28 съвета как да прекарате третата част от живота си здрави, мобилни и с радост

БЪДЕТЕ АНГАЖИРАНИ и забравете фразата „Аз съм стар за това…“ Нашата представа за старост влияе много на това, как се държим. Който мисли по-положително за старостта, живее по-дълго.

ПО-БАВНО. Това е приятното на тази възраст – вие сами определяте темпото. Прекарвайте повече време сред природата, в люлката на двора, слушайте музика, разглеждайте дърветата, миришете градината. Не се оставяйте никой да ви гони, научете се да казвате и „не“.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ВАКСИНИТЕ – те могат да ви спестят престой в болницата. Помнете ваксината за грип. Профилактичните прегледи също са много важни, особено на кожата, червата и простатата. Не пропускайте посещенията при гинеколога. Поне един път годишно проследявайте сърцето, кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.

РЕДОВНОТО ГОТВЕНЕ на здравословна храна е много важно, още повече ако е с добри приятели. Грижете се за здравето си с достатъчно движение и хубава храна.

ДВИЖЕНИЕТО е много важно, за да останете винаги млади. Плувайте, ходете на дълги разходки сред природата, качвайте се по стълбите, оставете асансьора, играйте с внучетата и най-важното – не оставайте седнали дълго на едно място. Това е най-добрият начин физиологичният часовник да се върне назад. Сърцето се закалява и остава здраво, което удължава живота ви и подобрява паметта ви.

ЕДИНСТВО С ДРУГИТЕ. Социалните контакти имат огромно влияние върху вашето здраве, затова не ги губете. Чувството да сте нужни ще ви изпълни с радост и здраве.

ЖИЛИЩЕТО е много важно в тази възраст. Искали ли сте винаги да живеете в къщичка сред природата или на село, или предпочитате хубаво апартаментче в града, а може и на морето? Не се страхувайте да се разделите със стария си имот и да осъществите тази мечта.

ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ са препоръчителни за консумиране като подкрепа на сърдечносъдовата система, както и растителните масла, млечните продукти с малка масленост и ядките.

ИГРИТЕ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ подкрепят сърцето и мозъка. Малкото движение не може да се компенсира със здравословно хранене. И двете са част от здравия и ползотворен живот.

ИЗПРОБВАЙТЕ ЙОГА. Тази азиатска философия на движение съчетава тялото с душата и мислите. При това се комбинират елементи от медитация с начин на дишане и гимнастически упражнения. Йога е най-старата антистрес програма на света.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЪВЕТИТЕ ОЧАКВАЙТЕ В СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ