Модерната апаратура, иновативните технологии и все по-прецизните разработки на революционни медикаменти намират все по-голямо приложение в съвременната медицинска наука и практика, като позволяват навременна диагностика и лечение на широк спектър от заболявания.

БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА

Млади творци от Сдружението за свободно изкуство в Добрич изрисуваха стените на коридорите на Отделението по педиатрия в Многопрофилната болница за активно лечение в града.

Идеята им е да освежат помещенията и да зарадват най-малките пациенти на болницата, като изрисуват цялото отделение с рисунки на детска тематика – дървета, животни, работници, практикуващи различни професии – лекари, космонавти и др.

Началникът на отделението д-р Йовчо Йовев изказа благодарността си към свободните художници за инициативата. в нея са взели активно участие различни добрички фирми, които са осигурили материалите за изрисуването на стените.

„При желание от страна на останалите отделения в болницата и спонсорство кампанията за разкрасяване на лечебното заведение може да продължи“, пояснява младият художник Радослав Рудачев – Руди от Сдружението.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС – ОТСТРАНИХА ТУМОР НА ПАНКРЕАСА С РОБОТИЗИРАНА ОПЕРАЦИЯ

Екипът на проф. Кирил Драганов, началник на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ извърши частично отстраняване на панкреаса с помощта на робота от най-ново поколение „Да Винчи“.

Важна част от медицинската грижа е диагностичното уточняване и предоперативната оценка, направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник на отделение по интервенционална гастроентерология.

Роботизираната интервенция е извършена с последното поколение на хирургичната система „Да Винчи“ – моделът Xi, която допринася за прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и запазване на всички здрави структури.

Разширението на роботизираната хирургия с „Да Винчи“ в болница „Токуда“ с включването на коремна хирургия към специалностите, които я прилагат, стана факт в началото на 2019 г. Актуализирането с последната версия на напредналата технология в лечебното заведение в края на миналата година позволява все по-широкото ú приложение в това направление.

„ПАТРОНАЖНА ГРИЖА +“ – в подкрепа на възрастни и хора под карантина

Проектът, финансиран по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, чиято обща стойност надхвърля 16 милиона лева, обхваща 30 общини, които вече предоставят услуги по новата програма.

„Патронажна грижа +“ гарантира продължаване на подкрепата в домове за възрастни над 65 години с невъзможност за самообслужване, хората с различни увреждания и поставените под карантина. Те получават здравно-социални услуги в дома си, но също така могат да заявят доставка на храни, лекарства, продукти от първа необходимост, както и да поискат съдействие за неотложни административни услуги.

По новата мярка „Патронажна грижа +“ за първи път се дава възможност на общините да подпомогнат социалните си услуги за по-лесна адаптация в условията на пандемия. Подкрепата включва тестване на потребителите и персонала за COVID-19, преграждане на помещенията с цел изолиране на заразени потребители, дезинфекция на сградите, закупуване на техника за дистанционна работа и заплащане на извънредния труд на персонала. Общините могат да подават проектите си до 31 май 2021 г.