Текст: д-р Иван Георгиев

Болките при бъбречна криза се считат за едни от най-силните и остри болки в човешкото тяло. Те са пулсиращи, коликообразни, режещи, опасващи, започващи от хълбока и разпространяващи се по хода на уретера към слабините. Често са съпроводени с гадене и повръщане, което допълнително усложнява лечението. Бъбречната криза е спешно състояние, което налага незабавна лекарска помощ.

Какво провокира бъбречната криза и защо боли толкова силно?
Бъбречната колика е следствие от преминаването на малки камъчета – с размери до 5 мм, обикновено тръгнали от бъбреците през физиологичните стеснения на уретера към пикочния мехур. Сами по себе си камъните в бъбреците не водят до болки, тъй като в бъбрека няма нервни окончания. Ето защо хората обикновено разбират за тях, чак когато получат бъбречна криза. Смята се, че по скалата на болката бъбречната колика заема челно място по интензитет и сила. Тя е спешно състояние и изисква спешна реакция – да се обезболи пациентът и да се възстанови дренажът на бъбреците.

Кои са основните симптоми при бъбречна криза?
Основните симптоми при бъбречна криза са: силна режеща болка от едната страна на кръста, в корема, в областта на слабините или гениталиите; кръв в урината и болки, изтръпване и парене при уриниране; повишена температура, втрисане, повръщане, изпотяване дори и разстройство.

Бъбречната криза е спешно състояние, което изисква да потърсим незабавно лекарска помощ. Как можем да си помогнем, докато бъдем прегледани от специалист нефролог?
Бъбречната криза е състояние, с което трудно бихме могли да се справим сами вкъщи. Често заради гаденето и повръщането приемът на лекарства през устата е безсмислен и се налага прилагането им мускулно или венозно. Най-често се използват силни обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни, които тушират болката и улесняват преминаването на камъка. При 70% от случаите камъните преминават сами и не се налага прилагането на други мерки. В другите 30% обаче се налага инвазивно лечение – с поставяне на стент; разбиване на камъните с лазер и други.

Пациентите, които вече са преживели бъбречна криза, лесно и бързо се ориентират за характера на болката. Докато бъдат прегледани от специалист, те могат да облекчат симптомите на бъбречната криза, като поставят топла грейка в областта на най-болезнената точка. Могат да изпият и една таблетка НПВС или ампула от същото, която да комбинират с аналгетик и спазмолитик, а при нужда и с противоповръщащо средство.

Има редица заболявания, които могат да имитират симптомите на бъбречно-каменна болест. Какви изследвания е необходимо да се направят, за да се постави диагнозата?
Изследванията не изискват сложна диагностична техника – изследване на урината и ехографско изследване лесно ще насочат специалиста към обективната находка. В планов порядък се прави рентгенография БУМ (на бъбреци, уретер и пикочен мехур) и скенер (КАТ) при по-комплицирани случаи.

Какви са различните методи на лечение на заболяването? По какъв начин камъните могат да се изкарат от бъбрека, без да се стига до оперативна намеса?
След като се уточни видът на камъните, големината и локализацията им, а също и състоянието на цялата пикочо-отделителна система, може да се определи най-правилният метод на лечение. Различни лекарствени средства, както и екстракти на билкова основа улесняват изчистването на бъбреците. Най-често при консервативното лечение освен болкоуспокояващите се прилагат медикаменти, които улесняват елиминирането на камъните – т.нар. медикаментозно експулсивна терапия.

Какви профилактични мерки можем да вземем, за да се предпазим от образуване на камъни в бъбреците? Кои храни и напитки е препоръчително да избягваме, ако страдаме от БКБ?
Определянето на конкретното лечение на всеки пациент с БКБ е индивидуално и съобразено със състава на конкрементите, като задължително трябва да се извърши от компетентен нефролог. Профилактичните мерки при БКБ включват ежедневен прием на достатъчно количество вода; избягване на консумацията на дразнещи храни и агресивни подправки; ограничаване на белия и черния пипер, а също консумацията на сини сливи и патладжани. Добре е да се избягват киселите, лютивите и пържените храни. А също така да не се прекалява с кафето и алкохола.