Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Астрагал китайската билка на безсмъртието

01.09.22

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Астрагалът е растение от семейство Бобови, което има своите корени в традиционната китайска медицина. Известно е, че помага на организма да се бори със стреса и някои заболявания. Смята се за чудотворна билка, а мощният екстракт от този корен се използва като лекарство от хиляди години.

Използва се и като естествена хранителна добавка. Най-популярната полза за здравето от астрагала е засилването на имунната система и енергийните нива на организма. Той също така помага при заболявания като обикновена настинка, диабет, проблеми с горните дихателни пътища, артрит, астма и високо кръвно налягане.

Една от причините астрагалът да се превръща в любима билка е фактът, че е адаптоген. Адаптогените са способни да променят функцията си в зависимост от специфичните нужди на организма. Те се адаптират според потребностите на тялото и затова адаптогенните билки като Astralagus могат да ни помогнат да се справим с различни проблеми:

Подсилване на имунитета

Астрагалът има дълга и трайна история като мощна имуностимулираща билка и средство срещу различни болести. Той е имуностимулант, за който е известно, че повишава броя на белите кръвни клетки и стимулира производството на антитела, като изгражда устойчивостта на тялото към вируси и бактерии.

Има много клинични проучвания, показващи, че астрагалът не само засилва имунната система, но също така увеличава активността, производството и функцията на имунните клетки (Т-клетки, естествени клетки убийци, макрофаги, имуноглобулин).

Астрагалът помага и за задействането на имунните клетки от състояние на покой към повишена активност. Доказано е, че броят на макрофагите (клетки на имунната система, които поглъщат чужди антигени, за да се предпазят от инфекция) се увеличава след прилагане на астрагал. Естествените клетки убийци на имунната система също имат значително подобрена способност да се борят с патогени (пет до шест пъти по-висока от нормалната).

Адаптоген

Коренът от астрагал се счита за адаптоген – помага за изграждане и възстановяване на цялостното здраве на тялото. Използва се особено при случаи на надбъбречна умора, особено когато симптомите се проявяват като синдром на хроничната умора и фибромиалгия.

Здраве за сърцето

Изследванията показват, че растителните флавоноиди, присъстващи в астрагала, имат кардиопротективни ефекти, като помагат за предотвратяване натрупването на плаки в артериите и стесняване на стените на кръвоносните съдове, като защитават вътрешната стена на съда. Доказано е също, че намалява кръвното налягане и триглицеридите. Едно специално проучване, публикувано в Journal of Traditional Chinese Medicine, установява, че един конкретен флавоноид Astragaloside IV упражнява защитни ефекти върху сърдечносъдовата система.

Сексуално здраве

Традиционно предписван в китайската медицина при мъжко безплодие, астрагалът към ден днешен е научно доказано, че повишава подвижността на сперматозоидите (в проучване, проведено от институтите по традиционна медицина и клинична медицина). Той е изключително благоприятен за мъжките хормони, като балансира нивата на глюкозата, може да оптимизира нивата на тестостерона и растежния хормон.

Стандартна употреба

Тинктура от астрагал: 3 - 5 ml, три пъти на ден, стрит на прах корен от астрагал: 1/2g - 1g, три или четири пъти на ден.

Предпазни мерки

Жените, които са бременни или кърмят, не трябва да използват астрагал. Хората с автоимунни заболявания трябва да се консултират със своя медицински специалист, преди да използват астрагал, поради способността му да стимулира имунната система. Астрагалът може да взаимодейства с някои лекарства - затова се консултирайте с вашия медицински специалист, преди да ползвате тази билка, ако приемате лекарства.

cross