Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

СЪРДЕЧНОБОЛНИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID ПРЕЗ ЛЯТОТО

Сърдечноболните да се ваксинират през лятото, препоръчват от Министерството на здравеопазването (МЗ), за да са защитени при евентуална нова вълна на COVID-19 през зимата.

Всеки трети у нас загива от сърдечносъдово заболяване, а проучванията досега са категорични, че  COVID-19 протича по-тежко при хора с подобни диагнози и рискът от фатален край е по-голям, напомнят от МЗ. При тях по-често се развиват усложнения след преболедуване, като най-срещаните са:

 • ритъмни нарушения на сърдечната дейност – при 15 до 20% от пациентите;
 • венозни тромбози – при до 30%;
 • неголеми перикардни изливи – при около 20%;
 • артериални тромбози – при 3 %;
 • миокардно засягане – при до 1/3;
 • миокардит с тежка сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок – при до 1%.

Експертният съвет по кардиология към МЗ препоръчва ваксинацията да е приоритетна за пациенти със следните диагнози:

 • сърдечна недостатъчност – клас III и IV по NYHA;
 • исхемична болест на сърцето – триклонова болест или стеноза на ствол, както и пациенти със стенокардия;
 • пулмонална хипертония и NYHA клас III или IV;
 • скорошна, непланова хоспитализация по повод сърдечносъдово заболяване;
 • напреднала периферно-съдова болест;
 • вродени сърдечни заболявания в зряла възраст, клас C и D;
 • повече от два неконтролирани рискови фактора за сърдечносъдови заболявания (артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване).

Властите не пропускат да отбележат, че пациентите с тежки сърдечносъдови смущения е добре да се консултират с наблюдаващия ги кардиолог преди имунизацията.

БЕЗПЛАТНО НА ОЧЕН ЛЕКАР ЗА 50+ В ИСУЛ

Очните лекари от  софийската УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ,  преглеждат безплатно пациенти над 50 години до 15 август. Консултациите се правят всяка сряда и четвъртък от 14,30 до 17,30 ч., в кабинет №204. Той се намира на втория етаж над Спешното отделение на ИСУЛ.

Направление от личен лекар не се изисква, но пациентите трябва да се запишат предварително на телефон: 02/9432 207 между 14,30 и 15,30 ч. Препоръчително е да носят и медицинската си документация /ако има такава/ от предишни очни прегледи, уточняват от болницата.

Фокусът на кампанията на офталмолозите от ИСУЛ е ранно откриване на глаукома, макулна дегенерация, свързана с възрастта, както и диабетна ретинопатия.

УМБАЛ-ПЛОВДИВ С МОДЕРЕН ЦЕНТЪР ЗА ДИАЛИЗА

6 нови апарата за хемодиализа, които прилагат най-съвременния метод на лечение – онлайн хемодиафилтрация, вече са на разположение на пациентите в напълно обновеното отделение по диализно лечение към УМБАЛ-Пловдив.

Модерната апаратура е подходяща за болни в терминален стадий на бъбречна недостатъчност, защото е най-близък до физиологичната функция на бъбреците.

Всяка машина има дисплей, на който лекарите постоянно следят състоянието на пациента. Освен това е снабдена с индивидуална сигнална инсталация и болният може да търси медиците при нужда.

„Със старите апарати процедурата продължаваше 4 часа, а с новите времето е съкратено с около 30%. Очистването на кръвта е в много по-висока степен, поради което пациентите се чувстват значително по-добре и споделят, че имат много енергия. Методът се приема отлично от болните, защото не само подобрява качеството им на живот, но и го удължава.

При тях се отчита нормализиране на липидните показатели, особено на триглицеридите, както и подобряване на калциево-фосфорното състояние“, обяснява началникът на отделението д-р Павлина Паунова.

УМБАЛ-Пловдив е една от двете болници в Южна България (другата е частно лечебно заведение в Бургас), където се прави хемодиафилтрация. Предстои закупуването на още 6 машини от същия тип през есента.

БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА ВАКСИНИ НА КРАЛСТВО БУТАН

172 500 ваксини от ваксината Vaxzevria ще бъдат дарени на южноазиатското кралство, а разходите по транспортирането ще бъдат поети от получателя.

Министерският съвет прие и новия план за справяне с пандемията от COVID-19, който предвижда страната да се раздели на 4 цветови зони, както беше досега, в зависимост от 14-дневната заболеваемост на 100 хиляди души, процента положителни тестове, заетите болнични легла и други.

В плана са разписани и по-точни ориентири за това кога са предвижда поетапно въвеждане на различни противоепидемични мерки за гражданите и бизнеса.