Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Ателие Декор - социално предприятие

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Ателие Декор
01.02.23
BETTY брой 105

Понякога, преуморени от работа, задачи, срещи с хора, не си даваме сметка колко сме щастливи, че можем да ги имаме. Защото, ако нещо е по-страшно от болестите и уврежданията, това е социалната изолация. В този брой с голяма радост ви представяме една малка фирма, която връща радостта на хора с различни възможности, като им предлага нещо толкова важно – възможност да работят и да общуват извън затворената среда на дома си.

Понякога, преуморени от работа, задачи, срещи с хора, не си даваме сметка колко сме щастливи, че можем да ги имаме. Защото, ако нещо е по-страшно от болестите и уврежданията, това е социалната изолация. В този брой с голяма радост ви представяме една малка фирма, която връща радостта на хора с различни възможности, като им предлага нещо толкова важно – възможност да работят и да общуват извън затворената среда на дома си.

Когато през 2009 г. Таня Цветкова открива „Ателие Декор“, за нея то е една сбъдната мечта: да създава красота и да стимулира творчеството. По-късно, когато се ражда третото ú дете, на Таня ú се налага да остане вкъщи за продължително време, то боледува и трябва да се грижи за него. А тя е изключително активен и динамичен човек…  Тогава разбира какво означава социална изолация и че има много хора, за които това е ежедневие. Така се ражда идеята ú да бъда полезна за околните – да наема лица с увреждания, които са с различни възможности и трудно намират своето място на пазара на труда.

Таня, какво мотивира един социален предприемач?

Един социален предприемач на първо място се води от сърцето си. Вярвам, че всеки може да намери своето място на пазара на труда и има право да работи. Вярвам, че можем да сме единни в своето разнообразие и различие. Вярвам, че ако слушаме сърцето си, можем заедно да направим света едно по-добро място за живот на нашите деца.

Каква е работата и колко човека с различни възможности са в „Ателие Декор“?

Ние осигуряваме заетост за трима човека с различни възможности в две основни направления – ръчна изработка на тематични сувенири и подаръци, включително корпоративни подаръци, и серия продукти от вълна (топки за сушилня, ароматизатори и др.). По този начин те се изграждат като личности, развиват своите професионални, лични и социални умения и се чувстват като част от обществото. „Ателие Декор“ е едно щастливо място, защото при нас работят прекрасни и усмихнати хора.

Бихте ли ни представили Вашия екип?

С голяма гордост! Ние сме социално предприятие и всеки от екипа има някакво увреждане, но искрено вярваме, че не това е важното. Затова ще ви ги представя като личнос

 

ти със суперсили.

ЕНИСЛАВ е винаги усмихнат, обожава да слуша музика и истински се наслаждава на кафето! Той има много тънко чувство за хумор и е сърцето на екипа. Неговата СУПЕРСИЛА в нашия екип е точната преценка на хората, усетът към детайла и умението да декорира.

ВИОЛЕТА има сестра близначка, с която са много близки. В свободното си време релаксира в природата, обича гората и там се чувства на място. Има интересен поглед към бижутата и цветовете, прави нещата различни и уникални. Отделя много внимание на всеки детайл и за нея е важен процесът, а не толкова крайният резултат.

ЛИДИЯ е наставникът в екипа. Освен че шие, украсява, създава модели, тя помага на всички и е организаторът. Хобито ú е да ходи на рокконцерти и да слуша „качествена“ музика. Обича да пътува, независимо от дестинацията, и се наслаждава на споделените със семейството мигове.

ЦВЕТИ е съвсем отскоро с нас. Самата тя няма увреждане, но в семейството ú има такъв човек и тя е изключително търпелива и емпатична по отношение работата с нас. Приветстваме я с „Добре дошла!“ и искрено се радваме на нейното присъствие.

 

Какво планирате да изработвате през 2023 г.?

Тази година ще работим основно с вълна, като продуктите ни за момента са: топки за сушилня, ароматизатор за кола, ароматизатори за скрин и гардероб. Натуралната вълна е прекрасен материал, който постепенно се завръща отново в домовете ни. Работата с нея носи удоволствие и успокоение. Нашият скромен екип обича да работи с нея, а аз обожавам да намирам нови приложения на този материал.

Чудесно! Какво представляват топките за сушилня, заинтригувахте ме!

Вълнените топки са незаменими помощници за сушилнята. Тяхната употреба при изсушаване на прането се изразява в по-добри резултати, а именно: по-кратка програма (щадяща дрехите), по-меки дрехи (без използване на омекотители и друга химия), по-ниска сметка за ток (сушилнята е най-енергоемкият уред в дома ни!). За постигането им са необходими от 5 до 7 топки според обема на сушилнята. След като спрете да ги използвате, можете спокойно да ги дадете за игра на котката или на кучето, да ги нарежете и да ги пръснете в градината за тор на растенията или за строеж на гнезда за птици.

Къде можем да видим и да поръчаме вашите продукти?

Нашият сайт все още не функционира – очакваме това да се случи до края на февруари, ето защо алтернативата е да ни намерите в социалните мрежи https://www.facebook.com/decor.atelie, секция Магазин, или сайта на https://kupipodarak.com/store/atelie_decor/, който обединява десетки майки на деца с увреждания и социални предприемачи. Скоро ще имаме и наличен списък с търговски обекти, където могат да се видят и закупят нашите продукти.

Предстои ли скоро да участвате в някой базар или фестивал?

Регулярно участваме в събитията на Хранкооп, които организират фермерски базари. Очаква се одобрение от Столична община на Културния календар за 2023 г. и с удоволствие се надяваме да бъдем отново в София пред НДК всяка последна неделя на месеца. На нашите страници в социалните мрежи публикуваме навременна информация за нашите участия, както и полезни съвети за организиране на по-устойчиво управление на домакинството.

За контакти:
088 800 9898
info@ateliedecor.com
https://www.facebook.com/decor.atelie

cross