Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Астма и ХОББ

08.04.16

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" margin_bottom="18" font_family="none"]

Съвети за лечение на астма и хронична обструктивна белодробна болест

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1636462973280{margin-bottom: 0px !important;}"]Съвети за лечение

Астмата и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) са хронични болести на дихателната система, които в последно време се увеличават. Техните симптоми, като стесняване на дихателните пътища и затруднено дишане, всъщност да са реазултат от възпаление. Възпалението при астмата възниква като следствие на имунен отговор или някаква форма на алергична реакция, а при ХОББ възпалението се появява като последица от хроничен бронхит или емфизем на белите дробове, причинен от чести и тежки инфекции в по-млада възраст, замърсен въздух и най-вече тютюнопушене.

HOBB_site_2

Симптомите на астмата
Астмата има специфични симптоми:
• Упорита суха кашлица, особено през нощта и рано сутринта.
• Чувство за натиск и стягане в гърдите с недостиг на въздух (особено при интензивни натоварвания).
• Звучно и затруднено дишане. По време на астматичен пристъп дихателните пътища се свиват още повече, пациентът не може да диша нормално, което засилва чувството на страх. Пристъпите могат да бъдат епизодични, само при изложеност на „тригери”, каквито са настинката, стресът, голямото физическо усилие, контактът с алергени, или могат да бъдат чести, особено ако болестта не се лекува адекватно. Ако заболяването се лекува правилно, пристъпите и симптомите могат да изчезнат напълно за дълго време, дори и за няколко години.

Симптомите на ХОББ
• Първоначално ХОББ се проявява като затруднено дишане, задух и епизодична суха кашлица.
• С напредването на болестта симптомите стават все по-изразени, а в дихателните пътища се стига до прекомерно производство на слуз, която допълнително усложнява дишането, причинява кашлица със секрет и невъзможност за изкашляне.
• Заедно с ХОББ често се появяват и вирусни и бактериални инфекции.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
ХОББ е хронично заболяване, но редовното и правилно прилагане на лекарствата може да забави прогресирането й.

АКО ИМАТЕ ДИАГНОЗА АСТМА ИЛИ ХРОНИЧНА ОБСТРУКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ, НИЕ В АПТЕКИ BETTY ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ СЪС СЪВЕТИ, ЗА ДА МОЖЕТЕ ПО-УСПЕШНО ДА КОНТРОЛИРАТЕ СИМПТОМИТЕ НА БОЛЕСТТА.

Лечение на астма
Астмата се лекува с лекарства като бронходилататори, които улесняват дишането и инхалаторни кортикостероиди, които успокояват възпалението.
• Бронходилататорите работят само за облекчаване на симптомите, като разширяват дихателните пътища и улесняват дишането.
• Инхалаторните кортикостероиди облекчават възпалението и намаляват тежестта на заболяването.
• За лечение на по-тежките форми на заболяването съществуват инхалаторни лекарства, които съдържат и бронходилататор, и кортикостероид, а понякога известно време трябва да се приемат и перорални кортикостероиди.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Пациентите с астма често правят грешки, когато при отсъствие на симптоми самоинициативно спират приема на кортикостероиди. Това води до повторна поява на симптомите. В действителност, колкото по-малка е необходимостта от прилагане на бронходилататори, толкова по-добър е контролът над заболяването, а решението за спиране на приема на лекарствата или за намаляване на дозата може да се взема само от лекар.

Лечение на ХОББ
• ХОББ се лекува с бронходилататори и инхалаторни кортикостероиди.
• Съществуват инхалаторни лекарства, които съдържат и бронходилататор, и кортикостероид.
• Заради често обостряне в следствие от вирусни и бактериални инфекции се налага назначаването на антибиотици и секретолитици, а пациенти с тежка форма на заболяването трябва да получават кислород.

Инхалаторни лекарства
Астмата и ХОББ се лекуват с инхалаторни лекарства, които се вдишват през устата чрез специални помощни средства, апликатори. За правилното лечение, или за да се постигне желания ефект от лекарството, е важно пациентите и полагащите грижи за тях да се научат как е правилно да се взема лекарството. Трябва да се научат как се използва апликатор, има ли задвижващ газ или трябва да се приема със силата на собствения дъх, как да се вдишва при приема на лекарството, как да се издишва, как да се изплаква устата след приложение на лекарството. Процедурата трябва да се упражнява заедно със здравни специалисти, медицинска сестра и фармацевт, защото пациентите често имат проблеми при приемането на лекарствата, особено децата и по-възрастните хора.

Добрите навици контролират астмата
Астмата може успешно да се контролира чрез промяна на начина на живот.
• Важно е редовно да се измерва ВЕД (върхов експираторен дебит), както лекарят е инструктирал пациента и с цел по-добър контрол на заболяването.
• Ако причината за астмата е алергия, трябва да се избягват алергените.
• Ако се знаят „тригерите” на пристъпа, те трябва да се сведат до минимум: да се избягва стреса, да се почива достатъчно, да се въведе разнообразен и редовен режим на хранене, да се провежда подходяща физическа активност.
• Пациентът трябва да се упражнява какво ще направи по време на пристъп и как да овладее страха и паниката.

АСТМАТА И ХОББ СЕ ЛЕКУВАТ С ИНХАЛАТОРНИ ЛЕКАРСТВА, КОИТО СЕ ВДИШВАТ ПРЕЗ УСТАТА С ПОМОЩТА НА АПЛИКАТОР. ИЗПОЛЗВАНЕТО НА АПЛИКАТОР ПОНЯКОГА Е ПРОБЛЕМАТИЧНО ЗА ДЕЦАТА И ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА, ЗАТОВА ПРОЦЕДУРАТА ТРЯБВА ДА СЕ ОТРАБОТИ ДОБРЕ СЪС ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ, МЕДИЦИНСКА СЕСТРА И ФАРМАЦЕВТ.

ХОББ изисква промяна на начина на живот
• Пациентите с ХОББ трябва да променят начина си на живот, като преди всичко спрат тютюнопушенето, но и избягват престоя на места, където се пуши или въздухът е замърсен.
• Трябва да въведат разнообразно и редовно хранене, както и задължителна и редовна подходяща физическа активност.
• Необходимо е да се пазят от инфекции чрез добра хигиена на ръцете и избягване на срещи с хора, страдащи от вирусни инфекции на дихателните пътища.
• На всички пациенти с ХОББ специално се препоръчва ваксинация срещу грип.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.

Прочетете още полезни съвети за здравето[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross