Дневна доза за превенция

маг. фарм. Душан Голич

Приемът на ниски дози ацетилсалицилова киселина – от 75 до 100 мг дневно, предпазва от тромбоемболични заболявания, като потиска тромбоцитната агрегация и по този начин намалява риска от образуване на тромби по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Преди употреба се консултирайте с лекар.

Тромбоемболичните заболявания са първите по смъртност в света и поразяват застаряващото население. Такива са инсултът (мозъчен удар), инфарктът на миокарда (сърдечен удар), дълбоката венозна тромбоза, белодробната емболия и др. Те имат общ причинител –кръвоносните съдове се запушват, а това води до спиране на кръвоснабдяването на органите и тъканите в човешкото тяло и други последици.

По вътрешните стени на кръвоносните съдове започват да се отлагат вредни вещества (лош холестерол и мазнини). След това към тях се прикрепват кръвни протеини и тромбоцити и образуват плака.Тромбът (кръвен съсирек) представлява именно такава откъснала се частичка. Когато той се включи в кръвообращението може да запуши кръвоносен съд и да спре кръвообращението на сърдечно-съдовата система.

Основни фактори, влияещи за появата на такива заболявания, са лошите навици – тютюнопушене, алкохол, затлъстяване, заседнал начин на живот, нередовно хранене и стрес. Може да се каже, че нездравословният начин на живот все повече пуска корени в модерното общество, и че почти всеки от нас разпознава рисковите фактори в обкръжението си.

Съвременната медицина предлага ефикасна профилактика. През последното десетилетие на пациентите от всички рискови групи се препоръчва приемът на ацетилсалицилова киселина в ниски дози и веднъж дневно като превантивно средство срещу различните тромбоемболични заболявания. Консултацията с лекар преди началото на терапията е задължителна.

Ацетилсалициловата киселина е позната над 110 години, а приложението ѝ като болкоуспокояващо средство и за понижаване на температурата е широко известно. Тази доза (75-100 мг дневно) не е достатъчно силна, за да предизвика аналгетичното или противовъзпалително действие на медикамента. При такава доза лекарството успешно възпрепятства агрегацията на тромбоцитите и намалява възможността от образуването на тромби по вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Тъй като ацетилсалициловата киселина може да раздразни лигавицата на стомаха, се произвеждат специални щадящи я таблетки, които пречат на разтварянето на лекарството в горната част на храносмилателния тракт.

Кой може да приема ацетилсалицилова киселина
Ако лекарят ви е предписал ацетилсалицилова киселина като предпазна мярка, взимайте я веднъж дневно. Не е от значение е по кое време на деня я приемате, но е установено, че приемът вечер намалява риска от появата на проблеми с храносмилането. Престанете да взимате лекарството в случай на кървене или ако в миналото сте страдали от хематологично заболяване. Медикаментът не се препоръчва при деца под 16 години, освен при отделни случаи. Бременните също не трябва да го приемат, освен ако ползата не е по-голяма от риска, което ще определи лекарят. Ако имате насрочена операция, преустановете терапията с ацетилсалицилова киселина най-малко седем дни преди операцията. Рязкото спиране на това лекарство не е препоръчително, защото може да повиши риска от образуването на тромби. Ако по време на лечението усетите дразнене или друг дискомфорт, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.