Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Бабини зъби за мъже и жени

08.06.22

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Покрай една реклама с един самолет билката Tribulus terrestris стана доста популярна в последно време. И напълно заслужено. Ако търсите в интернет естествено средство за повишаване на либидото, непременно ще попаднете на Бабини зъби. Нарича се така, заради семенните кутийки с редки шипчета, приличащи на опадали зъби. Широко разпространеното мнение е, че тази билка стимулира сексуалното желание, като повишава тестостерона.

Плодът, листата и коренът на трибулус се използват в традиционната китайска медицина и в аюрведа за лечение на широк спектър от заболявания, но най-вече при занижено либидо. Активните съставки са 95% сапонини.

Ползи за здравето

Въпреки че се използват като форма на традиционна медицина от векове, добавките с трибулус напоследък станаха популярни заради ползите си върху репродуктивното здраве и за подобряване на спортните постижения. В народната медицина бабини зъби се използва като диуретик, болкоуспокояващо и стимулиращо апетита средство, както и за лечение на камъни в бъбреците, високо кръвно налягане и инфекции на пикочните пътища.

Но какво казват научните изследвания?

Сексуално здраве

Изследванията дали Tribulus terrestris повишава сексуалното желание са противоречиви и неубедителни.

Въпреки че билката е по-често спрягана като средство, стимулиращо ерекцията, ползите ù са и за двата пола. За жени в пременопауза, които страдат от ниско сексуално желание, съществуват някои доказателства, че хранителната добавка може да засили желанието, възбудата, оргазма и удоволствието.

Tribulus също е изследван при мъже, борещи се с еректилна дисфункция (ЕД) и ниско сексуално желание. Клинично проучване от 2017 г. установява, че мъжете, които са получавали добавка трибулус, съобщават за по-добра сексуална функция, удовлетворение, желание и оргазъм в сравнение с мъжете, които са получавали плацебо.

Кръвно налягане

Проучвания върху животни показват, че трибулус може да понижава кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове. Въпреки това, не е доказано дали тази билкова добавка предлага същата полза за хората.

Камъни в бъбреците

Бъбречните камъни са често срещано състояние, което причинява силна коремна болка. В традиционната китайска и аюрведа медицина tribulus terrestris се използва за лечение на камъни в бъбреците. Растението може да намали риска от камъни в бъбреците чрез увеличаване на уринирането.

Едно е сигурно - трибулус терестрис е адаптоген. Адаптогените са билки, които помагат за адаптиране на организма към стреса. Способността на организма да се съпротивлява на различни външни въздействия, извеждащи го от равновесие, показва, че той лесно се адаптира и е здрав.

Когато сме подложени на хроничен или много силен натиск, нивата на стресовите хормони (адреналин, норадреналин, кортизол, серотонин) остават трайно високи и организмът трудно ги връща в норма. Това може да доведе до различни заболявания и е една от най-честите причини за болестите на съвремието.

Трибулус се явява средство, което помага да се намалят хормоните на стреса и така организмът да се адаптира и да се поддържа в добро здраве. У нас билката се ползва най-често за решаване на сексуални проблеми при мъжете, но тя е и чудесно средство при жените – за облекчаване на симптомите на менопаузата и за регулиране на мастната обмяна. Билката и продуктите, получени от нея, стимулират по естествен път половите хормони.

Жлезите с вътрешна секреция са взаимносвързани и ако се наруши функцията на една от тях, се разстройва работата и на други. Например остеопорозата на 40-55-годишна възраст се смята за нормална. Тя е резултат от прогресивно намаляващ синтез на полови стероидни хормони. Количеството им при 50-годишни жени е само 5% от това на 25-годишните.

Бабините зъби имат не само превантивно действие за остеопороза, но и регулират обмяната на веществата, която се забавя с напредването на възрастта.

Използват се също и при:

 • Главоболие и мигрени
 • Констипация (запек)
 • Хемороиди
 • Пясък и камъни в бъбреците
 • Спазми на жлъчните пътища
 • При увеличена простата
 • При намалена секреция на стомашни сокове
 • При сърдечносъдови заболявания
 • За намаляване на холестерола в кръвта
 • При чернодробни проблеми
 • Бронхит, коклюш
 • Разширени вени
 • Екземи
 • Невралгии.

Трибулус може да се намери на пазара под формата на суха билка за отвара или чай, като извлек, тинктура или като хранителна добавка.

Ако тинктурата има по-бързо действие, то трябва да се има предвид, че чаят или хранителната добавка се приемат по-продължително, поне три месеца, но пък имат по-дълготраен ефект.

Използвайте бабини зъби внимателно и не прекалявайте, въпреки изкушаващите ползи.

cross