Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА КАТО ИНВЕСТИТОР ВЪВ ВСИЧКИ ВИДОВЕ ВАКСИНИ, КОИТО ПРЕДЛАГА ЕК

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19.

Страната ни заедно с другите държави членки на ЕС участва в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователският сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

Целта е да имаме равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност. Предвижда се ваксината да се поставя само по желание.

Понастоящем 7 ваксини са в напреднала фаза на разработка, като всяка държава има квота за определени количества дози от тях. За България квотата надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева.

Въпреки опасенията, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини – 12-13 милиона дози, на този етап ваксината изглежда единственият изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини – както антигенни, така и „живи“ ваксини, приложими и за различни контингенти от хора.

АСИСТЕНТИТЕ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ С МИНИМУМ 1300 ЛВ. ЗАПЛАТА

Това предвижда проект на постановление за определяне на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища. В момента заплатите на преподвателите варират в различен диапазон в зависимост от университета, а на места са под 1000 лв.

Сумата е договорена от МОН със Съвета на ректорите, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ и Синдикат „Висше образование“ при КТ „Подкрепа“.

Проектът ще засегне 33 държавни висши училища с 12 048 души академичен състав, от които асистентите са 2412. Целта е по този начин да се стимулират младите кадри в университетите и да се подмлади академичният състав.

Увеличението на асистентските заплати ще доведе и до необходимостта за повишение на възнагражденията на другия преподавателски състав – доценти и професори. Затова и през следващата година в бюджет 2021 г. са предвидени допълнителни средства за университетите за целево  увеличение на заплатите.

ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ

В условията на световна пандемия от коронавирус, СЗО дава насоки за това как да се справим с въображаемите и реалните заплахи, които ни заобикалят. Обяснимо е хората да изпитват страх и това е нормална реакция на мозъка, когато сме изправени пред неизвестна опасност.

Съветите на експертите от Световната здравна организация за справяне с тези чувства и емоции включват създаването на подходящ ежедневен режим, здравословно меню, редуване на упражненията на открито, времето за работа и това за почивка. Особено важно за разтоварването на психиката е да отделим време за хобитата, които ни харесват и които ни носят удовлетворение и радост.

Изправени пред новите предизвикателства – да работят от дома си или да се сблъскат с временна безработица,  да се справят с дистанционното обучение на децата и липсата на контакт с други членове на семейството, приятели и колеги, хората трябва да се погрижат не само за физическото, но и за психичното си здраве.

РАЗХОДКИТЕ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ В ПАРКА КРИЯТ ПО-ГОЛЯМ РИСК ОТ ЗАРАЗА

Проучване на испански учени от университета в Гранада и Училището за обществено здраве в Андалусия посочват, че домашните любимци могат не само да се заразят, но и да разпространят COVID-19, като докосват заразени обществени повърхности.

Вече има потвърдени случаи на котки и кучета с COVID-19, които обаче не са болни. Учените съветват собствениците да са много внимателни с хигиената на любимците си след разходка. Доставките до дома от хранителните вериги също крият риск от заразяване. Получаването на храна у дома е с до 94% по-опасно от ходенето до магазина. Работата в офиса вместо от вкъщи също носи риск от 76%. Ако член на домакинството е болен от COVID-19, то опасността от заразяване е 60%.