Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

УНИКАЛНА ДВОЙНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Исландец стана първият пациент, на когото са присадени две ръце и две рамена по време на 15-часова операция, в която са участвали държавни и частни медицински екипи.

Двустранната трансплантация на ръце е била извършена в болница „Едуар Ерио“ и се отличава от останалите трансплантации на ръце, защото са присадени едновременно с рамена. 48-годишният пациент е изгубил ръцете си на 26-годишна възраст вследствие на злополука – удар от ток с високо напрежение.

През 1998 г. в Лион екипът на професор Жан-Мишел Дюбернар извършва първа трансплантация на ръка, a след това друга – на две ръце и долна част на предмишниците през януари 2000 г.

Първата в света пълна трансплантация на две ръце е извършена през 2008 г. в Германия. Във Франция през август 2017 г. на пациентка в Университетската болница в Гренобъл успешно са присадени собствени крайници, благодарение на навременното им поставяне в хладилен контейнер.

ПРОЕКТЪТ „ПРИЕМИ МЕ“ СЕ УДЪЛЖАВА С ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА

Проектът за приемна грижа „Приеми ме“ удължава срока си за още една година, считано от 1 януари 2021 г. Агенцията за социално подпомагане е сключила споразумения за партньорство със 158 общини – партньори по проекта. Към момента утвърдените приемни семейства в цялата страна са 1960, а настанените в тях деца – 1759.

В сключените по проекта споразумения за партньорство с общините са отразени промени във връзка с разходите, необходими за месечни възнаграждения на професионалните приемни родители, и средствата за месечен бюджет за издръжка на деца, настанени в доброволни и професионални приемни семейства съобразно възрастта.

От началото на 2021 г. те ще се осигуряват от държавния бюджет по програма „Подкрепа на децата и семействата“ като част от бюджета на Агенцията за социално подпомагане.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС – 3D НАВИГАЦИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА АРИТМИЯТА

За първи път в България специалистите от отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, прилагат 3D навигация вместо рентген при електрофизиологично изследване и катетърна аблация.

Иновативният метод щади сърдечноболните от йонизиращата радиация на рентгеновото облъчване и се покрива напълно от НЗОК. Подходящи състояния за прилагането му са различни видове аритмии, като предсърдно трептене, АВ нодална тахикардия, допълнителни проводни връзки (WPW синдром).

Световноизвестни кардиолози поясняват, че след подлагане на тази процедура в 96-97% от случаите аритмията изчезва завинаги.

Новост в осъществяването на интервенцията е използването на 3D система за електроанатомично картографиране на сърцето. Навигирането в сърдечните кухини се осъществява чрез електроди, разположени на определени места по тялото на пациента.

Системата измерва разликите в електрическия импеданс между тях и катетрите вътре в сърцето и определя точната позиция на катетрите в кухините му. В зависимост от вида аритмия се поставят различен брой катетри – от 1 до 4.

Тяхната функция е да записват електрически сигнали от сърдечната дейност, които дават възможност на лекарите да търсят субстратът, причиняващ аритмия. Когато се установи проблемната зона, следва поставяне на аблационен катетър. Той загрява мястото до температура около 50 градуса, с което тъканта се умъртвява, а крайният резултат е окончателно спиране на аритмията.

Е-СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ COVID-19

Всеки български гражданин, ваксиниран срещу коронавирус ще получава електронен сертификат. Вече се работи по създаването му, а подобни документи ще се издават и в други европейски държави като Испания и Гърция например.

Целта е сертификатът да бъде дигитален и всеки, който желае, да го има на телефона си и да го ползва при необходимост. Той ще бъде част и от електронното пациентско досие – един от модулите на информационната здравна система. Чрез него осигурените български граждани ще могат да проверяват в интернет какви здравни услуги са получили.