Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „РОДИ ДЕТЕ В БЪЛГАРИЯ“ С ВТОРО ИЗДАНИЕ

Целта на инициативата е да се повиши раждаемостта в България чрез информиране на двойките за важността да обърнат внимание на репродуктивното си здраве навреме.

За втора поредна година фондация „Мечта за дете“ и фондация „Супер бебе“ ще работят активно в полза на младите хора в България, осведомявайки ги за необходимостта от редовна профилактика и за рисковете от късното вземане на решение да станат родители.

По време на националната кампания „Роди дете в България“ ще се проведат множество информационни събития, които ще помогнат на младите двойки да добият повече увереност и да не отлагат твърде дълго решението да станат родители.

Участниците ще имат възможност да научат какви проблеми могат да възникнат при опити за зачеване в по-зряла възраст, как да повишат вероятността за забременяване чрез храненето и начина си на живот, какви изследвания да си направят, какви са причините за безплодието и как да се справят с този проблем. Лектори на събитията ще бъдат водещи експерти от съответните области, които ще споделят опита и знанията си.

Като част от кампанията всички двойки, които очакват дете, могат да се регистрират в сайта Rodidete.bg до 31.08.2021 г., за да участват в томбола за награди и парична помощ. В края на кампанията двадесет двойки, които ще бъдат изтеглени на случаен принцип, ще получат подаръци – всичко необходимо за първите месеци от отглеждането на рожбата им.

БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА ХЕПАТИТ В И С 

Скрининг и достъп до диагностика и лечение на хепатит В и С гарантира първата Национална програма за превенция и контрол на вирусни хепатити в България (2021 – 2025). Тя предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 г., който ще се финансира от НЗОК и ще бъде включен в годишните профилактични прегледи при личния лекар.

Хепатит B засяга 199 000, а хепатит С – 87 000 души в България, като заболяванията се предават основно по кръвен път и са водеща причина за развитие на рак на черния дроб. До момента нямаше осигурен скрининг за пациентите, което водеше до закъснение в лечението и в резултат – до 4 смъртни случая на ден от вирусни хепатити.

До момента България изоставаше сериозно от целите на глобалната стратегия на СЗО за превенция и контрол на вирусните хепатити, от плана за действие за борба с вирусните хепатити в Европейския регион на СЗО и от целите за устойчиво развитие. Основна причина бе липсата на национална програма, гарантираща ранен скрининг и осигурен достъп до диагностика и лечение на вирусните хепатити.

Първата национална програма за вирусни хепатити следва да отговори на най-неотложните и сериозни нужди по отношение на превенцията, профилактиката и лечението на тези заболявания, от които загиват 1,4 млн. души по света годишно.

ЕЛЕКТРОННАТА РЕЦЕПТА СЕ ОТЛАГА ЗА ЮЛИ

Поради липса на софтуерна готовност в аптечната мрежа замяната на хартиените рецепти с електронни се отложи за втори път. Е-рецептата бе официално открита в началото на годината, но не проработи, защото аптеките не бяха адаптирали софтуера си към националната здравна система.

Срокът беше удължен до април, а впоследствие до юли, тъй като все още няма готовност за издаване на електронни рецепти – процесът по синхронизиране е сложен, защото ползватели са както всички общопрактикуващи лекари, така и всички аптеки.

PFIZER: ВЪЗМОЖНО Е ДА Е НЕОБХОДИМА ТРЕТА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА

Изпълнителният директор на компанията Алберт Бурла изрази предположението си, че вероятно ще бъде необходимо инжектиране на трета доза от препарата между 6-ия и 12-ия месец от пълната имунизация, а също и реимунизация веднъж годишно. Pfizer и немският му партньор BioNTech са в процес на проучване колко дълго ще продължи защитният имунитет, предизвикан от ваксините. От откритията им ще стане ясно дали следващи дози са необходими.

Данните от клиничните проучвания до момента показват, че  ваксината предлага високи нива на защита шест месеца след втората доза и е ефективна срещу няколко известни щама на коронавирус, включително британския и южноафриканския.