи на оценяване и награди за победителите – може да откриете в сайта на МЗ.